Ειδησεογραφικό site

Όταν η εξαπάτηση γίνεται προπαγάνδα- Η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την οικονομία μοιάζει με νέα «αυταπάτη»

71

 

Η υπερβολική αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών για την πορεία της οικονομίας κινδυνεύει να αποδειχθεί μια νέα αυταπάτη, που θα αποδειχθεί χειρότερη από τις προηγούμενες. Το 2017 δεν δικαίωσε τις προβλέψεις όσων μπερδεύουν τις εκτιμήσεις τους με τους ευσεβείς τους πόθους.

Του Κώστα Ιωάννου

Λένε ότι όποιος αυταπατάται δεν κάνει λάθος επειδή πέφτει απλώς έξω σε μια εκτίμησή του. Κάνει μια λανθασμένη πρόβλεψη επειδή παρασύρεται από αυτό που εύχεται να συμβεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2017. Με την έναρξη της χρονιάς οι «χαρτορίχτες» του Μαξίμου και των Βρυξελλών ανακοινώνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,7%. Χαράς ευαγγέλια για τα παπαγαλάκια των πρωινάδικων. Λίγους μήνες αργότερα η Κομισιόν επιχειρεί να προσγειώσει τους αιθεροβάμονες και κατεβάζει τον πήχη στο 2,1%. Έπεται συνέχεια με νέα αναθεώρηση – από την κυβέρνηση αυτή τη φορά: 1,8 η καινούργια εκδοχή.

Απτόητος ο Αλέξης Τσίπρας μόλις πριν από ενάμιση μήνα διαβεβαίωνε ότι η ανάπτυξη θα έχει «μπροστά το 2». Εξαπάτηση ή άγνοια; Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κυβέρνηση και Κομισιόν κατεβάζουν τις προσδοκίες στο 1,6%. Κι έρχονται τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο (το καλό τρίμηνο του έτους γιατί περιλαμβάνει και τα έσοδα από τα εκατομμύρια των τουριστών) για να προσγειωθούν όλοι ανώμαλα στο 1,3%. Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας, το «μπροστά το 2» αποδεικνύεται όνειρο θερινής νυκτός και το 1,6 απλησίαστο ρεκόρ.

«ΑΛΕΞΗ ΧΑΣΑΜΕ»

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι ευσεβείς κυβερνητικοί πόθοι έπεσαν έξω τραγικά. Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε μόλις το μισό των προβλέψεών τους. Αλλά εδώ δεν είναι «τζόκερ» να πούμε «Αλέξη χάσαμε» και πάμε πάρα κάτω. Εδώ σημαίνει διαφορά 2,5 δισ. ευρώ – όσο ένας ΕΝΦΙΑ. Κι ας επιμένει ο Χαρίτσης στο ΑΠΕ (πού αλλού;) ότι κάθε καλόπιστος αναγνωρίζει πως η χώρα αλλάζει σελίδα κι ας περιφέρεται ο αντιπρόεδρος από χωρίου εις χωρίον μιλώντας για επερχόμενη ανάπτυξη που ακόμη δεν την είδαμε αλλά ο Δραγασάκης «δίκαιη» την ονόμασε.

Η κατάσταση αχρηστεύει όχι μόνο τις επίσημες προβλέψεις αλλά και την κυβερνητική προπαγάνδα («αφήγημα» λέγεται κατ’ ευφημισμό). Το σποτ για το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, που είχε αισθητική σοσιαλιστικού ρεαλισμού και προπαγάνδα ζντανοφικού τύπου, στηριζόταν σε συμβολισμούς: από τη μία τα κέρματα στα χέρια του φτωχού κι από την άλλη το πούρο στο κρυστάλλινο τασάκι του πλούσιου. Οι παρατηρητικοί θεατές όμως πρόσεξαν ότι στο πλάνο με το πούρο και τον υγραντήρα απεικονιζόταν το πρωθυπουργικό γραφείο(!) στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπέγραφε με πανάκριβο στυλό την απόφαση για το μέρισμα. Ο συμβολισμός γύρισε μπούμερανγκ: το έκτακτο βοήθημα που δίνει ο πλούσιος στον φτωχό είναι τελικά ψεύτικη ελεημοσύνη.

Αλλά και επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορά. Όπως απέδειξε με επίσημα στοιχεία από το δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, το υπερπλεόνασμα από το οποίο δόθηκε το χαρτζιλίκι στους έχοντες απόλυτη ανάγκη δεν προήλθε από την πάταξη της εφτάψυχης φοροδιαφυγής αλλά από την ανάλγητη μείωση των κοινωνικών δαπανών! Για μια κυβέρνηση που διαφημίζει την κοινωνική της ευαισθησία, το πλήγμα είναι βαρύ.

Να ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία:

Η έναρξη στην καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης που δίνεται στους φτωχότερους πολίτες καθυστέρησε κατά δύο μήνες – από τον Ιανουάριο δόθηκε τον Μάρτιο. Μ’ αυτό το κόλπο οι δικαιούχοι στερήθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από προγράμματα του ΟΑΕΔ για στήριξη των ανέργων κόπηκαν 230 εκατομμύρια ευρώ.

Από το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών σε ανέχεια (που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου) δεν δόθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, κόπηκαν άλλα 300 εκατομμύρια από προγράμματα κοινωνικής πολιτικής σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Μια απλή πρόσθεση των κονδυλίων που δεν διατέθηκαν επειδή τα προγράμματα δεν υλοποιήθηκαν δίνει 730 εκατομμύρια ευρώ – ακριβώς το ποσόν που μοιράζεται ως κοινωνικό μέρισμα. Πρώτη φορά μια αριστερή κυβέρνηση «κλέβει» από τους πιο φτωχούς για να ελεήσει τους λιγότερο φτωχούς (και αρκετούς φοροφυγάδες μεταξύ αυτών). Κι επιπλέον όσοι έμειναν ακάλυπτοι βλέπουν με θλίψη και οργή να χάνουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς που αποτελούν προαπαιτούμενο για να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ούτε καν ότι γίνονται πλειστηριασμοί – πόσω μάλλον ότι βγαίνουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες. Το παλαιό σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» χαρακτηρίζεται «σχήμα λόγου» και απλό «προεκλογικό σύνθημα» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μουρμουρίζουν διάφορες φαιδρές δικαιολογίες στα κανάλια. Η νέα γραμμή άμυνας είναι το «λαϊκό σπίτι» που κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει σε αξία. Κι όταν εμφανίζονται επίσημα έγγραφα για σπίτια που βγήκαν στο σφυρί για χρέη (είτε προς τράπεζες είτε προς το Δημόσιο) μέχρι και δέκα φορές λιγότερα από την αξία του ακινήτου, ο Βερναρδάκης καταγγέλλει fake news.

Η «σκληρή διαπραγμάτευση» δεν άγγιζε έως τώρα τα αγκάθια όπως οι πλειστηριασμοί, ο εργατικός νόμος και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ με την ελπίδα ότι τα τερατώδη ψέματα θα είχαν ξεχαστεί και οι «μάζες» θα παραμυθιάζονταν με το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Ήταν μια ακόμη αυταπάτη!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.