Ειδησεογραφικό site

Οι «κόκκινες γραμμές» στα «κόκκινα δάνεια»…

836

Της Κατερίνας Βαλαβάνη
(Οικονομολόγος-Management,
μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ)

Στις δυσκολότερες συγκυρίες που διανύει η χώρα μας, χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. Κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε συνδυασμό με ένα αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης διαμορφώνει μια νέα εκρηκτικά επικίνδυνη πραγματικότητα.
Η πρώτη εθνική εκχώρηση της εθνικής περιουσίας έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη συγκρότηση του υπερταμείου όπου η δημόσια περιουσία παραδόθηκε στους δανειστές που ελέγχουν και τη διοίκηση ενώ η δεύτερη εκχώρηση εθνικής περιουσίας έγινε πάλι με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πέταξε λευκή πετσέτα υπογράφοντας μια επαχθή συμφωνία με τους δανειστές με τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα ξένα funds ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κινδυνεύουν με αφανισμό ενώ πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους.
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
Ένα μεγάλο γιατί εκφράζει ο Έλληνας πολίτης που νιώθει αδύναμος, ανυπεράσπιστος και ευάλωτος για το δικό του μέλλον και των παιδιών του. Η βασική αιτία είναι η δημοσιονομική αφαίμαξη που υφίσταται η χώρα μας μέσω πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, η συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω της μεγάλης μείωσης της εγχώριας ζήτησης και της μεγάλης αύξησης του ποσοστού της ανεργίας με αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων που τελεί υπό το καθεστώς αιτήματος για υπαγωγή σε νομική προστασία με ποσοστό να ξεπερνάει το 30%.
Η ελληνική οικονομία βιώνει έναν φαύλο κύκλο διγλωσσίας και αυτό αποτυπώνεται με ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,97 δισ. ευρώ το 2017 που προέκυψε από την υπερφορολόγηση, το μαχαίρι στις συντάξεις και το πάγωμα των δαπανών του προϋπολογισμού και με μια ασθενική ανάπτυξη 1,4% που σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η σημερινή κυβέρνηση. Οι πολιτικές θέσεις και πρακτικές που συντηρούν και υποβαθμίζουν σε αρκετές περιπτώσεις την οικονομική κρίση πρέπει να σταματήσουν, οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας έχουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Πρέπει να βρεθούν λύσεις προστασίας και ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών, ειδικά για την πρώτη κατοικία.
ΛΥΣΗ ΜΕ LEASING
Η πρότασή μου είναι η δυνατότητα ένταξης των οφειλετών κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας στην νομοθεσία leasing ιδιωτών δίνοντας έτσι τη χρονική παράταση και την έξοδο διαφυγής από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη μετάβασή τους σε εξυπηρετούμενα δάνεια. Στη συνέχεια οι οφειλέτες κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας εφόσον κινδυνεύουν να γίνουν άστεγοι και αποτελούν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ προτείνω να αποκτήσουν τα οφέλη ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας από την πολιτεία και να μοριοδοτηθούν σε προγράμματα εύρεσης εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ για να ενισχυθεί και η χρηματοδοτική τους ικανότητα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η αγορά στον χώρο των ακινήτων βιώνει μια μακροπρόθεσμη ύφεση εν όψει της οικονομικής κρίσης, ολοκαίνουργια διαμερίσματα και κατοικίες παραμένουν αδιάθετα ενώ η αξία αγοράς τους έχει μειωθεί έως και 55% σε συνδυασμό με την εγχώρια ζήτηση σχεδόν ανύπαρκτη. Η πρότασή μου είναι η εφαρμογή του leasing σε ιδιώτες να εφαρμοστεί ως μέτρο ενίσχυσης της αγοράς των ακινήτων και συγκεκριμένα ο κάθε ενοικιαστής ακινήτου να έχει τη δυνατότητα εφαρμογής leasing ιδιωτών και να γίνει ιδιοκτήτης του ακινήτου εάν το επιθυμεί με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή.
Εφόσον οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια λήψης στεγαστικών δανείων λόγω οικονομικής κρίσης είναι ανέφικτα για τους συμπολίτες μας και καταλήγουν στη λύση να είναι ενοικιαστές συνειδητά παρ’ ότι οι αξίες ακινήτων έχουν μειωθεί πάρα πολύ, θεωρώ ότι το να δοθεί αυτή η εναλλακτική λύση θα ενισχύσει τον χώρο της αγοράς των ακινήτων έως ότου ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.