Ειδησεογραφικό site

Ολοταχώς για 10.000 κρούσματα την ημέρα

A doctor, wearing a protective mask and a protective suit, works in a pulmonology unit at the hospital in Vannes where patients suffering from the coronavirus disease (COVID-19) are treated, France, October 12, 2020. REUTERS/Stephane Mahe
42

Aντιμέτωπη με το πέμπτο επιδημικό κύμα κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας, όπως και σχεδόν όλος ο πλανήτης. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει «δωρίσει» στην ανθρωπότητα το απόλυτο μέσο πρόληψης της νόσου COVID-19, το εμβόλιο, η ειδοποιός διαφορά αυτού του κύματος με τις προηγούμενες φάσεις της επιδημίας είναι ότι κινητήριος δύναμή του είναι οι ανεμβολίαστοι.

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων πυροδοτείται από τους συμπολίτες μας που επιμένουν ή διστάζουν να θωρακιστούν έναντι του επικίνδυνου ιού. Περίπου 2,9 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 12 χρόνων (4,1 εκατομμύρια πολίτες στο σύνολο του πληθυσμού) δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με τους 600.000 εξ αυτών να ανήκουν στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, εκείνη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο.

Πλέον οι ανεμβολίαστοι πληρώνουν με πολύ βαρύ τίμημα, με την ίδια τους τη ζωή, την επιλογή τους. Τα στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν μέσα στον Οκτώβριο είναι αποκαλυπτικά: κατέληξαν 1.110 άτομα λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19, με τα 943 άτομα (85%) να είναι ανεμβολίαστα. Το 82% των θυμάτων του κορωνοϊού του περασμένου μήνα ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων, γεγονός εξαρχής επιβαρυντικό για τη διαχείριση της νόσου. Κι αυτό ενώ τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα ότι το εμβόλιο βοηθά στο να δοθεί η μάχη όλων κατά του κορωνοϊού από πλεονεκτική θέση. Αλλοι 210 άνθρωποι έχουν καταλήξει, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι, μέσα στις πέντε πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, αριθμός που προοιωνίζεται βαρύ απολογισμό θυμάτων στο τέλος του μήνα. Οπως χαρακτηριστικά είπε την περασμένη Πέμπτη κατά την ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «περίπου ένας στους τρεις μη εμβολιασμένους και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με ηλικία άνω των 70 χρόνων, θα μπει στο νοσοκομείο όταν προσβληθεί από τη νόσο COVID-19. Αν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, έχει 50% πιθανότητα να νοσηλευτεί. Από όσους εισαχθούν για νοσηλεία, τουλάχιστον 1 στους 7 θα χάσει τη ζωή του. Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10-20 φορές. Με εμβολιασμένο πληθυσμό, αντί να μπουν, λοιπόν, 50 στους 100 ανθρώπους άνω των 70 χρόνων στο νοσοκομείο, θα εισαχθούν μόλις 2 άνθρωποι. Σας παρακαλώ κάντε τη λογική και ασφαλή επιλογή. Εμβολιαστείτε». Την ίδια δραματική έκκληση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απευθυνόμενη σε έναν ιδιαίτερο και ευάλωτο πληθυσμό, αυτό των εγκύων. «Εχουμε επίσης εγκύους διασωληνωμένες, όπως και θύματα, και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Παρακαλώ, κάνω έκκληση, στις γυναίκες που κυοφορούν, εμβολιαστείτε μετά το πρώτο τρίμηνο αν φοβάστε, αλλά εμβολιαστείτε. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού», τόνισε η κυρία Γκάγκα.

Μάλιστα για το μείζον αυτό θέμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να εξετάσει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι γυναικολόγοι απέτρεψαν και αποτρέπουν εγκύους από τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη COVID-19.

Οι «μαύρες τρύπες» ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή κατηγορία στη χώρα μας, που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), καταγράφονται διακυμάνσεις στα ποσοστά ανεμβολίαστων, από 16,7% έως 39,5%, ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται πλέον σε περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, διαπιστώνεται μία καλή αλλά όχι ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, καθώς ζητούμενο γι’ αυτούς ήταν και παραμένει να φτάσουν στο 100%. Είναι η ηλικιακή ομάδα που «τροφοδοτεί» τα νοσοκομεία και τις λίστες των θυμάτων – το 83,4% των νεκρών από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Ωστόσο, διαπιστώνεται στασιμότητα πλέον στους εμβολιασμούς με 1η δόση, κι ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη του εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα με την επαναληπτική δόση, μετά την επιστημονική τεκμηρίωση για τη μείωση των αντισωμάτων με την παρέλευση εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Εμβολιαστική «μαύρη τρύπα» εντοπίζεται στην ομάδα των πλέον ευάλωτων ατόμων ηλικίας άνω των 80 χρόνων, όπου παραμένουν ανεμβολίαστα τουλάχιστον 194.000 άτομα (ποσοστό 25,1% επί του συνόλου αυτού του πληθυσμού). Ανεμβολίαστοι ηλικίας 70-79 χρόνων είναι περίπου 168.000 πολίτες, δηλαδή του 16,7% του συνόλου αυτής της ομάδας, η οποία αποτελεί και την «πρωταθλήτρια» ηλικιακή ομάδα σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Αλλοι 243.000 ανεμβολίαστοι δημιουργούν «μαύρη τρύπα» στον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων ηλικίας 60-69 χρόνων.

Οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75,9% και ανεμβολίαστο παραμένει το 24,1% -πρόκειται για έναν διόλου αμελητέο απροστάτευτο πληθυσμό 376.000 ατόμων. Σε αυτούς προστίθενται και άλλοι 1.157.000 ανεμβολίαστοι ηλικίας 25-49 χρόνων, άνθρωποι δηλαδή της πιο παραγωγικής ηλικίας που βρίσκονται σε κινητικότητα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την έκθεσή τους στον κορωνοϊό αλλά και τη μετάδοσή του. Στην ηλικιακή ομάδα των νέων 18-24 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 60,5% και αν συμπεριληφθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει το 62%. Παραμένουν ανεμβολίαστα περίπου 320.000 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι σε αυτή την ομάδα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχει εκτιναχθεί από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς ήταν στο 13% και πλέον έχει πενταπλασιαστεί, δείχνοντας τα αντανακλαστικά των νέων απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού. Σταθερή αύξηση καταγράφεται και στην εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων ηλικίας 15-17 χρόνων, όπου το 35% των εμβολιασμένων στα μέσα του Οκτωβρίου αυξήθηκε στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής. Επίσης, παραμένουν ανεμβολίαστα περίπου 238.000 παιδιά ηλικίας 12-14 χρόνων. Κατά την τελευταία εβδομάδα προγραμματίζονται περισσότερα ραντεβού για 1η δόση (έως και 30.000 κλείστηκαν την περασμένη Πέμπτη), ενώ διενεργούνται περί τους 30.000 επαναληπτικούς εμβολιασμούς κάθε μέρα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η έξαρση της πανδημίας ενεργοποιεί τους πολίτες. Οι χιλιάδες νέες μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά -και που βεβαίως εντοπίζονται επί εκατοντάδων χιλιάδων ελέγχων- οδηγούν σε ημερήσια βάση περίπου 350 άτομα με σοβαρή νόσο στα νοσοκομεία. Μέχρι προχθές οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ξεπερνούσαν τους 3.000 στην επικράτεια, με το 70% εξ αυτών να είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, 450 ήταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Τα σχόλια είναι κλειστά.