Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας «ψαρεύει» στο… Ποτάμι του ΠΑΣΟΚ

76

Έχει βάλει… λυτούς και δεμένους προκειμένου να σπάσει την κομματική πειθαρχία της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο

Της Κατερίνας Καραδήμα

Για όσους ξέρουν καλά τον πρωθυπουργό, είναι κοινό μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι επίμονος, μεθοδικός και κυρίως πείσμων.

Με δεδομένο το ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι το όνειρο – πάγιο αίτημα του κάθε αριστερού, το Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο δεκαήμερο θα κινηθεί στο κυνήγι των ψήφων για την ψήφισή της από την παρούσα Βουλή με κυρίαρχο στόχο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προκαλέσει ρήγματα σε κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είναι γεγονός πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις άσχετα αν δεν εκφραστούν στην ψηφοφορία. Και παρά τα όσα λέγονται ή γράφονται το Μαξίμου ποντάρει στις διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κομματική γραμμή. Μάλιστα, στην προσπάθεια διαφοροποίησης βουλευτών επικεφαλής είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και γνωρίζει ότι ο στόχος των 200 βουλευτών εξακολουθεί να είναι δύσκολος στόχος, έχει βάλει… λυτούς και δεμένους προκειμένου να σπάσει την κομματική πειθαρχία της αντιπολίτευσης.

 

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ… ΠΑΛΑΙΟΙ ΡΗΓΑΔΕΣ

 

Οι διεργασίες που φέρεται να γίνονται στο παρασκήνιο στοχεύουν στην «ψήφο κατά συνείδηση» και φαίνεται να έχουν ως κεντρικούς αποδέκτες βουλευτές με «αριστερές καταβολές» (παλιούς Ρηγάδες και όχι μόνο) αν και μέχρι στιγμής από όσα έχουν ανακοινωθεί –επίσημα- κάτι τέτοιο δεν δείχνει ότι μπορεί να συμβεί. Γεγονός πάντως είναι ότι  στο παρασκήνιο το Μαξίμου  όχι μόνο έχει ριχθεί στην τέχνη του μαγειρέματος αλλά και στην τακτική της υπόσχεσης – ανταλλαγμάτων πως η ενδεχόμενη ψήφιση του εκλογικού νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα την χρησιμοποίηση όσων υπερψηφίσουν σε κυβερνητικά πόστα.

Ενδεικτικού αυτού του κλίματος ήταν και η συνάντηση του   πρωθυπουργού  με τον ανεξάρτητο βουλευτή και  πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Συνάντηση για την οποία πηγές αναφέρουν ότι την ευθύνη για την ευτυχή έκβασή της έχει και ο υφυπουργός παρά  τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και κυρίως το γεγονός της ενδεχόμενης μείωσης του πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή…

 

3% ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

 

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως είναι υπέρ της απλής κι ανόθευτης αναλογικής, δείχνει να επιμένει πεισματικά στη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις.

Ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός πως η μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, θα ευνοήσει την είσοδο κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του, όπως τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ακόμη και την… ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πηγές από την Κουμουνδούρου μάλιστα κάνουν λόγο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαμηλώσει το πλαφόν τόσο πολύ, απλώς επιδίδεται σε ασκήσεις ισχύος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τους… την έφερε με το όχι της κ. Γεννηματά στην κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Από την άλλη, η ενδεχόμενη μείωση του πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή έχει ως στόχο κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ που θα κληθούν να πολεμήσουν με πολλούς και νέους αντιπάλους – νέα κόμματα που θα προκύψουν στις παρυφές της Κεντροαριστεράς, όπως τη Δημοκρατική Ευθύνη των Χ. Θεοχάρη και Α. Παπαδόπουλου, προκειμένου να  κερδίσουν έδρες στα κοινοβουλευτικά έδρανα…

Μάλιστα δεν είναι τυχαία η επίθεση που εξαπολύουν κατηγορώντας (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) πως λειτουργούν ως «ουρά» της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουν πως ακόμα και για ένα θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ισονομία της ψήφου δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν

 

ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ… ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

 

Την ίδια ώρα το Μαξίμου αν και αισθάνεται απέχθεια  για την Χρυσή Αυγή και δηλώνει   πως δεν υπολογίζει  στις ψήφους της –  η οποία έχει  δηλώσει ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής- .

Για τον πρωθυπουργό πάντως είναι ξεκάθαρο που δεν θα ήθελε να καταστήσει  την Χρυσή Αυγή  ως ρυθμιστικό παράγοντα του τόπου και μάλιστα σε ένα τέτοιο θέμα.

Για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η πρώην πρόεδρος της Βουλής,  Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε θέσει θέμα  συμμετοχής των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να δεχθεί σκληρή κριτική  δέχτηκε  από εχθρούς και φίλους, ενώ πριν από λίγες ημέρες και ο νυν πρόεδρος Νίκος Βούτσης  δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου  ότι «όλες οι ψήφοι μετράνε το ίδιο σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία» είναι Τετάρτη βράδυ.

Αναφορικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  και τον ισχυρισμό  πως με την με την κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα η χώρα θα βρεθεί προ του θανάσιμου κινδύνου της κυβερνητικής αστάθειας η κυβέρνηση έχεις ως απάντηση τα… αποτελέσματα των σταθερών κυβερνήσεων  Σημίτη, Καραμανλή, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου και είναι βέβαιο πως μέχρι και την ημέρα της ψήφισης ή μη της… απλής αναλογικής οι τόνοι θα αυξηθούν, τα μαγειρέματα και οι συμφωνίες θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Μαξίμου…

Τα σχόλια είναι κλειστά.