Ειδησεογραφικό site

Οι Έλληνες γνωρίζουν τους νονούς των Σκοπίων

292

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή της προδοτικής Συμφωνίας σχετικά με την άνευ όρων παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, οι «πρόθυμοι» βουλευτές και ο λαϊκός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ, που σφράγισαν με την ψήφο τους τα κουρελόχαρτα που έστειλε ο Ζάεφ, μπορούν να «καθεύδουν μακαρίως» -να κοιμούνται δηλαδή ήσυχοι- χωρίς να αισθάνονται τους βρυχηθμούς της συνείδησής τους. Κι αυτό γίνεται γιατί, όπως πιστεύουν, έχουν επιτελέσει το ιερό τους καθήκον. Στην κολυμπήθρα που μετέφερε στη Βουλή ο Τσίπρας, με νερό από τις Πρέσπες, έβαλαν κι εκείνοι λίγο λαδάκι απ’ αυτό που τους προσφέρθηκε από τον πρωθυπουργό προκειμένου να γίνουν «νονοί» στα βαφτίσια του νέου κρατιδίου.

Ενδεχομένως, όλος αυτός ο συρφετός, που ψήφισε χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη Συμφωνία, να μην έχει καμία όχληση από τη συνείδησή του, καθώς το γεγονός είναι ακόμα νωπό. Έχουν όμως αναλογισθεί όλοι αυτοί ποιες καταστρεπτικές συνέπειες θα υπάρξουν για τη χώρα μας, όχι σε βάθος χρόνου αλλά πάρα πολύ σύντομα; Τώρα πλέον θα υπάρχει μια χώρα, η οποία θα ονομάζεται Μακεδονία, καθώς με την αμέριστη, αφελή και ύποπτη συνδρομή Ελλήνων πολιτικών σφετερίστηκε ένα όνομα με ιστορία 3.000 χρόνων. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια στο κρατίδιο αυτό κατοικούσαν μόνο σλαβόφωνοι, όπως άλλωστε έλεγε ο πρώτος πρόεδρος Γκλιγκόροφ. Το σπέρμα για το όνομα «Μακεδονία» το έσπειρε ο Γιόσιπ Τίτο σε συνεργασία με βουλγαρικές ομάδες κατσαπλιάδων προκειμένου να δημιουργηθεί η «Μακεδονία του Αιγαίου».

Τα ιστορικά αυτά γεγονότα, που έλαβαν χώρα από το 1943 μέχρι το 1949 και τη λήξη του ελληνικού Εμφυλίου, είναι πασίγνωστα γιατί υπάρχουν πολίτες που έχουν ζήσει εκείνη την περίοδο και τα θυμούνται αλλά κι επειδή έχουν γραφτεί σε πάρα πολλά άρθρα και δεκάδες βιβλία. Την περίοδο εκείνη οι σλαβόφωνοι πολίτες που ζούσαν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Κιλκίς, Έδεσσα) οργανώθηκαν πολιτικά από το καθεστώς του Τίτο ώστε να αποκτήσουν «μακεδονική συνείδηση». Άλλωστε το γεγονός ότι δεν είχαν την παραμικρή σχέση με ελληνική καταγωγή τεκμαίρεται και από το ότι δεν γνώριζαν τη γλώσσα μας.

Όλοι οι σλαβόφωνοι των περιοχών της Βόρειας Μακεδονίας (αριθμούσαν περίπου 80.000) μετονομάστηκαν σε Σλαβομακεδόνες, πολλοί από τους οποίους μετά τον Εμφύλιο μετακόμισαν στα Σκόπια, όπου μάλιστα άλλαξαν και τα ονόματά τους, προσαρμόζοντάς τα στη γιουγκοσλαβική διάλεκτο. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι (φυγοδικεί στην Ουγγαρία).

Ο πολιτικός αυτός είναι ένας κλασικός γενίτσαρος. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Αχλάδα Φλώρινας και ο παππούς του Νικόλαος Γρούιος (1911-1940) πολέμησε ως στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στο Νοσοκομείο Φλώρινας. Το όνομά του μάλιστα είναι χαραγμένο στο ηρώο της Αχλάδας μαζί με άλλους που σκοτώθηκαν στους Βαλκανικούς πολέμους ή στον Β’ Παγκόσμιο. Κατά τον ελληνικό Εμφύλιο, η οικογένεια του Γκρουέφσκι και χιλιάδες άλλοι σλαβόφωνοι από τη Μακεδονία κατέφυγαν στα Σκόπια. Μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, το κρατίδιο αυτό μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας σύμφωνα με τις δοξασίες και τα σχέδια του Τίτο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη μικρή ιστορία της επαρχίας που ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, επονομαζόμενη Σκόπια, στα οποία ξεκίνησε η προσπάθεια να ονομαστούν Μακεδονία αλλά για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να συναινέσει πρώτα η Ελλάδα. Το θέμα παρέμενε ανοικτό από τη δεκαετία του ’80 επειδή καμία κυβέρνηση δεν ήταν ενδοτική μιας και όλοι καταλάβαιναν γιατί οι Σκοπιανοί ήθελαν να μετονομασθούν Μακεδόνες. Πολύ απλά για να λάβουν υποθήκη σε μελλοντικά σχέδια, στηριζόμενοι πάντα σε ξένες δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστική η προ τριημέρου δήλωση που έκανε το μορμολύκειο Ματθαίος Νίμιτς, διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επί 40 χρόνια. Απείλησε ότι «εάν η Συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας θα είναι βαθιές». Και μόνο ακούγοντας αυτή την επαίσχυντη και προσβλητική για τη χώρα μας δήλωση, όσοι είχαν σκοπό να ψηφίσουν τη Συμφωνία, έπρεπε να αντιδράσουν και να την τρίψουν στα μούτρα του φερέφωνου των αμερικανικών συμφερόντων.

Ποιοι όμως θα έκαναν μια τέτοια κίνηση; Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Συμφωνίας για ανόητους ιδεοληπτικούς λόγους. Αν τους άκουγε κανείς να μιλούν στη Βουλή και δεν γνώριζε πού βρισκόταν, θα νόμιζε ότι παρακολουθούσε συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων. Οι κυβερνητικοί βουλευτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν μια κοινή συμφωνία με τους Σκοπιανούς, η οποία θα είχε ύστερα από δημοψήφισμα την αποδοχή του ελληνικού λαού. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η κυβέρνηση «εν κρυπτώ και παραβύστω» κατέληξε σε μια άθλια συμφωνία, την οποία υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν κανέναν στη χώρα μας. Και ανενδοίαστα έφεραν τη Συμφωνία στη Βουλή.

Δεν πρέπει όμως η συμπεριφορά του Τσίπρα και της κυβέρνησής του να προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση. Πριν από 10 χρόνια περίπου, ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και σημερινών υπουργών (όπως η θλιβερή φιγούρα της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου που δήλωσε υπερήφανη για την ενέργειά της) είχαν πάρει μέρος σε διαδηλώσεις στα Σκόπια υπέρ του δικαιώματος των Σκοπιανών να αποκαλούνται Μακεδόνες και η χώρα Μακεδονία. Τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Τσίπρας και το καραβάνι του προχωρούν στα προδοτικά τους σχέδια. Είναι δε τόσο υστερόβουλοι ώστε προεκλογικά δεν μίλησαν ποτέ για ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια, έχοντας ως απώτερο σκοπό να κοροϊδέψουν για μία ακόμα φορά τον ελληνικό λαό.

Και σε ό,τι αφορά τις απόψεις αυτών που βρέθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο, αυτοαποκαλούμενοι «πρώτη φορά αριστερά», δεν μας κάνει πλέον καμία εντύπωση αυτά που λένε και αυτά που πιστεύουν γιατί είναι έξω από τα σημερινά παραδεκτά όρια του ορθού λόγου. Αυτοί, παρ’ ότι οι περισσότεροι νέοι ηλικιακά, ο εγκέφαλός τους είναι διαποτισμένος με τις σαθρές θεωρίες του Μαρξισμού – Λενινισμού, όπως π.χ. «οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα». Αυτοί όμως οι «πρόθυμοι», οι οποίοι ασμένως προσέτρεξαν για να προσφέρουν την ψήφο τους (δωρεάν θέλουμε να πιστεύουμε), δεν ξέρουν ότι του χρόνου δεν θα θυμόμαστε ούτε το όνομά τους;

Υπό αυτήν και μόνο την έννοια ήταν λυτρωτικό για το Κίνημα Αλλαγής η αποχώρησή τους γιατί η παραμονή τους δημιουργούσε ένα κλίμα αποστροφής στους δημοκρατικούς πολίτες. Γιατί η παρουσία τους στο Κίνημα μόνο άσχημες εντυπώσεις άφησε. Όπως έλεγε και ο Μακιαβέλι (1469-1527), Ιταλός πολιτικός και φιλόσοφος: «Ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι». Και τώρα που έπεσαν οι μάσκες, θα φανεί και πόση ζημιά προξένησαν στη χώρα μας ψηφίζοντας μια επαίσχυντη συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.