Ειδησεογραφικό site

Ο υπέρμαχος του Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ που κατέθεσε πρώτος πρόταση μομφής

141

Είναι υπέρμαχος του Brexit – Έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις, καθώς θεωρείται από πολλούς ο μόνος Συντηρητικός που είναι ένθερμος υποστηρικτής της δεξιάς ιδεολογίας

Το στιλ του παραπέμπει σε Βρετανό αριστοκράτη. Ο ψηλόλιγνος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, με τα «γλειμμένα» μαλλιά και το υπεροπτικό ύφος, μετακινείται από το σπίτι του με μία αντίκα Μπέντλεϊ και τον σοφέρ να τον ξεκουράζει.

To πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος της Μέι ήταν το πρώτο που παρέδωσε επιστολή στον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Aπό τότε που εξελέγη βουλευτής, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ έχει σταματήσει να διαχειρίζεται κεφάλαια, αν και παραμένει μεγαλομέτοχος της Somerset Capital Management. Ανήκει σταθερά στην ακροδεξιά πτέρυγα των Τόρις. Πιστεύει στο Brexit, τάσσεται κατά της νομοθεσίας για την αλλαγή του κλίματος και των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού. Στηρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους τραπεζίτες και τις εταιρείες.

Ο σκληρός «Τόρι» θεωρείται ο πιο εκκεντρικός δελφίνος στο κυβερνών κόμμα. Πάμπλουτος, πιστός ρωμαιοκαθολικός, πατέρας έξι παιδιών, ο πρώην τραπεζίτης και μεγαλοεπενδυτής είναι παθιασμένος υπέρμαχος του Brexit και φανατικός πολέμιος των αμβλώσεων και των γάμων ομοφυλοφίλων. Άδραξε την ευκαιρία μετά τη «βροχή» παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης της Μέι κι έσπευσε να καταθέσει επιστολή, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Έχει πολλές πιθανότητες να διαδεχτεί τη Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς θεωρείται από πολλούς ο μόνος Συντηρητικός που είναι ένθερμος υποστηρικτής της δεξιάς ιδεολογίας.

Είναι απόφοιτος των πανεπιστημίων του Ίτον και της Οξφόρδης.

Ο πατέρας του, Γουίλιαμ Ρις-Μογκ, ήταν δημοσιογράφος, διευθυντής των «Times» του Λονδίνου, και μία από τις γιαγιάδες του Αμερικανίδα ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Δουλεύει από την ηλικία των 20 ετών σε τράπεζες επενδύσεων και στη διαχείριση κεφαλαίων.

Διάβαζε «Financial Times» από τα 12, έμεινε στο Χονγκ Κονγκ, δουλεύοντας σε τράπεζες επενδύσεων για χρόνια, και μπήκε στην πολιτική όταν άνοιξε μια ελπιδοφόρα έδρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βορειοανατολικό Σόμερσετ, το 2010.

Τα σχόλια είναι κλειστά.