Ειδησεογραφικό site

«Όχι» του Τσίπρα σε …σώγαμπρους

78

Αλλάζει την εσωτερική ατζέντα με στόχο την αντιστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και την αγορά και ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει «δεκανίκια» από άλλα κόμματα…

 

Της Κατερίνας Καραδήμα

Στην επόμενη ημέρα ή καλύτερα… στις επόμενες ημέρες στρέφεται το ενδιαφέρον τόσο του πρωθυπουργού όσο και των στενών του συνεργατών μετά και την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θέτοντας ως στόχο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τον απολογισμό της διακυβέρνησής του με κύριο σύνθημα ότι τώρα θα κυβερνήσουμε για τον πολίτη και την καθημερινότητά του.

Έτσι ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα βάλει στο τραπέζι ένα νέο χρονοδιάγραμμα δράσης με στόχο την αντιστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία και την αγορά μέχρι και τον Οκτώβριο όπου και θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση.

Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για  την αντιστροφή του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα με ύφεση και μέτρα είναι το μότο του Μαξίμου, το οποίο αναμένεται να… σφίξει τα λουριά στα υπουργικά στελέχη  προκειμένου μέσω και της νομοθετικής διαδικασίας να αλλάξει την ατζέντα, να πάρει μπρος η ανάπτυξη, να πατάξει  το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή και να  βάλει… χέρι στις αδήλωτες καταθέσεις.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η… ΔΕΘ

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα υπερασπιστούν τις κυβερνητικές επιλογές σε ό,τι αφορά το μνημόνιο αλλά και τον περίφημο κόφτη, στέλνοντας μήνυμα στην κοινωνία πως τώρα πια που τελειώνουμε με την αξιολόγηση, να δείξουμε ότι πραγματικά υπάρχει ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις θεσμικές αλλαγές, κύριο μέλημα του Μαξίμου είναι -και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα (πληροφορίες κάνουν λόγο πως ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει από τη ΔΕΘ)- η αναθεώρηση του συντάγματος και κατ΄ επέκταση η αλλαγή του εκλογικού νόμου κάτω από το πρίσμα του πάγιου αιτήματος της Αριστεράς για απλή αναλογική.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής έχουν φτάσει στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Να σημειωθεί ότι μετά τις ατυχείς και προσωπικές (χαρακτηρισμός που αποδίδεται στο Μαξίμου) δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή για το θέμα, το Μαξίμου έχει ζητήσει να έχει τον τελικό λόγο στις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης τόσο με την Κουμουνδούρου όσο και με τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και ο πρωθυπουργός κατά καιρούς θέλησε να ταυτιστεί σε πολλά σημεία με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, το βέβαιο είναι πως δεν φαίνεται πρόθυμος να προστατεύσει τα περίφημα μπάνια του λαού και κυριολεκτικά τα μπάνια των υπουργών του, αφού έχει θέσει ως στόχο στο τρίμηνο που μεσολαβεί μέχρι και την επίσκεψή του στη  ΔΕΘ όπου -εκτός από εξαγγελίες- σκοπεύει να κάνει και έναν εντυπωσιακό (θα δούμε) απολογισμό του τριμήνου, ελπίζοντας ότι η καθημερινότητα των πολιτών και το κλίμα στις αγορές να είναι κατά πολύ βελτιωμένο…

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, να θυμίσουμε και το μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος προ ημερών είχε διαμηνύσει στα μέλη του Κοινοβουλίου: «Ξεχάστε τις διακοπές».

 

ΔΕΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

 

Έτσι, δέκα νομοσχέδια αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφισθούν μέσα στο καλοκαίρι, με κυρίαρχο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του Γιώργου Σταθάκη, στο οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει όλη σχεδόν την επικοινωνιακή της επιχειρηματολογία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης μεγάλο βάρος δίνει το Μαξίμου και στα  λεγόμενα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, όπως το νομοσχέδιο Φίλη για την παιδεία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «θεσμοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας», όπως ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και νομοσχέδια θεσμικού περιεχομένου, όπως για το «νέο Καλλικράτη», τη Δημόσια Διοίκηση, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Θέλοντας να  αλλάξει την ψυχολογία στην αγορά και στην κοινωνία μετά και την επιβολή των φόρων, τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις, θα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα περιοδειών -όλο το καλοκαίρι- ανά τη χώρα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και το εκλογικό κοινό…

Γεγονός πάντως είναι ότι το Μαξίμου κινείται κατά τα πρότυπα των θεσμών σε ρυθμούς… συνεχούς αξιολόγησης των μελών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (με στόχο των ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται οσονούπω) όπου οι στενότεροι των συνεργατών του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, έχουν  καταγράψει την εργατικότητα και την παραγωγή έργου των υπουργών.

Λέγεται μάλιστα πως σε κάθε επαφή υπουργών με τους δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζεται με νόημα η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα  κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου  ζήτησε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργικών στελεχών.

 

ΣΤΑ «ΠΡΟΣΕΧΩΣ»  Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Αναφορικά με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του τελικού πακέτου προαπαιτούμενων απελευθερώνει πολιτικό χρόνο για την κυβέρνηση, η οποία μπροστά της έχει καθαρό πολιτικό πεδίο τόσο για ανασχηματισμό όσο και για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο ανασχηματισμός να είναι και δομικός, όχι απλώς διορθωτικός, έχοντας ως στόχο ταυτόχρονα με την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την κοινωνία και την αλλαγή στην ταυτότητα – εικόνα της κυβέρνησης είτε γιατί κάποιοι  έχουν μείνει μετεξεταστέοι είτε γιατί δεν υπηρέτησαν τις πολιτικές που πρέπει στον τομέα ευθύνης τους (βλέπε π.χ. Δρίτσα).

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος σε σχέση με τα πρόσωπα που μπορεί να χρησιμοποιήσει από τη δεξαμενή της Κουμουνδούρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον επικείμενο ανασχηματισμό με βάση κυρίως την απειρία τους.

Η καρέκλα του υπουργού δεν χωρά άλλα λάθη στρατηγικής και χειρισμών για την επίτευξη και την προβολή του κυβερνητικού έργου ισχυρίζεται το Μαξίμου, φροντίζοντας ωστόσο να υπογραμμίσει πως η ΚΟ έχει στηρίξει διά της ψήφου της την κυβέρνηση και ταυτόχρονα αναφέροντας τα ονόματα μεταξύ άλλων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σωκράτη Φάμελλου, του διευθυντή της ΚΟ Κώστα Ζαχαριάδη, του Νεκτάριου Σαντορινιού ως φωτεινές εξαιρέσεις.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι όμως είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τη στάση ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαλάνε τη δημόσια εικόνα και του κόμματος και της κυβέρνησης με τις άστοχες δηλώσεις τους, όπως αυτή της βουλευτού Β΄ Πειραιά, Β. Καρακώστ, (συνταξιούχοι φοροφυγάδες που θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ) ή εκείνη του βουλευτή Κιλκίς Θ. Παραστατίδη.

 

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΤΟΝ… ΚΑΜΜΕΝΟ

 

Αναφορικά μάλιστα με τα όσα λέγονται και γράφονται για συνεργασίες και πρόσωπα από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου, αν και επίσημα δεν παίρνει θέση, μάλλον δεν καίγεται για την περίφημη προσέγγιση της Κεντροαριστεράς παρά το φλερτ του πρωθυπουργού με Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και την επίμονη προσπάθεια γι’ αυτό του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Σώγαμπρους» δεν θέλουμε, λένε κύκλοι του Μαξίμου και υποστηρίζουν ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, η οποία ξεκίνησε μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι μόνο αρκετή αλλά κυρίως έχει αποδειχθεί λειτουργική παρά τις όποιες ανά καιρούς διαφωνίες. Μάλιστα λέγεται πως οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο είναι δοκιμασμένες και κυρίως έχουν αποδειχθεί μέσα από σκληρές δοκιμασίες (βλέπε μέτρα) και κοινούς στόχους, όπως ο πόλεμος κατά της διαφθοράς… Όσο για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί «εγκληματικών και αντισυνταγματικών» αυξήσεων του ΦΠΑ στα νησιά και περί παραιτήσεώς του, το Μαξίμου κάνει πως δεν ακούει και σφυρίζει αδιάφορα…

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, επίσης περί «αντισυνταγματικότητας» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Και μπορεί το Μαξίμου και για λόγους επικοινωνιακούς να συντηρεί τα σενάρια που κάνουν λόγο για διεύρυνση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος, το βέβαιο είναι πως μέχρι στιγμής ο κ. Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται πρόθυμος να υπουργοποιηθεί εν αντιθέσει με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε συνομιλητές του ξεκαθάρισε πως τέτοιο σενάριο δεν παίζει.

Την ίδια ώρα, η ονοματολογία για τη συμμετοχή σε κυβερνητικούς θώκους προσώπων από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όπως αυτά των Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Χάρη Καστανίδη, έχουν προκαλέσει την άμεση και σφοδρή αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία χαρακτηριστικά διαμήνυσε στο Μαξίμου πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη από κηπουρούς…

 

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΠΑΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει  να αποφασίσει πότε θα πραγματοποιήσει το περιβόητο συνέδριο «ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει αναβληθεί μέχρι τώρα δύο φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη διεξαγωγή του τον Ιούλιο, αλλά συνάντησε την αντίδραση των επικεφαλής της Κουμουνδούρου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι χρειάζεται χρόνος, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο τόσο γρήγορα. Ενδεικτική ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  Π. Ρήγα, μέλος της ομάδας των  «53» της οποίας ηγείται ατύπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα οι 53  τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου το φθινόπωρο και όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να ανοίξει εσωκομματικό πόλεμο…

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.