Ειδησεογραφικό site

Οι γενικοί γιατροί βλέπουν «ναυάγιο» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

179

Μιλούν για ανορθολογικές πολιτικές του Υπουργείου και προβλέπουν ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας θα μείνει ακάλυπτος από οικογενειακούς γιατρούς

«Δεν μπορεί να υπάρξει καθολική κάλυψη υγείας, χωρίς οργανωμένη και ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έστειλαν με δυνατή φωνή στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη οι ενώσεις των γενικών γιατρών στη χώρα μας, ΕΛΕΓΕΙΑ και ¨Ενωση Γενικής Ιατρικής – ένα μήνυμα πιο επίκαιρο από ποτέ με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας του Πληθυσμού αλλά και του εγχειρήματος για την υλοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)στη χώρα μας από την κυβέρνηση.

Οι γιατροί επανέλαβαν τα πάγια αιτήματά τους για καθολική κάλυψη του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς και την ελεύθερη επιλογή των πολιτών σε ό,τι αφορά τον οικογενειακό γιατρό, εκτός δηλαδή της περιοριστικής δεξαμενής που δημιουργεί το υπουργείο Υγείας.

Ναυάγιο στην ΠΦΥ βλέπουν οι γενικοί γιατροί

«Οι ανορθολογικές πολιτικές του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της ΠΦΥ αποτυγχάνουν να καλύψουν ακόμα και τον μισό πληθυσμό από οικογενειακούς γιατρούς, με αποτέλεσμα κάθε σκέψη για οργανωμένη ΠΦΥ, βασισμένη σε οικογενειακό ιατρό με λίστα ασθενών και σύστημα παραπομπής προς την εξειδικευμένη φροντίδα, να παραμένει στην σφαίρα της φαντασίας, έστω και αν αυτή αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Τόσο στην περίπτωση των ΤΟΜΥ, όσο και στην περίπτωση των συμβεβλημένων ιδιωτών είχαμε εξαρχής προδιαγράψει τα αποτελέσματα» αναφέρουν οι γιατροί.

Η αποζημίωση των οικογενειακών γιατρών με μισθό και όχι κατά κεφαλή (per capita), η αποσύνδεση της αποζημίωσης από την απόδοση και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και ο αβέβαιος χρονικός ορίζοντας του προγράμματος, καταδικάζουν το εγχείρημα, υποστηρίζουν η ΕΛΕΓΕΙΑ και η Ενωση Γενικής Ιατρικής.

Μάλιστα, τονίζουν πως οι κατά καιρούς αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και των φορέων που εποπτεύει (ΕΟΠΥΥ, ΚΕΣΥ, κλπ) έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την πολιτική ενδυνάμωσης της ΠΦΥ και εγκαθίδρυσης του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που πρεσβεύει.

Τέλος, ειδική αναφορά κάνουν στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. «Αντί να αποτελεί ένα όπλο στα χέρια του γιατρού για καλύτερη ποιότητα φροντίδας και προάσπιση της ασφάλειας του ασθενούς, καταλήγει να υποβαθμίζει το ρόλο του γιατρού και να περιορίζει ασφυκτικά τη σχέση ιατρού – ασθενούς στα διαλείμματα της ενασχόλησης του γιατρού με τον υπολογιστή… Υποψιαζόμαστε πλέον πως είναι σκοπίμως φτιαγμένη «εχθρική» προς το γιατρό. Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων και η ένταξη των ασθενών σε αυτά, η παραγγελία εξετάσεων και η συνταγογράφηση φαρμάκων, δεν προάγουν την επιστημονική και ορθολογική λήψη κλινικών αποφάσεων, αλλά αντιθέτως την αστυνόμευση και πολλάκις τον περιορισμό της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης με αντιεπιστημονικό τρόπο» αναφέρουν οι γενικοί/οικογενειακοί γιατροί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.