Ειδησεογραφικό site

Οι 9 μνηστήρες για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Τα ονόματα, τα σενάρια και το παρασκήνιο

755

Φουντώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον επόμενο ένοικο της Ηρώδου Αττικού. Ήδη στους πολιτικούς διαδρόμους κυκλοφορούν σενάρια για μυστικές συμφωνίες με πρόσωπα αλλά και κόμματα, για τακτικισμούς και μεθοδεύσεις προκειμένου να «καούν» υποψήφιοι, πριν καν πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Παρά τη «σεναριολογία», το δίλημμα του Πρωθυπουργού παραμένει «ατόφιο» και άλυτο μέχρι στιγμής. Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι προσωπικότητα ευρείας συναίνεσης, όπως απαιτεί το Σύνταγμα ή καθαρής κομματικής προέλευσης.
Ωστόσο, μέχρι να επιλυθεί ο Προεδρικός «γρίφος» θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ονόματα… δεξιά και… αριστερά.
Κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης στην προηγούμενη Βουλή, το άρθρο για την εκλογή Προέδρου κρίθηκε αναθεωρητέο με 180 ψήφους – άρα σ’ αυτή την Βουλή χρειάζονται μόνον 151 ψήφοι για να αλλάξει. Η πρόταση επίσης της ΝΔ, στην ίδια διαδικασία για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την διάλυση της Βουλής ήταν να εκλέγεται ο Πρόεδρος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Όπερ, εάν δεν επέλθει κάποια θεαματική αλλαγή, η ΝΔ που διαθέτει αυτοδυναμία και 158 έδρες στην Βουλή θα μπορεί, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, να εκλέξει μόνη της Πρόεδρο χωρίς να χρειάζεται καν τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής.
Διαβάστε όλα τα ονόματα των πιθανών Προέδρων στο «ΚΑΡΦΙ» του Σαββατοκύριακου

Τα σχόλια είναι κλειστά.