Ειδησεογραφικό site

Ομολογία – κόλαφος από Μουζάλα: Ετοιμαζόμαστε να μας κλείσουν τα σύνορα

50

Στη δραματική ομολογία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «για να μας κλείσουν τα σύνορα» προχώρησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ωστόσο χαρακτήρισε διαχειρίσιμη τη δυσκολία από αυτό το ενδεχόμενο, λίγες ώρες πριν την έκθεση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, καθώς, όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες, για παράδειγμα 50.000 άνθρωποι.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο τη χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

Παραδέχτηκε, τέλος, ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots διαβεβαιώνοντας ότι τα κέντρα θα είναι έτοιμα έως την ημερομηνία που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αναζητούντες άσυλο προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι βελτιώσεις που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα αναμένεται να περιγράφονται σε μια λίστα που θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν σήμερα. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην απέλαση όσων ζητουν άσυλο στην χώρα υποδοχής.

Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό».

Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.

Πέρα από αυτό, σε μία ακόμη κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν ζητούν άσυλο παρότι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική. «Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.