Ειδησεογραφικό site

«Οδύσσεια» δίχως τέλος για τον Κερκυραίο κουρέα Σπύρο Πρίφτη

1.241

Όσοι θυμούνται τον Σπύρο Πρίφτη θα θυμούνται την «oδύσσειά» του για να ανοίξει κουρείο στην Κέρκυρα, φθάνοντας να στείλει επιστολή μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι απίστευτο κι όμως αληθινό, καθώς ο Κερκυραίος κουρέας, έλαβε απάντηση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ!

Η απάντηση του Γιούνκερ:

Αγαπητέ κύριε Πρίφτη,

Πρώτα απ “όλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το δικαίωμα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν οικονομική-επαγγελματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται από την Συνθήκη. Ωστόσο, εντός των ορίων των αρχών της μη διάκρισης και της αναλογικότητας, κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να εξαρτά την πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο νόμο, που καθορίζει την κατοχή ειδικών επαγγελματικών προσόντων, που συνήθως είναι ο επαγγελματικός τίτλος που εκδίδεται σε αυτό τον εθνικό νόμο. Αν αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των επαγγελμάτων και αντιτίθεται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν θεσπίσει κανόνες για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών, στην οδηγία 2005/36 / ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005».

Επίσης είχε επικοινωνία με τους Όλι Ρεν, Μισέλ Μπαρνιέ, Ματίας Μορς και τον πρώην επικεφαλής της task force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την άδεια του Σπύρου Πρίφτη είναι ότι με βάση παλαιότερης διάταξης έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 χρόνια προϋπηρεσίας  προκειμένου να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διότι ήταν κάτοχος πτυχίου σχολής ΕΕΣ, λόγω του γνωστού προβλήματος της μη αναγνώρησης των πτυχίων αυτών των Σχολών από το Ελληνικό Κράτος.

Δυστυχώς, όπως δηλώνει ο ίδιος, η εκμετάλλευση των χιλιάδων παιδιών με πτυχία από ΕΕΣ κουρέων-κομμωτών συνεχίζεται καθημερινά από διάφορα επώνυμα και ανώνυμα κουρεία-κομμωτήρια, που εκμεταλλευόμενοι ότι χρειάζονται από 2 έως 3 έτη προϋπηρεσίας προκειμένου να πάρουν την άδεια, τους δίνουν πενιχρές αμοιβές που φτάνουν το ποσό των μόλις 250 ευρώ. Ο άνεργος και σε πολύ δύσκολη κατάσταση, Κερκυραίος κουρέας έστειλε επιστολή και στο Υπ.Παιδείας!

Διαβάστε την απάντηση του Υπ. Παιδείας εδώ

Ωστόσο, στον κ. Πρίφτη δεν φάνηκε ικανοποιητική ούτε αυτή η απάντηση του Υπ.Παιδείας, ούτε και η επικοινωνία που αναφέρει ότι είχε με αρμόδιο του Υπουργείου για το πώς ανοίγουν αυτές οι σχολές και ποιος τους δίνει άδεια, αφού σύφωνα με τον ίδιο η απάντηση ήταν “άγνοια”.  Ο Κερκυραίος κουρέας καταλήγει ότι το Υπ. Παιδείας μετά από 30 χρόνια, κατάφερε μόλις τώρα να προβεί σε  ρύθμιση, όπου πάλι ευνοημένες είναι οι κρατικές σχολές, ενώ εκτιμά ότι βάσει της νέας ρύθμισης που θα αναρτηθεί στη Διαύγεια, επανέρχεται η προϋπηρεσία από 2 έως 3 χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.