Ειδησεογραφικό site

Ουκρανία: Συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία -Διπλωματικός πυρετός

34

Παράθυρο ελπίδας ανοίγει η είδηση, που μένει να επιβεβαιωθεί και από το Κίεβο, ότι η Ουκρανία συμφώνησε να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία στην περιοχή Γκομέλ της Λευκορωσίας, λίγο μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχε δώσει η Μόσχα στο Κίεβο.

Μια ρωσική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Γκόμελ, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Η Ρωσία είχε δώσει διορία στις 14:00 (ώρα Ελλάδα).

Η είδηση προκάλεσε έκπληξη, αφού νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Έχασε την ευκαιρία που είχε η Ουκρανία» αναφερόμενος στην προθεσμία που είχε δώσει στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Σημειώνεται ότι την Ιερουσαλήμ είχε προτείνει -μεταξύ άλλων – ως τόπο διαπραγματεύσεων ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Μια λεπτομέρεια που ίσως δίνει ένα παράθυρο για συνομιλίες.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, είχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του. «Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα προτείναμε στους Ρώσους. Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης – σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο», τόνισε. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.

Ουκρανός πρώην υπ ΑΜ: Η Λευκορωσία έτοιμη να μετάσχει στη ρωσική εισβολή
Έτοιμη να μετάσχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η Λευκορωσία, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ,

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του Guardian στο Λβιβ της Ουκρανίας, Λουκ Χάρντινγκ, «Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας είναι λίαν πιθανό να ενταχθεί στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας στο πλευρό της Ρωσίας. Υπάρχουν πληροφορίες για αερομεταφερόμενες μονάδες της Λευκορωσίας που επιβιβάζονται σε αεροσκάφη για να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια τρομακτική εξέλιξη καθώς εμπλέκει μια χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν φίλη της Ουκρανίας, που ο λαός της θεωρούσε ανέκαθεν την Ουκρανία αδελφό κράτος. Ουκρανία και Λευκορωσία δεν βρέθηκαν ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση σε τόσους αιώνες της ιστορίας τους. Θεωρούμε ότι ο μόνος λόγος γι’ αυτή την απόφαση ήταν μια προσωπική απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας, από την οποία εξαρτάται πλήρως η πολιτική της Λευκορωσίας», γράφει

Τα σχόλια είναι κλειστά.