Ειδησεογραφικό site

Ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ για τον Μαντέλα: Χρειαζόμαστε «a Mandela kind leadership»

164

Με την ιδιαίτερη πρόφορά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Νοτιοαφρικανό ηγέτη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, και στην Ελλάδα που κατάφερε να προασπίσει τα παιδιά των μεταναστών, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας αλλά και αυτά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τον Μαντέλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία, η οποία κατά την προσφιλή του συνήθεια όταν βρίσκεται εκτός συνόρων (ενίοτε και εντός) ήταν στα Αγγλικά.Παρά το γεγονός ότι στον ΟΗΕ, όπως και σε άλλους  διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν επαγγελματίες μεταφραστές, ο κ. Τσίπρας επέλεξε για μια ακόμη φορά να απευθυνθεί στο (λιγοστό όπως δείχνουν οι φωτογραφίες) ακροατήριό του όχι στην Ελληνική γλώσσα αλλά στην Αγγλική, την οποία ομολογουμένως χειρίζεται απείρως καλύτερα τώρα σε σύγκριση με τις επιδόσεις του στην αρχή της πρωθυπουργικής θητείας του το 2015.

Παρόλα αυτά δεν απέφυγε ατοπήματα, και τα ουκ ολίγα λάθη, τα οποία θα δυσκόλεψαν τους μεταφραστές.Ευτυχώς για τους Ελληνες τηλεθεατές η μετάδοση της ομιλίας του από την ΕΡΤ είχε  ελληνικούς υπότιτλους, κάτι που ζήλεψαν όσοι στον ΟΗΕ επέλεξαν να τον ακούσουν χωρίς ακουστικά, στην αγγλική, οι οποίοι θα εύχονταν και αυτοί να είχαν επεξηγηματικούς υπότιλους μπροστά τους…

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ έχει ως εξής: 

«Είμαι από μία χώρα πολύ μακριά από αυτήν του Νέλσον Μαντέλα. Παρόλα αυτά, η χώρα μου είναι αυτή που έχει εμπνεύσει τα δημοκρατικά ιδεώδη, για τα οποία αυτός έδωσε μάχες και ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμα και τη ζωή του. Ωστόσο, στον αιώνα που πέρασε, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σήμερα, το όραμά του και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, την ώρα που ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με υπαρξιακές προκλήσεις. Αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενίσχυση του ρατσισμού και έκρηξη του φονταμενταλισμού. Η σημερινή συγκυρία απαιτεί ένα πρότυπο ηγεσίας σαν αυτό του Νέλσον Μαντέλα. Ένα ακούραστο μαχητή της ανεξαρτησίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και την ίδια ώρα, έναν υπεύθυνο ηγέτη και επιδέξιο διπλωμάτη, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Γιατί πιστεύω, πως αυτή ήταν η δύναμή του. Ήταν ένας αγωνιστής που απέδειξε με τη στάση του, την προσήλωσή του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας αγωνιστής που γαλουχήθηκε στη ριζοσπαστική Αριστερά, την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία και τα 27 χρόνια φυλακίσεων. Και έγινε ο πολιτικός άνδρας που μεταμόρφωσε όλη αυτή την οργή και τις φυλακίσεις σε μια αξιοθαύμαστη ενέργεια, προκειμένου να πετύχει τη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη. «Εάν μπορούμε να μάθουμε να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και να αγαπάμε» είχε πει ο Μαντέλα. Σε μία ιστορική συγκυρία που το πολιτικό μομέντουμ μας τραβά βίαια στο παρελθόν, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε την ανατροπή.

Η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν χαρίζονται. Κερδίζονται μέσα από αγώνες και συμβιβασμούς. Η πατρίδα μου τα βίωσε και τα δύο. Και σήμερα, η Ελλάδα έχει καταφέρει: Να βγει από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, έχοντας προστατεύσει τους πιο αδύναμους. Να διευρύνει τα δικαιώματα ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, να ενισχύσει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και να προασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Να διαχειριστεί τις άνευ προηγουμένου προσφυγικές ροές, διασφαλίζοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να επιλύσει διεθνείς διαφορές, όπως το ονοματολογικό ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, την πΓΔΜ. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Νέλσον Μαντέλα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και να μας εμπνέει να βελτιωνόμαστε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είτε για να ξεπεράσουμε συγκρούσεις όπως αυτή στη Συρία και να βρούμε λύσεις για το Παλαιστινιακό, είτε για να πετύχουμε τους στόχους του ΟΗΕ, είτε για να στηρίξουμε την ανάπτυξη στην Αφρική».

Τα σχόλια είναι κλειστά.