Ειδησεογραφικό site

Όλγα – Κατερίνα, το γυναικείο ντέρμπι στην Κατεχάκη

283

Στο μπλοκάκι του ανασχηματισμού ο Αλέξης Τσίπρας έγραφε και έσβηνε επί μέρες προκειμένου να ολοκληρώσει το νέο του κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα ήταν όσο πιο κοντά γίνονταν στις προσδοκίες του. Λίγο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο Κεντροαριστερά από τα αζήτητα και λίγο Κεντροδεξιά επίσης από τα αζήτητα της πολιτικής. Προφανώς, ο ίδιος εκτιμά ότι επέτυχε τον στόχο της διεύρυνσης επιλέγοντας ανθρώπους που στην ουσία… δεν εκπροσωπούν τίποτα και κανέναν.

Της Στέλλας Νοβάκη

Όμως αυτός ο ανασχηματισμός, που είχε λίγο απ’ όλα, είχε και μια έκπληξη. Το δίδυμο Γεροβασίλη – Παπακώστα σε ένα υπουργείο που μέχρι σήμερα μόνο άνδρες έχουμε δει να υπηρετούν, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αφού καταλάγιασε ο θόρυβος στα πολιτικά πηγαδάκια και στα social media με σχόλια για τις δύο κυρίες που ανέλαβαν το συγκεκριμένο υπουργείο, όλοι το πήραν απόφαση, ακόμη και οι πιο ακραίες φωνές ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο θα πορευτούμε με Όλγα και Κατερίνα. Ο πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σε δύο γυναίκες και κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως και να βάλουν τάξη ενώ κάποιοι το μόνο που έχουν να προσάψουν στις δύο κυρίες είναι το γεγονός ότι δεν έχουν επιχειρησιακή εμπειρία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να βοηθάει η συγκεκριμένη εμπειρία σε κάτι.
Η ελληνική κοινωνία ωστόσο λίγο θα ασχοληθεί αν στην ηγεσία του υπουργείου είναι γυναίκα ή άνδρας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δει αποτέλεσμα στην καθημερινότητά του. Σίγουρα οι προκάτοχοι των δύο κυριών είχαν την ίδια πρόθεση. Να αυξήσουν και ει δυνατόν να παγιώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Δύσκολο έργο. Ακόμη πιο δύσκολο για δύο υπουργούς που η πορεία τους πολιτικά ήταν εκτός της εξίσωσης σε θέματα ασφαλείας. Δικαίως η Όλγα και η Κατερίνα κέρδισαν τα φώτα της δημοσιότητας, όχι όμως γιατί είναι δύο γυναίκες για πρώτη φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά γιατί είναι μια περίεργη συγκατοίκηση.
ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Η Όλγα Γεροβασίλη σίγουρα θα προτιμούσε να μείνει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αν επέλεγε η ίδια τη μετακίνησή της δύσκολα θα κατέληγε, ως προσωπική της επιλογή, να δοκιμαστεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επέλεγε η ίδια την κ. Παπακώστα στη θέση της υφυπουργού. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι η Γεροβασίλη αρχικά όχι μόνο αρνήθηκε να είναι στο ίδιο υπουργείο με την Παπακώστα αλλά προσπάθησε ακόμη και να αλλάξει την πρόθεση του πρωθυπουργού να της δώσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να αποφύγει αυτήν τη συνεργασία. Δεν το κατάφερε. Η θέση της Παπακώστα, όπως έχει διαρρεύσει από δημοσιογραφικές πηγές, είχε κλείσει εδώ και καιρό.
Η ακτινολόγος από την Άρτα, Όλγα Γεροβασίλη, που βρέθηκε στο τιμόνι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήθελε πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής και δεν έχασε καμία ευκαιρία από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή έδειξε την πυγμή και τα… νύχια της όποτε χρειάστηκε, τόσο απέναντι σε συντρόφους όσο και σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά και δημοσιογράφους. Ακολούθησε τη γνωστή τακτική της αριστερής πολιτικής και αφέθηκε κι αυτή στη μέθη της εξουσίας.
Τη γνωρίσαμε το 2012 ως εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης και από τότε η πορεία της ήταν ανοδική. Η Ηπειρώτισσα πολιτικός δεν έλειψε, όπως πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, από πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κατέγραφαν κυβερνητικά σκάνδαλα. Οι δέουσες απαντήσεις έρχονταν με το γνωστό στιλ της κ. Γεροβασίλη, των ίσων αποστάσεων και της δημιουργικής ασάφειας…
Με πατέρα βοηθό ακτινολόγου και μητέρα νοσηλεύτρια ήταν δύσκολο να ξεφύγει από τα… παραϊατρικά επαγγέλματα. Σπούδασε στο ΚΑΤΕ -σημερινό ΤΕΙ Αιγάλεω–, όπου τελειώνει και η ίδια βοηθός ακτινολόγου. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Με κατατακτήριες περνάει στην Ιατρική Αθηνών και αποκτά ειδικότητα ως ιατρός ακτινοδιαγνώστρια με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, την παιδοακτινολογία και τη γυναικολογική ακτινολογία. Με το πτυχίο στο χέρι επιστρέφει στην Άρτα και εργάζεται στο ΙΚΑ της περιοχής. Ερωτεύεται και παντρεύεται με πολιτικό γάμο τον ηθοποιό Βαγγέλη Κτενά, με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Φαίδωνα, και… ένα διαζύγιο.
Ακολούθησε δεύτερος γάμος. Θρησκευτικός αυτή τη φορά με τον χημικό μηχανικό Γιώργο Παππά, υπάλληλο της Πολεοδομίας και υποψήφιο βουλευτή του Συνασπισμού το 2004 και το 2009. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο. Το 1998 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Αρταίων ενώ το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «Δημοτικής Αλλαγής». Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, και στις ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη». Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής». Από τον Μάιο του 2012 μέχρι και σήμερα είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας και ανήκει στην αυλή του Τσίπρα.
Τα υπουργεία διαδέχθηκαν το ένα μετά το άλλο και ποτέ η Όλγα δεν έμεινε εκτός κυβέρνησης ή αυλής. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε είναι πατριωτάκι της και συχνά τον προσκαλεί για τσίπουρα στην Άρτα, στο σπίτι του συζύγου της. Η Όλγα άλλωστε όταν είναι με τους δικούς της είναι ένας άνθρωπος έξω καρδιά. Αγαπάει το γλέντι και τον χορό. Πολλά τα βιντεάκια άλλωστε που είχαν διαρρεύσει με την ίδια να χορεύει, είτε παραδοσιακά είτε ζεϊμπεκιές, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει και σε παραπολιτικά επεισόδια εξαιτίας της εξάρτησής της από το τσιγάρο, κάτι που ενοχλούσε τους συναδέλφους της στη Βουλή. Η Όλγα θεωρείται από τα «ορφανά» του Μπανιά. Ήταν άλλωστε και πατριώτης της ο Γιάννης Μπανιάς αλλά υπήρξε και πολιτικός της μέντορας.
Η… ΖΑΡΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΔ
Κατάφερε ότι δεν κατάφερε η Χούντα. Να λυγίσει τη Δαμανάκη. Με αμίμητο αστικό στιλ, που δεν κρύβει τις δεξιές της καταβολές, αγαπημένη καλεσμένη στα τηλεοπτικά πάνελ, με χαρακτηριστική ακατάπαυστη πολυλογία. Τη χαρακτήρισαν «θηλυκό Άδωνι», που φυσικά δεν της βγήκε σε καλό… γιατί η κόντρα τελικά μαζί του την έθεσε εκτός της στενής αυλής του κόμματος της ΝΔ.
Ο λόγος για την Κατερίνα Παπακώστα που έχει κάνει το δικό της κόμμα και παρ’ ότι παρουσιάζεται ως άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή, ωστόσο στο πολιτικό πεδίο και επισήμως κανείς δεν της αναγνωρίζει αυτή την ιδιότητα.
Έμεινε χωρίς κομματική στέγη αλλά δεν κιότεψε… έκανε το δικό της κόμμα και όταν ο Πάνος Καμμένος της άνοιξε τον δρόμο προς την εξουσία, εκείνη τού άπλωσε το χέρι και αποδέχθηκε την πρόσκληση του «θλιβερού» κατά την ίδια Αλέξη Τσίπρα, και μιλώντας για καθήκον και συστράτευση κάθισε κομψά στην καρέκλα του υφυπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απ’ όπου θα ανασκουμπώσει το μεταξωτό της, πάντα επώνυμο, πουκάμισο και πατώντας γερά στις ακριβές της γόβες θα επιχειρήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η Κατερίνα Παπακώστα, αρχηγός κόμματος που εκπροσωπεί όπως όλα δείχνουν μόνο τον εαυτό της, θα κληθεί σύντομα να συνεργαστεί με την Όλγα Γεροβασίλη. Μπορεί οι δύο κυρίες να έχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές αναφορές και η συνεργασία αυτή να μοιάζει πως δεν έχει άλλα περιθώρια από το να είναι κυρίως… συγκρουσιακή, ωστόσο θα υποχρεωθούν και οι δύο να κρατήσουν σταθερό το χαμόγελο των πρώτων ημερών με την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η υποχρέωση να συνυπάρξουν είναι ανάγκη και για τις δύο κυρίες.
Η πρώην βουλευτίνα της ΝΔ έκλεισε τον κύκλο της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς μέχρι τότε να φαίνεται ότι είχε κερδίσει είτε τη συμπάθεια είτε την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν άλλωστε και πάντα έντονη… στην κριτική της. Στις 14 Αυγούστου 2015, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και σχεδόν έναν μήνα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Κατερίνα Παπακώστα ανεβάζει tweet και χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή», καθώς και «θλιβερή» την κυβέρνησή του. Νωρίτερα, το 2012, είχε αναφερθεί στη μεταναστευτική κρίση και στην αθρόα εισροή των μεταναστών στη χώρα ως «κατσαρίδες», παραλληλίζοντας τα κύματα των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων με τα έντομα που εισβάλλουν στους χώρους ενός σπιτιού.
Μάλιστα, η εφημερίδα «Αυγή« με παλαιότερο άρθρο-«φωτιά» κατακεραύνωνε την Κατερίνα Παπακώστα και την αποκαλούσε… «Ζαρούλια της ΝΔ», ωστόσο τώρα ως υφυπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο πήρε πίσω τους χαρακτηρισμούς αλλά… τους εξαφάνισε… H υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα υπήρξε επί 15 χρόνια βουλευτής της ΝΔ ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017 με απόφαση του προέδρου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη. Τον Ιούλιο του 2018 η ίδια κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (ΝΕΟ)

Τα σχόλια είναι κλειστά.