Ειδησεογραφικό site

Όλγα Μουργελά: «Το θέατρο είναι ο δρόμος της καρδιάς»

296

 

 

Η σχέση της με το θέατρο είναι υπαρξιακή. Ζει και αναπνέει μέσα από αυτό. Ήταν λαχτάρα παιδική που εξελίχθηκε σε ταπεινή προσήλωση, σε βάσανο ευλογημένο καθημερινό.

Tης Πηνελόπης Βροντά

Λατρεύει το ραδιόφωνο, δεν θα έλεγε όχι σε μια τηλεοπτική συνεργασία αν και δεν πιστεύει και τα καλύτερα για το «κουτί» και δίνει τη δική της συμβουλή για να αντιμετωπίσουμε την κρίση: Κατεβάζουμε τις ανάγκες μας στα απολύτως απαραίτητα και βοηθάμε ο καθένας με τον τρόπο του για να έχουμε την ευλογία και την ελπίδα της συνέχειας. Ο λόγος για την Όλγα Μουργελά.

 

Τι είναι το θέατρο για σένα;

Το θέατρο είναι προσωπικό όνειρο και όπως λέει ο Κοέλιο το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο. Για μένα το θέατρο είναι το μονοπάτι της ακριβής γνώσης και ο δρόμος της καρδιάς. Το ωραίο θέατρο έχει ξεχωριστή ηθική και τη βρίσκεις στα βάθη της ίδιας της ομορφιάς του, λέει ο Παλαμάς. Το θέατρο δεν είναι για να διδάσκει τον φόβο του θεού, ούτε απλά τα χρηστά ήθη, αλλά η αποστολή του είναι να κεντά την καρδιά και τη σκέψη για να γεμίσει χαρά η ψυχή μας και βέβαια είναι κάτι περισσότερο από μία απόλαυση ή διασκέδαση. Είναι αίσθηση εσωτερικής ελευθερίας.

 

Οι νεότεροι ηθοποιοί σε σχέση με τους παλαιότερους πού νομίζεις ότι βρίσκονται;

Όπως παλαιότερα, έτσι και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικοί ηθοποιοί. Άλλωστε η ερμηνευτική αλήθεια εξελίσσεται και ακολουθεί τις εποχές, καθώς επίσης και τα έθη του παρόντος. Με άλλη αλήθεια ερμήνευε το «σ’ αγαπώ» ο Αιμίλιος Βεάκης και με άλλη αλήθεια ερμηνεύεται σήμερα.

Ακούγεται ωραία ο τίτλος του θεατρικού σας εργαστηρίου «Θεάτρου Κύκλοι». Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το θεατρικό μας εργαστήρι που ανήκει στο Διεθνές Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έχει μία μεγάλη γκάμα ηλικιών, από 20 έως 70 plus. Είναι άνθρωποι με ιδιαίτερη πνευματική αρματωσιά, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, φοιτητές, δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι αυτοί απαρτίζουν την ομάδα του εργαστηρίου που μέσα από επίμοχθη προσπάθεια, πασχίζουμε να προσεγγίσουμε την ειδοποιό διαφορά της θεατρικής ατμόσφαιρας. Να βελτιώσουμε το αισθητήριο και την εκφορά του λόγου. Είναι όλοι δοσμένοι σε μία αρραγή προσπάθεια και αυτό μας κάνει δυνατούς και αποτελεσματικούς!

 Τι έργα ανεβάζετε; 

Κάθε σεζόν ανεβάζουμε δύο έργα σε διάφορα θέατρα από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Αυτή τη σεζόν ανεβάσαμε «Ταξιδεύοντας με την ποίηση και τον χορό αντάμα» μαζί με τη χοροδιδάσκαλο Θεώνη Κωτσιοπούλου και ετοιμάζουμε την παράσταση «Τα κόκκινα φανάρια» στο θέατρο της Ημέρας υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, πράγμα που αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή.

Παλαιότερα με άλλη θεατρική ομάδα ανέβασα τα έργα: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, την «Τελετή» του Μάτεση, το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, το «Ενυδρείο» του Μουρσελά, ποίηση του Λόρδου Μπάιρον, τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου και άλλους Έλληνες ποιητές καθώς και μονολόγους από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Είναι γνωστό πως η κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, τους πρώτους που πλήττει, δυστυχώς, είναι ο χώρος της Τέχνης. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;  

Σε αυτό έχετε δίκιο. Άλλωστε είναι γνωστή η ρήση «πρώτα να ζήσουμε και μετά να φιλοσοφήσουμε». Όμως είναι αναγκαίο να αντιδράσουμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε όρθιοι, «ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς». Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στις ωδίνες των καιρών άνθισαν οι μεγαλύτερες δημιουργίες. Κατεβάζουμε τις ανάγκες μας στα απολύτως απαραίτητα και βοηθάμε ο καθένας με τον τρόπο του για να έχουμε την ευλογία και την ελπίδα της συνέχειας.

 

Θα μπορούσα να πω χωρίς υπερβολή, σύμφωνα με αυτά που λέτε, ότι είστε ταγμένη στο θέατρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πολλές φορές είναι επώδυνο. Η προσπάθεια είναι δύσκολη και οι λάμψεις των δημιουργικών στιγμών μετρημένες στα δάχτυλα. Όμως είναι ο χώρος μας όπου βρίσκουμε τις υπαρξιακές μας αλήθειες για να συνεχίσουμε. Τι να πω. Το θέατρο έχει ολοκληρωτική επίδραση πάνω μας.

Δεν έχετε κάνει τηλεόραση από ό,τι ξέρω. Είναι τυχαίο ή επιλογή σας;

Η τηλεόραση είναι ένα πολύ δυνατό μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης. Πολλές φορές είχε εξαιρετικές δημιουργικές στιγμές προβάλλοντας έργα σπουδαίων δραματουργών, καθώς επίσης και σίριαλ καλοδουλεμένα με μεγάλη απήχηση. Θα ήμουν ευτυχής αν είχα μία συνάντηση και συνεργασία με τις δημιουργικές της στιγμές και επειδή «Ουδέν καλόν, αμιγές κακού» η τηλεόραση έχει και τα κακά της που πολλές φορές ταπεινώνουν το αισθητήριο του κοινού.

Κλείνοντας, κ. Μουργελά, σας εύχομαι καλή συνέχεια με ό,τι ασχολείστε και πέρα από το Θέατρο.

Βεβαίως και ασχολούμαι. Πρέπει ακόμα να σας πω πως λατρεύω την αμεσότητα του ραδιοφώνου. Έχω συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές ποικίλης θεματολογίας. Νιώθω μεγάλη χαρά κάθε φορά που καλούμαι σε κάποια εκπομπή και βέβαια αυτό που είναι υπέροχο, είναι η επικοινωνία με τον κόσμο που αναγνωρίζει και επιβραβεύει την δημιουργική προσπάθεια.

               

Τα σχόλια είναι κλειστά.