Ειδησεογραφικό site

Οι απαντήσεις Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου και το σκηνικό της έντασης

44

Eνταση επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δίνει ηχηρές απαντήσεις για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομόλογό του.

Η αντιπαράθεση Δένδια Τσαβούσογλου έγινε σε ζωντανή μετάδοση, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει λάβει εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αναλόγως σε περίπτωση που προκληθεί.

Μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου… έσπασε και η συμφωνία για μία τοποθέτηση του κάθε υπουργού. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στα «βέλη» του Νίκου Δένδια, ο οποίος με τη σειρά του πήρε τον λόγο για να δώσει τις αιχμηρές απαντήσεις στον ομόλογό του.

«Προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αποκλιμάκωση και αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα» ανέφερε αρχικά ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε στη συνέχεια να μην υπάρχουν «ψευδείς ειδήσεις, προκλητικές ρητορικές που δεν συνάδουν με το θετικό κλίμα που συμφωνήσαμε να προωθήσουμε».

«Ένα ζήτημα που επηρέαζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις είναι αυτό που αφορά την απειλή πολέμου. Η στάση αυτή δεν συνάδει με νατοϊκό σύμμαχο ούτε με σχέσεις καλής γειτονίας, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που δεν συνάδει με δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Η αντίδραση Τσαβούσογλου

Μετά το τέλος της αρχικής τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο ανεβάζοντας τους τόνους.

«Δεν έκανα καμία δήλωση προκλητική εναντίον της Ελλάδας, όμως στην ομιλία του ο ομόλογός μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις», είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε προκλητικές δηλώσεις. Λέτε ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αυτό που λέτε δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε.

Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι μια καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούγλου είχε κάνει λόγο για διαφορές που υπήρξαν στο θέμα του Αιγαίου, ενώ στο θέμα των μειονοτήτων ανέφερε πως στην Ελλάδα βρίσκεται τουρκική μειονότητα και όχι μουσουλμανική.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα»

Ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά τον λόγο απαντώντας δυναμικά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει σιγα-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ΕΕ δεν είναι τρίτος αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε ξανά τον λόγο, παρά το γεγονός πως αρχικά είχε συμφωνηθεί να υπάρξει από μία τοποθέτηση, λέγοντας: «Αναφέρεστε σ’ αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο».

«Υπάρχει στρατός στα νησιά επειδή απειλούνται»

Ο Νίκος Δένδιας πήρε για τρίτη φορά τον λόγο και αρχικά θέλησε να ρίξει τους τόνους, αλλά δεν άφησε αναπάντητη τη ρητορική του Τσαβούσογλου.

«Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Επίσης, αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.