Ειδησεογραφικό site

«Όμηροι» στις Βρυξέλλες οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου για τα τρομοδέματα

32


Ομήρους στις Βρυξέλλες φαίνεται πως κράτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ τους τρεις Έλληνες υπουργούς μετά το αδιέξοδο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όχι μόνο γιατί επεδίωκαν να υπογράψουν οι κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου την «κρυφή ατζέντα Τσίπρα» την οποία είχαν συμφωνήσει από το 2016, αλλά και για λόγους ασφαλείας!

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με την αποστολή τρομο–δεμάτων στον Β. Σόιμπλε και τον Π. Τόμσεν καθώς και τα 8 ακόμη πακέτα – βόμβες που ετοιμάζονταν για τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελεμπλουμ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ , στελέχη της ΕΚΤ, των τριών κορυφαίων οίκων αξιολόγησης και άλλων οι οποίοι συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου και των ΗΠΑ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθετα αντίθετες στο να συνεχιστούν οι συνομιλίες στην Αθήνα.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Πέραν των τελευταίων γεγονότων, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες από τις υποκλοπές των συνομιλιών τους τον Απρίλιο του 2016, όταν διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων τους από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι για εκείνες τις υποκλοπές οι Γερμανοί υπέδειξαν ως υπαίτια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ μετά το πρωτοφανές φιάσκο, το οποίο απασχόλησε έντονα τον διεθνή Τύπο, ενισχύθηκαν τα μέτρα φρούρησης των 4 επικεφαλής των θεσμών με 19 αστυνομικούς για τον καθένα και παράλληλα επετράπη – ατύπως – η ενίσχυση της συνοδείας τους με πράκτορες και ειδικά εκπαιδευμένους φρουρούς από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι ο Τόμσεν τον Ιούλιο του 2014 είχε αναχωρήσει εσπευσμένα από την Αθήνα και 1 ώρα αργότερα συνελήφθη ο τρομοκράτης Ν. Μαζιώτης λίγα μέτρα πιο κάτω από το υπουργείο Οικονομικών όπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είχε νωρίτερα πραγματοποιήσει τις τελευταίες του επαφές.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των «ευρωπαϊκών στόχων» αποτελούν οι άνευ προηγουμένου προσβλητικές τους δηλώσεις, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να επιμένει στο ότι οι «λαοί του Νότου» ξόδεψαν τα χρήματα στην καλοπέραση και στις γυναίκες, τον Β. Σόιμπλε να αρνείται οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και τον Π. Τόμσεν να ξεκαθαρίζει στους 3 υπουργούς ότι αν δεν ψηφίσουν από τώρα μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, περικοπές συντάξεων, αλλαγές στα εργασιακά και απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με πωλήσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να συναινέσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ

Κι ενώ το Μαξίμου διατείνεται ότι η παραμονή των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες ήταν οικειοθελής (σ.σ. κατ’ εντολήν Τσίπρα) με σκοπό την εξεύρεση κάποιας λύσης στα ανοιχτά ζητήματα, το σενάριο δεν αντέχει καν στη λογική καθώς το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν έλαβε καμία τέτοια απόφαση.

Αντιθέτως στην επίσημη ανακοίνωση συμπερασμάτων αναφέρεται ότι στην επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στις 7 Απριλίου, θα κριθεί αν και πότε θα επιστρέψουν οι «θεσμοί» στην Ελλάδα. Οι τεθείσες προϋποθέσεις είναι διαυγέστατες: «΄Η ψηφίζετε τα μέτρα και κλείνει η αξιολόγηση φυσικά χωρίς λεφτά ή δεν τα ψηφίζετε και γαία πυρί μιχθήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Μαρτίου είχε διαφωνήσει έντονα με την ακολουθούμενη τακτική αρνούμενος να μεταβεί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Μία εβδομάδα μετά σε άλλη συνάντηση μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Ευκλ. Τσακαλώτου στην οποία δεν είχε κληθεί ο κ. Χουλιαράκης αποφασίστηκε να …μεταπειστεί (σ.σ. υποχρεωθεί) ο αναπληρωτής υπουργός γιατί αν οδηγούνταν σε παραίτηση αμέσως το τρωθέν κύρος της χώρας θα υφίστατο ένα ακόμη καταλυτικό πλήγμα.

ΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ

Το φιάσκο με τους υπουργούς στις Βρυξέλλες πραγματικά έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά εξευτελισμού. Στην ουσία δεν μπορούν να συζητήσουν το παραμικρό μη διαθέτοντας την ανάλογη υπηρεσιακή υποστήριξη που θα είχαν στην έδρα τους στην Αθήνα. Άλλωστε έως τις αρχές του 2015 οπότε εξελέγη για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κλιμάκια της τρόικας διαβουλεύονταν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στα υπουργεία τους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και γενικώς σε όλους τους εντεταλμένους φορείς του Δημοσίου.

Εδώ και δυο περίπου χρόνια η κυβέρνηση τους κατέστησε ανεπιθύμητους περιορίζοντας τους στο «Χίλτον» όπου οι υπουργοί συζητούν με τους τροϊκανούς και οι συνεργάτες τους πηγαινοέρχονται στα υπουργεία κομίζοντάς τους όποια στοιχεία ζητούν οι εταίροι. Μένοντας στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες όπερ έστι ότι ακόμη και αν δεχτούν τα αδιαπραγμάτευτα από τους «θεσμούς» μέτρα, ακόμη και αν το Eurogroup της 7ης Απριλίου αποφασίσει την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα, τότε θα προβάλουν νέες αξιώσεις προκειμένου να «κλείσουν» την αξιολόγηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.