Ειδησεογραφικό site

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS!

146

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της παγκοσμίως, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η οικονομική επιβίωση των εργαζομένων που τις απαρτίζουν.

Γράφει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης*

Έως και αυτήν τη στιγμή, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ημίμετρα και οι ενέργειες της Κυβέρνησης σπασμωδικές, με στοιχεία πανικού και δίχως σχέδιο για το δύσκολο «αύριο» που ξημερώνει για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Ας εστιάσουμε, όμως, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τον κλάδο της εστίασης, όπου συνολικά εισφέρει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ, ενώ προσφέρει εργασία σε περίπου 600.000 εργαζομένους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στον κρίσιμο αυτόν τομέα του οικονομικού γίγνεσθαι για τη χώρα μας, έχουμε μια Κυβέρνηση που με τις κινήσεις της διαμορφώνει «επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων», από τη μια, εξαντλώντας εδώ και ένα χρόνο τις αντοχές των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και από την άλλη, επιδοτώντας μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως μέσω πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία που δυστυχώς δεν ισχύουν a priori για όλους, όπως κανονικά θα έπρεπε.

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 11 μήνες εργασιακού lockdown, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων που, ναι μεν εντάσσονται στο κλάδο της εστίασης, αλλά δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι τα «έξυπνα μέτρα» αυτή τη φορά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εξίσου αποτελεσματικά και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο.

Άλλωστε, δεν είναι κρυφό μυστικό ότι η κατάσταση ασφυξίας στην οποία περιέρχονται ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από μαθηματικά βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει σε μη επιβίωση την επόμενη ημέρα της άρσης των περιορισμών και αυτό, όχι διότι η ζήτηση δεν θα είναι ίδια, αλλά διότι μια σειρά παραγόντων, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, η άνιση κατανομή διαμερισμού κέρδους από το ηλεκτρονικό εμπόριο, και οι συσσωρευμένες φορολογικές εισφορές θα «πέσουν ως πέλεκυς» πάνω στις πλάτες των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών.

Δείτε το πρακτικά! Σε λίγο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κύμα απολύσεων, λουκέτων και εργασιακών αλλαγών, για το οποίο κάποιοι από εμάς προειδοποιούμε εδώ και έναν χρόνο! Απίστευτο και όμως… Ελληνικό!

Θα πρέπει, και σε αυτό θα ήθελα να σταθώ, όχι να προσπαθούμε να «σώσουμε» την επιχειρηματικότητα, όταν αυτή θα έχει «πεθάνει», αλλά να προλαμβάνουμε προτού χρειαστεί να προβούμε σε μια «οικονομική Ανάσταση».

Τώρα ήρθε η στιγμή να απαιτήσουμε εμπροσθοβαρή μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, διότι τα αποθέματα αντοχής των εμπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο!

Και επειδή, όσο σημαντική είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, άλλο τόσο σημαντική είναι και η προστασία της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει με πράξεις και όχι με άλλα ημίμετρα την επιχειρηματικότητα.

Να λειτουργήσει ως προστάτιδα όλων των Ελλήνων και όχι μόνον των «ημετέρων» και των ανθρώπων του κομματικού σωλήνα, διότι μόνο με σύμπνοια, ομόνοια και καθαρό μυαλό θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερο «αναίμακτα» στην κανονικότητα, προκειμένου η επανεκκίνηση να πραγματοποιηθεί με γερές βάσεις και όχι πάνω σε ερείπια!

*Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος Αλλαγής και Επιχειρηματίας στον κλάδο της Ναυτιλίας.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.