Ειδησεογραφικό site

Ομολογία Χουλιαράκη: Μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για έντιμους και συνεπείς πολίτες το 2017 και το 2018

29

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι η φοροεπιδρομή είναι «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα»
Την φοροεπιδρομή στην μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους και για το 2018 επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης επισημαίνοντας ότι είναι «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».

 

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι δεν θα κατευθυνθεί το σύνολο των υπερπλεονασμάτων σε κοινωνικό μέρισμα αλλά θα «αποθηκευτεί» σε ένα είδος εθνικού ταμείου ασφάλειας ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανός πανάκριβος δανεισμός από τις αγορές.

«Κύριος στόχος του προϋπολογισμού του 2018 είναι η διατήρηση των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά με διατήρηση του φιλόδοξου αλλά εφικτού στόχου για 3,5%  πρωτογενές πλεόνασμα» είπε αρχικά ο κ. Χουλιαράκης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για να προσθέσει «Είναι εφικτός ο στόχος γιατί η προσαρμογή του 3ου προγράμματος ήταν ηπιότερη αλλά και η άρση της αβεβαιότητας είναι ορατή».

Ο ίδιος επιχείρησε δε να αποκρούσει την κριτική για τα υψηλά πλεονάσματα λέγοντας «Ακούω ότι η διατήρηση στόχου 3,5% για αρκετά χρόνια είναι ανέφικτη και συνιστά αιώνια λιτότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και θα θέλαμε χαμηλότερα πρωτογενή. Όμως η διατήρηση  3,5% για μερικά χρόνια δεν συνιστά αιώνια λιτότητα. Οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης που έχουμε δεν είναι μόνο σε θέση να το διατηρήσουν (σ.σ. πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) για μερικά χρόνια αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο που μεταφράζεται σε κοινωνικά μέτρα».

Ο ίδιος είπε ότι στόχος είναι «η αναδιανομή των εισοδημάτων ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της μεγάλης ύφεσης. Χωρίς κρίσιμο δημοσιονομικό χώρο αυτός ο στόχος θα ήταν ανέφικτος».

«Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κλπ. Αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

«Όμως δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός μεσοπρόθεσμα να συντηρηθεί με υψηλή φορολογία. Το Μεσοπρόθεσμο δείχνει πως θα μειωθεί η φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και ακίνητης φορολογίας. Όσο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται τόσο μεγαλύτερη η μείωση των βαρών» ανέφερε σε άλλο σημείο για να υπογραμμίσει «Από το προσχέδιο στο τελικό που θα κατατεθεί δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο. Ότι αποτυπώνει το προσχέδιο θα αποτυπώσει και το σχέδιο. Τα πρωτοσέλιδα για 2,4 δις ευρώ ή 1 δις ευρώ επιπλέον μέτρα δεν ισχύουν».

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα μέρος του πλεονάσματος της τάξης 0,6-0,7% ΑΕΠ που προκύπτει από την καλύτερη απόδοση φορολογικών μέτρων να κατευθυνθεί εκεί που πρέπει με οικογενειακά κριτήρια για την ενίσχυση εισοδημάτων πιο αδύναμων νοικοκυριών. Είναι μέτρο on off αλλα πολύ σημαντικό μέτρο ανταπόδοσης της προσπάθειας που κάνει η κοινωνία. Το υπόλοιπο της υπερ-απόδοσης πάνω από το στόχο θα μείνει στα δημόσια ταμεία ως μαξιλάρι ασφάλειας σε ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου του προϋπολογισμού 2017 τον επόμενο Απρίλιο. Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα. Κρατάμε ένα μαξιλάρι ασφάλειας» υποστήριξε ο κ. Χουλιαράκης για να προσθέσει «Από τον Ιανουάριο 2018 και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι του προγράμματος. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ολοκληρώνεται ουσιαστικά το πρόγραμμα τον Ιανουάριο 2018. Τα προαπαιτούμενα που θα απομείνουν είναι υλοποίησης ήδη συμφωνημένων και νομοθετημένων δράσεων. Αρα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ουσιαστικά όχι τυπικά τον Ιανουάριο. Μπαίνουμε σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και θα χαρακτηριστεί από την συζήτηση αναδιάρθρωσης χρέους και από την συζήτηση της επόμενης ημέρας από το πρόγραμμα και αν ο μηχανισμός θα είναι όπως της Πορτογαλίας ή της Κύπρου όπως επιδιώκουμε» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο οικοδόμησης ενός μεγάλου οικονομικού αποθέματος που θα μας επιτρέψει να βγούμε αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης. Είναι μηχανισμός ασφάλειας με την έννοια ότι αν προκύψει νέος κλονισμός στις διεθνείς χρηματαγορές εμείς θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε το δημόσιο χρέος. Το ύψος είναι 12-15δις ευρώ, τα 9 δις ευρώ θα προκύψουν από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας . Είναι ένα  μαξιλάρι που μετά από 1-2 χρόνια κανονικότητας εξω από πρόγραμμα οφείλουμε να μετατρέψουμε σε Ταμείο Σταθεροποίησης για την επόμενη κρίση. Καθήκον της κυβέρνησης – αυτό της έλαχε –  ήταν να βγάλει χώρα από κρίση αλλά και να την θωρακίσει να αντιμετωπίσει επόμενες κρίσεις»

Τα σχόλια είναι κλειστά.