Ειδησεογραφικό site

Οι εξαγωγές μοχλός ανάπτυξης στην ΕΕ

3.006

Της Έλλης Ιωακείμογλου

Πάνω από 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ στηρίζει το Εμπόριο σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ειδικότερα, οι εξαγωγές από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο σημαντικές παρά ποτέ, καθώς στηρίζουν 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κατά δύο τρίτα περισσότερες απ’ ό,τι το 2000. 14 εκατομμύρια από τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από γυναίκες. Επιπλέον, οι εξαγωγές αυτές δημιουργούν 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Ημέρα Εμπορικής Πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβάνει ενημερωτικά δελτία σχετικά με τα αποτελέσματα για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εξαγωγών από το 2000 να έχουν καταγραφεί στη Βουλγαρία (+312%), στη Σλοβακία (+213%), στην Πορτογαλία (+172%), στη Λιθουανία (+153%), στην Ιρλανδία (+147%), στην Εσθονία (+147%) και στη Λετονία (+138%).

Σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ στηρίζουν περίπου 427.00 θέσεις εργασίας στη χώρα μας . Αλλοι 29.000 έλληνες εργάζονται σε δουλειές που συνδέονται με εξαγωγές από χώρες της ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 11% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα εξαρτάται από τις Ενωσιακές εξαγωγές. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ στηρίζουν 33.000 θέσεις εργασίας στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ενωσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.