Ειδησεογραφικό site

Ομάδα κρούσης στο Μαξίμου

81

 

tsipras

Επανεκκίνηση του κυβερνητικού προγράμματος σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων που φέρνει στη Βουλή η συμφωνία για την αξιολόγηση. Παράλληλα, με το που κλείσει η αξιολόγηση, θα ζητήσει αναλυτικά τα πεπραγμένα του κάθε υπουργού για να τους αξιολογήσει, όπως τους είχε προειδοποιήσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι «σε ένα εξάμηνο θα ζητήσω αναλυτικό απολογισμό των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου σας». Ένα νέο αναπτυξιακό πλάνο με αλλαγή στρατηγικής, εξωστρέφεια της Οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων είναι το τρίπτυχο του νέου δόγματος στο Μαξίμου, με κεντρικό στόχο την άρση των capital controls μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Σε πολιτικό επίπεδο, η επανεκκίνηση μπορεί να περιλαμβάνει, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ακόμη και αλλαγές στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ η ανανέωση θα σηματοδοτηθεί και με τον ευρύ ανασχηματισμό που ετοιμάζεται σε εύλογο διάστημα μετά τις γιορτές. Εκλογικός νόμος και Συνταγματική Αναθεώρηση συμπληρώνουν την εικόνα της «φυγής προς τα εμπρός» που έλεγαν παλαιότερα οι επικοινωνιολόγοι της πολιτικής όταν ήθελαν να ξεκολλήσουν την κυβέρνηση από ένα δύσκολο και αμετακίνητο περιβάλλον που προκαλούσε συνεχή φθορά.

 

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

 

Το εξάμηνο που πέρασε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν πολύ βαρύ για την κυβέρνηση, με τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό να βαραίνουν τη ζυγαριά και να προκαλούν κοινωνικές εντάσεις. Αυτό που πέτυχε πάντως το Μαξίμου ώς τώρα είναι να ξεκαθαρίσει στην κοινωνία αλλά και στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ότι θα έρθουν σκληρά μέτρα και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να θιγούν τα μικρά εισοδήματα και ο μεγαλύτερος όγκος των κύριων συντάξεων. Σιγά – σιγά η ρητορική των στελεχών ξέφυγε από τη δέσμευση ότι καμία σύνταξη δεν θα πειραχθεί και η επιχειρηματολογία εστιάζεται στην προστασία εκείνων που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πια αφομοιώσει ότι έρχονται νέες περικοπές και φορολογικά βάρη και αναμένουν τον τελικό λογαριασμό. Από αυτόν θα εξαρτηθούν πολλά, με πρώτο και βασικό την αντοχή του κόσμου, που θα κρίνει και τον βαθμό αντοχής της ίδιας της κυβέρνησης για να μπορεί να ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος μέσα από το σχέδιο επανεκκίνησης.

 

Η επόμενη φάση είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων πρωτίστως στους πολίτες και ακολούθως στην κυβέρνηση. Όλα αυτά μπορεί να τα αλλάξει μία νέα ατζέντα που θα βάλει άλλα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι και θα μηδενίσει το κοντέρ στον πολιτικό χρόνο. Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην απομόνωσή της, αφού ο διάλογος σε ένα ευρύτερο πεδίο συνεργασίας της Κεντροαριστεράς ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό πολιτικό χάρτη των κομμάτων στη Βουλή.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Ένα νέο επιτελείο με ευέλικτη διάρθρωση και αποτελεσματική λειτουργία είναι ήδη στα σκαριά για να εξυπηρετήσει το φιλόδοξο σχέδιο του Μαξίμου για αλλαγή του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό δεν θα υπάρχουν πολλά από τα σημερινά πρόσωπα που αποτελούν τον κύριο κορμό υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου και τα οποία, δυστυχώς, αντί να παράξουν έργο προκάλεσαν αρκετούς πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα με τις γκάφες και τις άστοχες δηλώσεις τους. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 25 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει στους υπουργούς του δύο βασικά πράγματα: Ότι δεν τους τοποθέτησε εκεί για να στελεχώνουν τις ενημερωτικές εκπομπές στα κανάλια και ότι σε ένα εξάμηνο θα ζητήσει αναλυτικό λογαριασμό για τα πεπραγμένα τους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για κάθε υπουργείο. Σήμερα, αρχές Απριλίου, το εξάμηνο πέρασε και πολλά από τα «πρώτα βιολιά» της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν παραβλέψει τις συστάσεις του πρωθυπουργού για την τηλεόραση αλλά και, πολύ χειρότερα, να μην έχουν πετύχει στο έργο που τους ανατέθηκε. Έτσι, πέραν του ανασχηματισμού για τον οποίο έγραψε αναλυτικά το «Καρφί» την προηγούμενη εβδομάδα, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για να μην εμφανιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα. Σε αυτό, κεντρικό ρόλο θα έχουν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου και ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο επικοινωνιακό πεδίο, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχουν εκτός της Όλγας Γεροβασίλη, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος και ο Γιώργος Κυρίτσης που δοκιμάζεται με επιτυχία σήμερα στα καθήκοντα της επικοινωνίας για το προσφυγικό κάνοντας έτσι το… αγροτικό του. Κομβικό ρόλο θα έχει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έχει επιτελέσει το έργο του με επιτυχία και ήδη εργάζεται σκληρά για να… περιφράξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα εν όψει της ψηφοφορίας για την πρώτη αξιολόγηση.

Χωρισμένο σε τομείς, το επιτελείο αυτό θα έχει στόχο να παρακολουθεί καθημερινά το κυβερνητικό έργο και να προλαμβάνει δυσάρεστες εξελίξεις, προσδίδοντας έναν πιο χρήσιμο και αποδοτικό ρόλο στον καθιερωμένο πρωινό καφέ.

 

ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ

 

Τα πλάνα του Μαξίμου για την επανεκκίνηση αριθμούν σειρά πρωτοβουλιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και τομές στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πολλές από αυτές δεν «περνάνε» με τίποτα από τους ΑΝΕΛ. Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, για παράδειγμα, είναι μία από αυτές. Το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ είναι σήμερα ένα ισχυρό ηρεμιστικό για τις ταραχές που προκαλεί στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ αυτή η συνύπαρξη. Χωρίς αυτούς θα μπορούν να εφαρμοστούν πιο άνετα οι αριστερές πολιτικές που αποτελούν ιδεολογικές σφραγίδες για τα μέλη ενός κόμματος που προσγειώθηκαν χωρίς αλεξίπτωτο στο τρίτο μνημόνιο και προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους. Και οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές για τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος μετά την ψήφιση των μέτρων.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.