Ειδησεογραφικό site

Όσα αλλάζουν στις τηλεπικοινωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

3.040

Της Έλλης Ιωακείμογλου

Τον περιορισμό του κόστους των τηλεφωνικών κλήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την χρήση νέου συστήματος προειδοποίησης καταστάσεων εκτάκτης ανάγκης υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα βασικά σημεία του πακέτου ηλεκτρονικών επικοινωνιών που ενεκρίθη στο Στρασβούργο προβλέπουν τον περιορισμό του κόστους κλήσεων εντός ΕΕ στα 0,19ευρώ/λεπτό και γραπτών μηνυμάτων (SMS) σε 0,06 ευρώ, την ανάπτυξη κατάλληλων δικτύων 5G μέχρι το 2020 και την υποχρεωτική δημιουργία καινούριου συστήματος προειδοποίησης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης («αντίστροφο» του αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112).

Οι νέοι κανόνες θα προσφέρουν στους πολίτες συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και θα καταστήσουν τις κλήσεις ασφαλείς και οικονομικά προσιτές εντός της ΕΕ. Το νέο σύστημα προστατεύει καλύτερα τους χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως Skype, WhatsApp, κτλ, και ενισχύει τις απαιτήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης.

Εισάγει επίσης το δικαίωμα διατήρησης ενός αριθμού τηλεφώνου για ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασης και το δικαίωμα επιστροφής της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης, καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της μετάβασης. Οι μειώσεις των τιμών θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Μαΐου 2019.

Επιπλέον , τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο «EU 5G Roadmap», βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020.

Σύστημα «αντίστροφο 112»: Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει ειδοποιούνται μέσω SMS ή εφαρμογής του κινητού τους τηλεφώνου. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους 42 μήνες να θέσουν το σύστημα σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.