Ειδησεογραφικό site

Observer: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζεται καθώς πλησιάζει στην εξουσία

23

«Αυτή η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αναγκαία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης» τονίζει ο αρθρογράφος, που συγκρίνει το ΣΥΡΙΖΑ με την Λέγκα του Βορρά

Τρία είναι τα ανοιχτά θέματα που “βομβαρδίζουν” τις αγορές τον τελευταίο καιρό, και από αυτά άμεσες εξελίξεις θα έχουμε μόνο στο ελληνικό θέμα, καθώς η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, όπως σημειώνει στον Observer ο Μπεν Γκάτεριτζ.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του: «Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί να μην εκλεγεί υποψήφιος από την κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το εριστικό μακιγιάζ του ελληνικού Κοινοβουλίου αυτή τη στιγμή και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της κυβέρνησης μετά και το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές».

Στο σημείο αυτό, στην ανάλυση του Γκάτεριτζ μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα της οικονομικής ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού από την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία τον κατηγορεί ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και ότι προτίθεται να σκίσει τα μνημόνια. Όλα αυτά αυξάνουν το επίπεδο της νευρικότητας εντός των αγορών, κάτι που θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας».

Αξιοσημείωτη είναι και η σύγκριση που κάνει ο συγκεκριμένος αναλυτής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ιταλική Λέγκα του Βορρά. «Πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή την αλλαγή που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έχει ταξιδεύσει στη Φρανκφούρτη και τη Ρώμη για να μειώσει τους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών ότι θα απειλήσει με μια έξοδο από το ευρώ, άρα χρεοκοπία. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο Τσίπρας ακολουθεί τα ίδια επιχειρήματα που έχουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι για την ανάπτυξη. Αυτός ο συμβιβαστικός τόνος είναι χαρακτηριστικό των πιο ακραίων κομμάτων καθώς έρχονται πιο κοντά στην εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία».

Για να καταλήξει ο Γκάτεριτζ: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς, δεν είναι ένα κεντρώο κόμμα, η μεταστροφή του αναμένεται να γίνει σαφής από τις αγορές συν τω χρόνω. Επίσης, αυτή η ουσιαστική αλλαγή θα είναι αναγκαία στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη πάνω στο πρόγραμμα διάσωσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.