Ειδησεογραφικό site

Όταν ο Ανδρέας με «Σασμό» εξέλεξε τον Σαρτζετάκη ΠτΔ

278

Το ημερολόγιο έδειχνε 1940 και η Ελλάδα ζούσε κάτω από τη γερμανικό ζυγό. Σε κάποια χωριά της ορεινής Κρήτης, όμως, στα Χανιά, μια πρωτοφανής πολύνεκρη τραγωδία έμελλε να ξεκινήσει ανάμεσα στην οικογένεια των Σαρτζέτηδων (Σαρτζετάκηδων, στην Κρήτη δεν προφέρουν την κατάληξη –ακης) από το χωριό Πρινέ και των Πεντάρηδων από το χωριό Αγία Ειρήνη.

Η φριχτή βεντέτα μεταξύ Πεντάρηδων και Σαρτζετάκηδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 140 (!) νεκρούς, από το 1941 έως το 1956.

Η βεντέτα αυτή, είναι αναμφίβολα η πλέον αιματηρή από όσες έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στην Κρήτη. Οι δύο πολυπληθείς οικογένειες από το νομό Χανίων, είχαν μεγάλο εκτόπισμα και αντίστοιχη φήμη στην περιοχή. Η βεντέτα ξεκίνησε για «λόγους τιμής» και συγκεκριμένα εξαιτίας της «ατίμωσης» μιας νεαρής κοπέλας. Κάπως έτσι άνοιξε ο ατέρμονος κύκλος της βίας και αίματος στην τραχιά γη του Σελίνου, ο οποίος συνεχίστηκε τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής, του Εμφυλίου, όσο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με τα μέλη της μίας οικογένειας να επιχειρούν φονικές επιθέσεις στην άλλη και το αντίστροφο. Από την παράλογη αυτή βία, η οποία εν τέλει στοίχισε τη ζωή σε 140 και πλέον ανθρώπους, δεν γλίτωσαν ούτε τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, καθώς έχουν καταγραφεί θύματα ακόμη και ηλικίας 14 χρονών!

Στην ηλικία των 14 ετών όμως ήταν και ένας από τους θύτες. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Πεντάρης, ως μαθητής γυμνασίου είχε σκοτώσει τον Ευτύχη Σαρτζετάκη, τον επονομαζόμενο «Κανάρη», αρχηγό της οικογένειας, για να εκδικηθεί το θάνατο του 14χρονου αδελφού του Ανδρέα.

Για τη δολοφονία τότε είχε αθωωθεί στο δικαστήριο ενώ το 1980 σαν πλοίαρχος υπήρξε πρωταγωνιστής διεθνούς επεισοδίου διάσωσης, καθώς κατάφερε να σώσει περίπου 2.000 ναυτικούς κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Λίγο αργότερα το 1981 ο Βαγγέλης Πεντάρης κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Πειραιά και να επανεκλέγει το 1985.

Tο 1985, ο Παπανδρέου προτείνει αντί για τον Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ο οποίος είχε συγγένεια με τους Σαρτζέτηδες. Στην πρώτη ψηφοφορία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 200 ψήφους, έτσι ο Παπανδρέου αναζήτησε τους δύο βουλευτές που ψήφισαν «λευκό». Αρκετοί τότε πίστεψαν ότι είναι ένας από τους «αντιφρονούντες», λόγω της έχθρας ανάμεσα στις δύο οικογένειες ήταν ο Πεντάρης. Τελικά, ο Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, εκεί όπου χρειαζόταν 180 ψήφους. Η 181η ψήφος προήλθε από τον Βαγγέλη Πεντάρη, ο οποίος έβαλε και επίσημα τέλος στην κόντρα των δύο οικογενειών.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η μεγάλη αγάπη του για τον Ανδρέα τον οδήγησε στο να αποδεχθεί την εντολή του και να ψηφίσει για Πρόεδρο τον «οικογενειακό εχθρό» Σαρτζετάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.