Ειδησεογραφικό site

Οργή της ΝΔ για ρεπορτάζ του ΑΠΕ: Θέλει η κυβέρνηση να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα;

193

Την οργή της ΝΔ προκάλεσαν οι αντιδράσεις κυβερνητικών και φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ για τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι με κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα εξεταστεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο πιθανότερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΕΛΚ στην Αθήνα: «Μελλοντικά πρέπει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση της χώρας ασχοληθεί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Τότε θα μιλήσουμε ξανά για τους στόχους του προγράμματος. Τώρα προέχει το πρόγραμμα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε.

Η ερώτηση του ΑΠΕ στον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο

Λίγες ώρες μετά το ΑΠΕ έθετε ερώτηση στον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τις δηλώσεις Βέμπερ, ο οποίος απάντησε οτι δεν θέλει να σχολιάσει δηλώσεις κομμάτων αλλά σημείωσε ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στα πλαίσια του Eurogroup.

«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Και τόνισε ότι «ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρεπει να συνεχιστεί». Και όλα αυτά «συνοδεύονται από τους θεσμούς, από το Eurogroup, στο πλαίσιο αυτού το οποίο ονομάζεται μεταπρογραμματική επιτήρηση. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα στη γερμανική θέση»,πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ακολούθησε η οργισμένη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Η κυβέρνηση πανικόβλητη μετά τις δηλώσεις Βέμπερ ότι η επόμενη Κομισιόν θα εξετάσει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των πλεονασμάτων, προσπάθησε μέσω του ΑΠΕ (!) να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της. 

Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση-κουρελού: Θέλει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αναπνεύσουν η οικονομία και οι Έλληνες; Ναι ή όχι;  

Μέχρι να μας απαντήσουν, ας πάψουν τουλάχιστον να λειτουργούν επί ζημία της χώρας».

Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν

H πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι «σαφής» επισήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν αναφορικά με τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα έτη.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Μάνφρεντ Βέμπερ είπε πως η Επιτροπή «δεν σχολιάζει σχόλια» ωστόσο, σημείωσε πως σε γενικές γραμμές, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχει μια σαφής πορεία, την οποία έχουμε εξηγήσει πολλές φορές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.