Ειδησεογραφικό site

Οι αρχές του ΠΑΣΟΚ παρακαταθήκη για παρόν και μέλλον

324

Στο «φουλ» δουλεύουν οι κομματικές μηχανές στο ΠΑΣΟΚ εν όψει τόσο της επετείου για τη συμπλήρωση 44 ετών από την ίδρυση του Κινήματος όσο και την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
του Χρήστου Δ. Δρούζια

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, την προσεχή Δευτέρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα λάβει χώρα επετειακή ημερίδα με τίτλο «Οι αξίες και οι αρχές του ΠΑΣΟΚ, ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον».

Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά δίνει μεγάλη έμφαση στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, καθώς από εκεί αναμένεται να ξεκινήσουν τη φθινοπωρινή αντεπίθεσή τους. Με το κόμμα μάλιστα να έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας -αφού στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη δεν πιστεύουν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας- στόχος των επιτελών της Φώφης Γεννηματά είναι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να μπορέσει να πετύχει τη νίκη στις εκλογές αλλά και τη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προκειμένου να παίξει κεντρικό ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις.

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της -η οποία θα είναι περισσότερο ιδεολογικού περιεχομένου- αναμένεται να επικαιροποιήσει τα μηνύματα και της αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη. Θα αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε το κόμμα και ιδίως ο Ανδρέας Παπανδρέου στους τομείς του πατριωτισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου ενώ θα δώσει το στίγμα της για την πορεία της Κεντροαριστεράς εξηγώντας γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν τρία θεματικά «τραπέζια» συζητήσεων με αντικείμενο τους «Δημοκρατικούς Θεσμούς», την «Κοινωνική Δικαιοσύνη και Συνοχή» και τον «Πατριωτισμό» σήμερα. Στο «τραπέζι» για τον πατριωτισμό ομιλητές θα είναι ο γραμματέας του νέου φορέα Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο Γιάννης Βούλγαρης. Στη θεματική για τους «Δημοκρατικούς θεσμούς», ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο δικηγόρος Νίκος Κανελλόπουλος, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης. Στο τρίτο «τραπέζι», ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρολγου, η Ανδριάνα Αλεβίζου και οι καθηγητές Γαβριήλ Αμίτσης και Πάνος Τσακλόγλου.

Στη φετινή επέτειο αναμένεται να δώσουν το «παρών» ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί αλλά και οι πρόεδροι των κομμάτων που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής ενώ σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Την ίδια ώρα, στο Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησαν οι πρώτες συσκέψεις με το βλέμμα στη ΔΕΘ, την τελευταία πριν τις εθνικές εκλογές.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της παρουσίας της κυρίας Γεννηματά στη ΔΕΘ, η οποία αναμένεται να στείλει τα δικά της μηνύματα στην ελληνική κοινωνία.

Την οργάνωση της παρουσίας της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Βελλίδειο έχει αναλάβει σύσσωμο το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, ο γραμματέας Επικοινωνίας Σταμάτης Μαλέλης και ο υπεύθυνος Τύπου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Βοσδογάνης. Επίσης, κομβικό ρόλο στην προετοιμασία της επίσκεψης «παίζουν» τα κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μανώλης Όθωνας, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία της επικεφαλής του νέου φορέα στη ΔΕΘ αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: από τη μια στην προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού αμφισβητώντας πλήρως το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και από την άλλη την προγραμματική-κυβερνητική πρόταση του νέου φορέα για την ανασυγκρότηση της χώρας, που αφορά τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνει λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη Μεταπολίτευση τονίζοντας ότι όσο παραμένει στην εξουσία κάνει ζημιά στη χώρα και πως η νέα εποχή περνά μέσα από τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά αναμένεται να κλείσει την πόρτα για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική των «αντιδεξιών» μετώπων ενώ θα στρέψει τα βέλη της και προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του Κινήματος, όλες οι γενιές και οι «φυλές»της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως εκφραστήκαν από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, θα ανταμώσουν το βράδυ της Δευτέρας -αμέσως μετά την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ- στο «GaziView» στον Κεραμεικό, προκειμένου να θυμηθούν τα παλιά αλλά και να συζητήσουν τα τεκταινόμενα.

Την πρωτοβουλία για το reunion party έχει αναλάβει ο πρώην γραμματέας της «πράσινης» οργάνωσης Παντελής Καμάς, οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα στελέχη και τις εσωκομματικές ομάδες της πάλαι ποτέ κραταιάς Νεολαίας του Κινήματος. Ξεκαθαρίζει, πάντως «ότι πορτιέρηδες δεν θα γίνουμε αλλά δεν προσκαλούνται όσοι έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ και όσοι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη και τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρουν ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στο «Κ», το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να έχει πλέον παγιωθεί στην τρίτη θέση των μυστικών δημοσκοπήσεων και δείχνει και πάλι να «τσιμπάει». Τα ίδια στελέχη εκτιμούν μάλιστα ότι τα ποσοστά του νέου φορέα θα κινούνται σταθερά σε διψήφια ποσοστά και όσο θα οδεύουμε προς τις εκλογές θα πλησιάζουν εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δήλωσή τους στο «Κ», τέσσερα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για την «επέτειο» από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τόνια Αντωνίου – Μέλος Ε.Γ. Κινήματος Αλλαγής

«3η Σεπτέμβρη. 44 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το μεγάλο προοδευτικό, λαϊκό κίνημα που γεννήθηκε από τον λαό για τον λαό… Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε και κυριάρχησε με τις αξίες και τις αρχές του τρίπτυχου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Συσπείρωσε και ενέπνευσε τους πολίτες ως πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα. Άφησε δυνατό το αποτύπωμά του στη μεταπολιτευτική περίοδο σε επίπεδο αρχών και αξιών αλλά και σε κυβερνητικό έργο.
Το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε τον εθνικό διχασμό, αποκατέστησε τη δημοκρατία, αναβάθμισε τους θεσμούς, άσκησε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα, δημιούργησε το κοινωνικό κράτος στην πατρίδα μας. Αύξησε την κοινωνική κινητικότητα, εξασφάλισε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά, παιδεία, υγεία, κατοχύρωσε την ισότητα των δύο φύλων. Εκσυγχρόνισε την Ελλάδα, την έβαλε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., έκανε μεγάλες υποδομές στη χώρα.
Το Κίνημά μας μόνο του σήκωσε το βάρος της κρίσης. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η πατρίδα μας χρειάζεται ισχυρή την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη για να υπηρετήσει τον λαό.»

Ανδρέας Σπυρόπουλος – Μέλος Ε.Γ. Κινήματος Αλλαγής
«Μετά από μια μακρά περίοδο κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 σημάδεψε την πολιτική ιστορία του τόπου. Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο διάχυτο αίτημα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και πολιτική χειραφέτηση. Μέσα από την αμφισβήτηση του «κατεστημένου», με σαφές οργανωτικό και ιδεολογικό πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην ανάγκη των πολιτών για ενεργό συμμετοχή στην πολιτική, εντάσσοντας όλα τα κοινωνικά στρώματα στις πολιτικές διαδικασίες και θέτοντας το κράτος σε διαδικασία εκδημοκρατισμού. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η δημιουργία του κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της οικονομίας, η αύξηση του εγχώριου πλούτου και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου έθεσαν τη χώρα σε πορεία εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού. Με σύγχρονες υποδομές, δομημένο κοινωνικό κράτος, ισχυρή οικονομία και διεθνή αίγλη λόγω Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, η χώρα παραδόθηκε στην καραμανλική διακυβέρνηση και οδηγήθηκε στη χρεοκοπία. Μετά από δέκα χρόνια σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το δικαίωμα στην εργασία, η αξιοκρατία, η κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη αποτελούν μερικά από τα κυρίαρχα αιτήματα της εποχής μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται η Παράταξη να εκφράσει ξανά τις αγωνίες των γενεών που πάλεψαν για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου αλλά και των νεότερων γενεών που το οραματίζονται.»
Νάντια Γιαννακοπούλου – Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ
«3η Σεπτέμβρη 1974… Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση. Ένα τρίπτυχο σύνθημα που συγκλόνισε τους Έλληνες δημοκράτες, ανέτρεψε τα δεδομένα της τότε πολιτικής ζωής και μετά από λίγα χρόνια άλλαξε την πορεία της χώρας και τη ζωή της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 έφερε την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό το μεγάλο προοδευτικό, λαϊκό Κίνημα καθόρισε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Με το ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν οι μεγάλες αλλαγές που έφεραν την εθνική συμφιλίωση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αναβάθμιση των θεσμών της, την αξιοπρέπεια στη ζωή των μη προνομιούχων, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά στην Υγεία και την Παιδεία, την ισότητα των φύλων, τον εκσυγχρονισμό της χώρας, έκανε πράξη τα μεγάλα έργα που άλλαξαν την μορφή της. Έφερε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρελθόν με απολύτως θετικό απολογισμό παρά τα λάθη και τις συμπεριφορές στελεχών που πλήγωσαν τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Χτίζει σήμερα ξανά, με το Κίνημα Αλλαγής, το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης για μια νέα πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο.»


Σπύρος Καρανικόλας – Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ

«Πριν 44 χρόνια ο χαρισματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου τόλμησε και ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχοντας ως βασικό στόχο το τετράπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Λαϊκή Κυριαρχία – Δημοκρατική Διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ οικοδομήθηκε πάνω σε βαθιές δημοκρατικές αρχές και αξίες με έντονα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθιστώντας το ως το πλέον πατριωτικό Κίνημα.
Εφαρμόζοντας ως κυβερνητικό πρόγραμμα το «Συμβόλαιο με το Λαό», που περιελάμβανε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, έκανε πράξη το αίτημα του ελληνικού λαού για «Αλλαγή». Παράλληλα, έφερε την Εθνική Συμφιλίωση αφήνοντας πίσω οριστικά νικητές και ηττημένους.
Σήμερα, έχοντας την πιο ανίκανη, την πιο αναξιόπιστη, βαθιά διχασμένη και ταυτόχρονα διχαστική και τοξική αλλά κατά βάθος κοινωνικά απομονωμένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχει αναγάγει το ψέμα ως μοναδικό μέσον άσκησης της πολιτικής της με αποκλειστικό της στόχο την παραμονή στην εξουσία, οι Αρχές και οι Αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη καθίστανται επιτακτική αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε. Αυτές δε τις αρχές υπηρετούμε σήμερα και στο Κίνημα Αλλαγής έχοντας παράλληλα ως παρακαταθήκη και δύναμή μας το έργο μας, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, την αλήθεια και τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν και που δίνουν νόημα και προοπτική στον αγώνα μας.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.