Ειδησεογραφικό site

Οι χάρτες – ντοκουμέντο για το κρατικό πλιάτσικο της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος Ελλήνων ομογενών στη Χιμάρα

428

Δείτε τους χάρτες που αποδεικνύουν ότι τα Τίρανα αναγνωρίζουν πως οι περιουσίες που κρατικοποιούν αναγκαστικά ανήκουν σε ιδιώτες – Πρόκειται για προνομιακές παραθαλάσσιες εκτάσεις 13.000 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία €650 εκατ. τις οποίες το αλβανικό κράτος δημεύει

Ντοκουμέντα που καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία της αλβανικής κυβέρνησης για τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στη Χιμάρα δημοσιεύει το protothema.gr. Με βάση απόφαση που έλαβε στις 4 Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, εκτάσεις τεράστιας αξίας στο παραλιακό μέτωπο της Χιμάρας που θεωρούνται κρατική ιδιοκτησία περνούν στο υπουργείο Τουρισμού της γειτονικής χώρας με σκοπό να αποδοθούν σε επενδυτές για κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων.

«Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης επιδιώκει να αξιοποιήσει τα κρατικά ακίνητα για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και δεν αφορά την ιδιωτική περιουσία» υποστήριξε με κάθε επισημότητα πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Η πραγματικότητα ωστόσο αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας είναι απλώς αναληθείς.

Τα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr αποδεικνύουν ότι η αλβανική κυβέρνηση κρατικοποιεί περιουσίες που ανήκουν σε ομογενείς κατοίκους της Χιμάρας. Τα ντοκουμέντα προέρχονται από το δήμο Χιμάρας και δείχνουν ότι το αλβανικό κράτος είχε αναγνωρίσει ότι συγκεκριμένα κτήματα που σήμερα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση Έντι Ράμα σαν κρατικές γαίες είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικές περιουσίες.

Στα έγγραφα αποτυπώνονται παραθαλάσσιες εκτάσεις στο δήμο Χιμάρας. Εντός του τμήματος που είναι γραμμοσκιασμένο με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται τεμάχια που είναι αριθμημένα και αφορούν οικόπεδα τα οποία ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η γη που σήμερα το αλβανικό κράτος αντιμετωπίζει σαν κρατική έχει ήδη αναγωριστεί ως ιδιωτική! Δίπλα στον αριθμό κάθε τεμαχίου πχ 68/400, 68/411 υπάρχει το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη (σσ για ευνόητους λόγους έχει διαγραφεί η ταυτότητα των φυσικών προσώπων από τα τοπογραφικά που δημοσιεύουμε) οπότε προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες, όπως φαίνεται στα έγγραφα τα οποία τηρούνται στο δήμο Χιμάρας και δημοσιεύονται σήμερα από το protothema.gr.

Στο ερώτημα γιατί η αλβανική κυβέρνηση επιδίδεται σε τόσο εξόφθαλμο τρόπο σε κρατικοποίηση, δήμευση ή «πλιάτσικο» των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς της Χιμάρας, η απάντηση είναι απλή: Με την απόφαση της κυβέρνησης Ράμα στις 4 Δεκεμβρίου, απόφαση που δεν εγκρίθηκε καν από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, κρατικοποιείται μια παραθαλάσσια περιοχή συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων.

13.000 στρέμματα αξίας €650.000.000 περνούν στο αλβανικό κράτος με το έτσι θέλω!

Με μία ενδεικτική τιμή πώλησης του τετραγωνικού μέτρου στα 50 ευρώ, προκύπτει ότι για την απόκτηση της συνολικής περιοχής που θυμίζει το τοπίο των Ιόνιων νήσων θα έπρεπε να δαπανηθούν περίπου 650.000.000 ευρώ! Αντί για οποιοδήποτε τίμημα τα αλβανικό κράτος εθνικοποιεί με το έτσι θέλω τις ιδιωτικές περιουσίες των ομογενών της Χιμάρας και ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του σχεδίου της καταπάτησης εκτάσεων-φιλέτων με την απόδοσή τους σε κατασκευαστές οι οποίοι βαφτίζονται «στρατηγικοί επενδυτές» και θα χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για την αγορά της γης.

xart01
Χιμάρα, περιοχή Χανδακάς, δίπλα στην παραλία Λιβάδι
xart02
Χιμάρα, Αργιλέος
xart03
Απέλιστρα, Χιμάρα
xart04
Γωνία, Δρυμάδες. Το κόκκινο γραμμοσκιασμένο τμήμα κρατκοποιείται με το έτσι θέλω με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας
xart05
Περίβολος, Δρυμάδες. Μια περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς
xart06
Μέσα στο κόκκινο γραμμοσκιασμένο τμήμα φαίνεται ότι η υποτιθέμενη κρατική έκταση είναι χωρισμένη σε ιδιωτικά κτήματα. Κι ενώ από τα επίσημα τοπογραφικά του δήμου Χιμάρας φαίνεται η αναγνώριση των ιδιωτικών περιουσιών, το υπουργικό συμβούλιο του Έντι Ράμα προσπαθεί να διαγράψει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας εθνικοποιώντας τα «φιλέτα» που ανήκουν σε ομογενείς
xart07
Λιβάδι, Χιμάρα
xart08
nap01
map001

Το Δημοτικό συμβούλιο Χιμάρας τάχθηκε ομοφώνως κατά της απόφασης Ράμα

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας (21 – 0), τάχθηκε στη σημερινή του συνεδρίαση κατά της απόφασης 708/2018 του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σύμφωνα με την οποία  13.000 στρέμματα ιδιοκτησίας ομογενών ή της ορθόδοξης Εκκλησίας, περνούν στο υπουργείο Τουρισμού προς «αξιοποίηση».

Είναι από τις λίγες φορές που το Δημοτικό Συμβούλιο της Χιμάρας αντιδρά στις αλβανικές μεθοδεύσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την υφαρπαγή  της περιουσίας των ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή, που θεωρείται «φιλέτο».

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε πολλές στιγμές συνολικής συστράτευσης για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευθούμε ως Χιμαραίοι. Η σημερινή είναι μια τέτοια ιστορική ημέρα. Ως “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο που συντάχθηκε με την πρότασή μας και τονίζουμε πως κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που θα σταματήσει μόνο με την δικαίωση» αναφέρει σε ανακοίνωση η τοπική οργάνωση του πολιτικού φορέα, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.