Ειδησεογραφικό site

«Ομάδα κρούσης», 1.500 αστυνομικοί στα σύνορα για νέους μετανάστες

1

Ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα 1.505 αστυνομικών, επιφορτισμένη με την προστασία των συνόρων και τον έλεγχο των μεταναστών που εισέρχονται στη  χώρα μας από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα, δημιουργεί η ΕΛΑΣ εν όψει της  θερινής περιόδου κατά την οποία αναμένεται νέα μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Το σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα (Κωδ. 1864/03-02-2017) στοχεύει στη μετακίνηση και εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα ταυτοποίησης υπηκοότητας, ελέγχου διαβατηρίων, συνοριακής φύλαξης, ελέγχου νομιμότητας, ανθρωπίνων – θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη συνοριακή φύλαξη, λήψης συνεντεύξεων από υπηκόους τρίτων χωρών, ξένων γλωσσών (αγγλικά, τούρκικα κ.λπ.) και εκτίμησης κινδύνου – στρατηγικής ανάλυσης.

Η άμεση ενεργοποίησή του δε, καθίσταται επιτακτική μετά τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με την αιφνίδια είσοδο στα βόρεια σύνορα 2 Τούρκων κομάντος, οι οποίοι παρότι εμπλέκονται (σ.σ. σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εν εξελίξει σχετικής δίκης) στην απόπειρα δολοφονίας του Ρ. Τ. Ερντογάν κατάφεραν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Ένας πρόσθετος πονοκέφαλος είναι η  «βιομηχανία» παραποιημένων εγγράφων από Έλληνες και αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν κατακλύσει την αγορά με πλαστά στοιχεία σε συνεργασία με αντίστοιχα δίκτυα παραχαρακτών της Τουρκίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα προγράμματα της συγκεκριμένης δράσης κόστους 598.000 ευρώ  αφορούν σε παροχή ειδικευμένων γνώσεων για την ταυτοποίηση της υπηκοότητας, τον χειρισμό αλλοδαπών βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και του κοινοτικού κεκτημένου, τη λήψη συνεντεύξεων από παράνομους μετανάστες, την αξιοποίηση επιχειρησιακών πληροφοριών και στατιστικών στοιχείων, τη συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τις διαδικασίες ασφαλούς ταυτοποίησης, τον έλεγχο διαβατηρίων και της γνησιότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων.

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ

Το καίριο για τις αστυνομικές αρχές δεν είναι μόνον η λεπτομερής καταγραφή των μεταναστών κατά την είσοδό τους αλλά και η διαμόρφωση μιας επίσης ακριβούς εικόνας για την  παραμονή τους στη χώρα μας ώστε να εντοπιστούν οι  δίοδοι διαφυγής τους προς άλλα κράτη  – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσφάτως ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας δέχθηκε στη Βουλή ότι πολλοί αλλοδαποί αποχωρούν από τα hot spots και όταν αναζητούνται για να τους κοινοποιηθούν οι αποφάσεις αναφορικά με αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει, είναι εξαφανισμένοι! Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα καθώς από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 20.000 εκ των λαθρομεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα μετά τον  αποκλεισμό τον Φεβρουάριο του 2016, αγνοούνται, ενώ η παρακολούθησή τους εντός της επικράτειας δεν είναι εύκολη λόγω πλαστότητας των στοιχείων τους.

 

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Επ΄ αυτού η Αστυνομία φαίνεται να διαθέτει αποδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος διοχέτευσης μεταναστών στο εξωτερικό και υποστηρικτικού μηχανισμού εξτρεμιστικών στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το δίκτυο  αυτό λειτουργεί τουλάχιστον από το 2006 και η  γχώρια δράση του περιλαμβάνει σωρεία ανθρωποκτονιών, απαγωγές και διακίνηση λαθρομεταναστών, ληστείες με λεία εκατομμυρίων ευρώ, εμπόριο ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, πλαστογραφίες και προώθηση αλλοδαπών στο εξωτερικό  με τίμημα ακόμη και 80.000 ευρώ ανά περίπτωση. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Κ», επί 2 χρόνια  ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με εισαγγελικό λειτουργό, την  ΕΥΠ και διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, αναζητά την άκρη του νήματος για τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση Σύρων και Ιρακινών που έδρασε ποτέ στη χώρα.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος ουδέποτε υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις και τα όποια στοιχεία έρχονται στο φως αφορούν ελάχιστες μόνον από τις δραστηριότητες της οργάνωσης που ενίοτε συνεργάζεται με τρίτα πρόσωπα για την εκπλήρωση των σκοπών της.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι 53,  με επικεφαλής τον Αμπουχασάν Σ. του εξτρεμιστικού βραχίονα του PKK, ενώ ο «στρατολόγος» τους Μουσταφά Ζ., Βέλγος συριακής καταγωγής, προσεγγίζει τα υποψήφια μέλη στην περιοχή μεταξύ Πλατείας Κολιάτσου, πλατείας  Αττικής, Σταθμού Λαρίσης, πλατείας Βάθη.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Σύμφωνα με την κατάθεση ενός Σύρου που βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κρατείται σε περιφερειακή φυλακή, το 2010 η  οργάνωση υπεξαίρεσε από την Περιφέρεια Αττικής  χιλιάδες  άδειες παραμονής. «Νομίζω» καταθέτει «είχαν πάρει και σφραγίδες και ένα μηχάνημα που συμπληρώνει τις άδειες παραμονής και βάζει ζελατίνα. Σε μένα δώσανε 1.400 άδειες για να τις πουλήσω αλλά δεν ξέρω αν ήταν μόνον από τη συγκεκριμένη κλοπή ή και από άλλες». Αξίζει να τονιστεί ότι ο   συγκεκριμένος είχε ενεργό μεν αλλά περιφερειακό  ρόλο. Ήταν μεταξύ των 200 οδηγών που χρησιμοποιούσαν ο Αμπουχασάν και οι επιτελείς του. Ως εκ τούτου τα όσα περιγράφει είναι ελάχιστα σχετικά με τα όσα έχουν  συμβεί.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι τα πλοκάμια της οργάνωσης ισχυροποιήθηκαν από το 2014 και εντεύθεν λόγω της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών που οδήγησε σε αλματώδη αύξηση του τζίρου των εγκληματικών της δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι τα  όσα αποκαλύφθηκαν το φθινόπωρο του 2016 στη δίκη των τζιχανιστών στις Βρυξέλλες για τον πυρήνα τους στην Ελλάδα, αφορούν αμιγώς το επιχειρησιακό σκέλος της δράσης των τζιχαντιστών και όχι το υποστηρικτικό, το αμιγώς δηλαδή ενδιαφέρον για μια τέτοια υπόθεση. Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα τις διεθνείς διωκτικές αρχές ότι η χώρα μας δεν χρησιμοποιείται απλώς ως   «σταυροδρόμι» αλλά ως «κέντρο ανεφοδιασμού» με πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη των φανατικών  ισλαμιστών και τη διακίνηση λαθρομεταναστών

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.