Ειδησεογραφικό site

Όλοι μαζί στο «Κίνημα» – H νέα παράταξη θα βάλει φρένο στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφή της χώρας

87

Τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων με κατάληξη το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο τοποθετείται την άνοιξη του 2018, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν στην Κεντροαριστερά.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα καθοδηγεί την πορεία της παράταξης μέχρι την ολοκλήρωση του συνεδρίου, οι προσπάθειες περνούν στην επόμενη φάση τους, η οποία περιλαμβάνει νέες προτεραιότητες.

Την ίδια στιγμή, σφραγίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η κοινοβουλευτική συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, μετά την «πανηγυρική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση των δύο Κ.Ο. που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην αίθουσα της Γερουσίας.

Στην κοινή συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» κεντρικά και ηγετικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες του νέου φορέα, άπαντες οι υποψήφιοι για την ηγεσία -πλην του Νίκου Ανδρουλάκη που βρισκόταν στο εξωτερικό- ενώ παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας του «Κινήματος Αλλαγής», όπως αποκαλείται ο νέος φορέας, ενώ αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας της ασκώντας σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, από τα βέλη της δεν ξέφυγε ούτε η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για υπερσυντηρητική στροφή. Σύνθεση και συνεννόηση στους κόλπους του κινήματος αλλά και σύγκρουση με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό που εκπροσωπούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά τη συνεδρίαση, πηγές προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εξέφραζαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους, κάνοντας λόγο για μια εικόνα με υψηλό συμβολισμό, που έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας του χώρου. Ικανοποίηση εξέπεμπαν και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να τονίζει ότι «παλέψαμε πολύ από το 2015 για να φτάσουμε ώς εδώ», ενώ όσον αφορά τις διαφωνίες που ανέκυψαν (όνομα, ενιαία Κ.Ο.), σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αυτές παραμένουν και αναμένεται να εκφραστούν στον προσυνεδριακό διάλογο που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναμένεται να θέσει ζήτημα εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Μετά τη συνεδρίαση το «Κίνημα Αλλαγής» μπαίνει σε τροχιά πορείας προς το συνέδριο. Επόμενος σταθμός η πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, πιθανότατα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο αλλά και να συμφωνηθεί η συγκρότηση των οργάνων που θα αναλάβουν την ευθύνη της υλοποίησής του.

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση μιας ευρείας και αντιπροσωπευτικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, καθώς και θεματικών επιτροπών. Αναμένεται να συμμετέχουν στελέχη από όλες τις πλευρές και θα επιχειρηθεί μέσω αυτών να δοθεί το μήνυμα της ενότητας και της ανανέωσης ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια πρόσωπα θα αποτελέσουν την «κλειστή» Πολιτική Γραμματεία της.

Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα στους κόλπους της Κεντροαριστεράς λαμβάνουν χώρα έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις αναφορικά με τη σύνθεση των παραπάνω οργάνων αλλά και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για επικεφαλής του οργάνου.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικά στελέχη του Ποταμιού και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία επιθυμούν ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής να μην προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ αλλά να έχει να κάνει με μια επιλογή που θα συμβολίζει τη διεύρυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση ένα από τα ονόματα που έχουν «πέσει στο τραπέζι» είναι αυτό του Σπύρου Λυκούδη ή εναλλακτικά κάποια προσωπικότητα του ευρύτερου χώρου.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, οι περισσότερες από τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο δικό της τραπέζι αφορούν στελέχη προερχόμενα ξεκάθαρα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, η περίπτωση των οποίων θα έχει όχι μόνο ενωτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς να αποκλείουν την περίπτωση κάποιου προσώπου από τη νεότερη γενιά προκειμένου η ανανέωση να μετουσιωθεί στην πράξη.

Πάντως, για κάποιους από τους συντελεστές του εγχειρήματος η συζήτηση γύρω από τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου δεν άνοιξε τυχαία, εν όψει μάλιστα και της μάχης των ποσοστώσεων για την ανάδειξη εκπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ένα σώμα συνεδρίου που δεν θα υπερβαίνει τους 5.000 συνέδρους και το οποίο θα αποτελείται από πρόσωπα που θα προτείνουν τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της ποσόστωσης που θα συμφωνηθεί από θεσμικούς εκπροσώπους, όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συντάσσονται με τον νέο φορέα, εκπρόσωπους επιμελητηρίων αλλά και συνέδρους που θα εκλεγούν από τη βάση της Παράταξης.

Μικρές ποσοστώσεις για όλους, κυρίως για να μπορέσουν να έχουν παρουσία και οι πιο μικροί συνοδοιπόροι της προσπάθειας, ζητούν οι υπόλοιποι, έτσι ώστε το συνέδριο να μην παρουσιάσει μια εικόνα ενός ΠΑΣΟΚplus. Στον αντίποδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί αυτονόητο ότι οι 210.000 πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο συνέδριο, χωρίς αριστίνδην θέσεις και άλλους τεχνικούς περιορισμούς που διαστρεβλώνουν τη λαϊκή βούληση.

Στο μεταξύ, παρά τις αντίθετες απόψεις που επικρατούν, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα δεν αναμένεται να αυτοδιαλυθούν αφού η πλειονότητα αυτών τάσσεται υπέρ του πολυκομματικού σχήματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει λόγο για ένα κόμμα «πολυτασικό και δημοκρατικό», ο Γιώργος Καμίνης μιλάει για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της συνομοσπονδίας κομμάτων ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης προτείνει για αρχή τον προοδευτικό πολυκομματικό φορέα, ο οποίος στη συνέχεια θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Στον αντίποδα, υπέρ της άμεσης δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς τάσσεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με όνομα, σύμβολο και ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ενώ στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Τα σχόλια είναι κλειστά.