Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας και οι Πουαρό της πυρκαγιάς – Η βόλτα με το ελικόπτερο και τα «καμμένα» σενάρια συνωμοσίας

65

Στον Ουμπέρτο Έκο αποδίδεται η γνωστή φράση «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Ίσως αυτό να ισχύει σε άλλες χώρες αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας τον Αύγουστο ξεσπούν εκ παραδόσεως πυρκαγιές που αποτελούν δικαίως είδηση πρώτου μεγέθους.

Γράφει ο Κώστας Ιωάννου  

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούν τον Αύγουστο στην Ελλάδα εξηγούν γιατί το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών δεν είναι απροσδόκητο. Υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί βόρειοι άνεμοι (τα μελτέμια, που αναφέρει και ο Ηρόδοτος), ξηρασία, εύφλεκτα δέντρα σε συνδυασμό με την πατροπαράδοτη ελληνική ανεμελιά δημιουργούν ένα εκρηκτικό χαρμάνι που μετατρέπει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους κάθε χρόνο. Τα ίδια συμβαίνουν και στις άλλες μεσογειακές χώρες, όπου επικρατούν παρόμοιες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων έγκειται στην αντιμετώπιση του φαινομένου που συχνά προκαλεί τραγωδίες. Μιλάμε για την περιβόητη ελληνική ιδιαιτερότητα ή με άλλα λόγια το οριστικό διαζύγιο με την ψυχραιμία και την κοινή λογική. Η Πορτογαλία κάηκε, η Ισπανία δοκιμάστηκε, η Γαλλία ταλαιπωρήθηκε, η Ιταλία τσουρουφλίστηκε αλλά πουθενά δεν διατυπώθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα και μάλιστα από επίσημα χείλη. Βέβαια, στις άλλες χώρες υπάρχει έλλειψη υπουργών με την καλπάζουσα φαντασία ενός Βύρωνα Πολύδωρα, το αστυνομικό δαιμόνιο ενός Κοντονή και τον πολιτικό χουλιγκανισμό ενός Πολάκη. Γι’ αυτό η ανυπομονησία των κυβερνώντων να προλάβουν την κρίση της Πυροσβεστικής ή της Δικαιοσύνης είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα. Υπενθυμίζεται η βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να κρινόταν αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ και η γνωμάτευση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι οι φωτιές στη Ζάκυνθο οφείλονται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών για να δημιουργηθεί κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση!

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και πιο πρωτότυπες εξηγήσεις για τη μάστιγα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ευρύτατα διαδεδομένη ήταν η πεποίθηση ότι τις φωτιές τις βάζουν οικοπεδοφάγοι για να μοσχοπουλήσουν τα καμένα ως προνομιούχα οικόπεδα. Η ρητή συνταγματική πρόνοια ότι οι καμένες εκτάσεις θα κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες δεν έπεισε τους καχύποπτους. Ούτε καν προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές ξεσπούσαν σε δύσβατες περιοχές, σε φαράγγια και σε βουνοκορφές που θα ήταν αδύνατον να μετατραπούν σε οικόπεδα. Έχει ακούσει κανείς διαφήμιση για οικόπεδα 5 λεπτά από την κορυφή του Ολύμπου;

Με τις εφετινές φωτιές στα Κύθηρα, στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο, κάποιοι ειδικά τις πρώτες ώρες της αμηχανίας δοκίμασαν να ξαναζεστάνουν τη σούπα των οικοπεδοφάγων. Αλλά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που εξηγούσε τις δυσκολίες λόγω της δυσπρόσιτης περιοχής, του είδους της βλάστησης και του πυκνού δάσους, έκανε την παλαιά θεωρία καταγέλαστη. Όμως τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση δεν γνωρίζει περιορισμούς ούτε από τη λογική ούτε από το αίσθημα ευθύνης. Κι έτσι ανέσυρε από τη βαθιά κατάψυξη το σενάριο των εμπρησμών με στόχο την αποσταθεροποίηση.

Υπήρξαν κι άλλοι υπουργοί που ζήλεψαν τη δόξα του Τζων Λε Καρέ αλλά κατέληξαν πρωταγωνιστές σε σατιρικές εκπομπές. Για παράδειγμα η τεράστια πυρκαγιά που αφάνισε σχεδόν τη μισή Πελοπόννησο σε εμπρησμό οφειλόταν. Αλλά δεν ήταν ούτε Τούρκοι πράκτορες ούτε δολιοφθορείς της CIA που έβαλαν τη φωτιά. Ήταν μια αθώα γερόντισσα που προσπάθησε να βράσει σιτάρι για να κάνει κόλλυβα και που ήταν αδύνατον να είχε στόχο την… αποσταθεροποίηση και την πτώση της κυβέρνησης. Σε άλλες περιπτώσεις η φωτιά ξεκίνησε από έναν ανεύθυνο που έκανε οξυγονοκόλληση στην ύπαιθρο, από έναν θεριακλή που πέταξε το αναμμένο αποτσίγαρο στο πάρκινγκ ενός νοσοκομείου, από έναν μερακλή που έψηνε σε μπάρμπεκιου με ανέμους 7 μποφόρ. Χρειάζεται διεστραμμένη εγκεφαλική λειτουργία για να αποδώσει κάποιος αυτούς τους εμπρησμούς σε οργανωμένο σχέδιο σκοτεινών κύκλων. Αλλά και πάλι ο συλλογισμός α-λα-Κοντονή σκοντάφτει στην κοινή λογική, την οποία ο υπουργός ζητάει από την αντιπολίτευση.

Ας δεχθούμε, πριν ακόμη αποφανθεί η Πυροσβεστική (που δεν αποκλείεται να επιβεβαιώσει το υπουργικό όραμα), ότι κάποιοι σχεδίασαν να κάψουν τη Ζάκυνθο για να προκαλέσουν έκρυθμη κατάσταση. Ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες κατά την αριστερή ανάλυση; Οι συλλογικότητες, οι κουκουλοφόροι και οι Ρουβίκωνες, που θα μπορούσαν να φαντασιώνονται ότι θα ξεσηκωνόταν ο λαός και θα καταλάμβανε το Μαξίμου, αποκλείονται εκ προοιμίου. Αυτοί είναι οι καλοί της ιστορίας, απλοί ακτιβιστές (κατά Βούτση) και περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, που δεν έχουν κανένα όφελος να στραφούν κατά των ευεργετών τους (κατά Μπαλάφα). Να είναι μήπως κάποιοι βδελυροί φιλελέδες που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση για να έρθει ο Μητσοτάκης να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Χλωμό. Αυτοί δεν είναι ικανοί ούτε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας (έστω και χωρίς το πάθος των πάλαι ποτέ «αγανακτισμένων») να οργανώσουν. Σιγά μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν σχέδιο με μακροπρόθεσμο στόχο. Ποιοι μένουν; Μα οι νεοναζιστές και οι φασίστες. Ήταν από τα παλαιότερα χρόνια ύποπτοι σύμφωνα με μια άλλη θεωρία για τις φωτιές που ξεσπούσαν κοντά στην 4η Αυγούστου. Και ως γνωστόν οι Ναζί πίστευαν ότι η φωτιά εξαγνίζει, εξού και η ρίψη των αμαρτωλών βιβλίων στην πυρά. Αλλά γιατί κάποιοι συμπαθούντες ή ακόμη και στελέχη της Χρυσής Αυγής να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την οποία συμπορεύτηκαν στις καταγγελίες των πρώτων μνημονίων και στο ηρωικό ΟΧΙ του οπερετικού δημοψηφίσματος; Για να έρθει στην εξουσία η ΝΔ που τους έριξε όλους στη φυλακή και να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ που τους «απελευθέρωσε» με την παρέλευση του 16μήνου και που τους παίρνει μαζί του σε πατριωτικά σόου στην παραμεθόριο;

Η στρεψοδικία είναι το τελευταίο καταφύγιο των ανίκανων και το ψέμα η μόνη πολιτική που ξέρουν να εφαρμόζουν όσοι ξεμένουν από «αφήγημα». Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι πολλές δεκαετίες μετά την εφαρμογή αυτών των μεθόδων τα τότε θύματά τους μιμούνται τους τότε διώκτες τους. Όταν κάηκε το Ράιχσταγκ, ο Γκέμπελς άδραξε την ευκαιρία. Προκαταλαμβάνοντας κάθε έρευνα, με συνεργάτη τον Γκέρινγκ, κατηγόρησε τους κομμουνιστές. Στη δίκη που ακολούθησε ο Δημητρώφ αθωώθηκε (να τα «θεσμικά εμπόδια» που δεν επιτρέπουν σε φωτισμένες εξουσίες να κυβερνήσουν όπως θα τις βόλευε) και αποδείχθηκε(;) ότι δράστης ήταν ένας ανισόρροπος περιθωριακός τύπος. Η πρώτη φορά Αριστερά εξακοντίζει αόριστες και αναπόδεικτες κατηγορίες για να αποσείσει τις ευθύνες για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση ενός περιοδικά εμφανιζόμενου φαινομένου.

Παρόμοιος πανικός δεν δικαιολογείται. Βέβαια, τον ΣΥΡΙΖΑ τον στοιχειώνουν οι φιλιππικοί που εξαπέλυε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων όταν βρίσκονταν στην ίδια δύσκολη θέση. Ο ίδιος ο Τσίπρας χαρακτήριζε τις πυρκαγιές «έγκλημα διαρκείας» και προχωρούσε περισσότερο κατηγορώντας «το δικομματικό μοντέλο ανάπτυξης με τις ψηφοθηρικές παροχές εις βάρος του περιβάλλοντος». Τώρα περιορίστηκε να μας ενημερώσει μέσω twitter ότι έδωσε εντολή για «πλήρη κινητοποίηση» όλων των δυνάμεων – λες και χωρίς την πρωθυπουργική εντολή θα είχαν κινητοποιηθεί οι μισές. Σε μια επίδειξη απύθμενου θράσους εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας (sic) του Πολίτη ενώ καίγονταν τα Κύθηρα, ζητούσε επιτακτικά να τον… ευχαριστήσουν αντί να του κάνουν κριτική! Ο ίδιος ο Τόσκας απέφυγε την έκθεση στη δημοσιότητα κι εμφανίστηκε μόνο σε μια σύσκεψη 24 ώρες μετά την κορύφωση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Όσο για τον αρειμάνιο Πολάκη, αυτός έριξε τις μπαλωθιές του στον αγαπημένο του στόχο, τον ΣΚΑΙ, προειδοποιώντας ότι κι αυτό το σχέδιο (δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς) θα πάει άπατο. Κι έτσι πληροφορηθήκαμε για ποιον λόγο η ΕΡΤ δεν διέκοψε τη μετάδοση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου για να ενημερώσει για τις πυρκαγιές: δεν ήθελε να συμβάλει στην επιτυχία του… σχεδίου που έχει στο μυαλό του ο αναπληρωτής υπουργός.

Εκτός του πρωθυπουργού, εξαφανισμένος παραμένει κι ο συναρμόδιος υπουργός Άμυνας, ίσως για να μη γίνονται δυσάρεστοι συνειρμοί με το επώνυμό του και τα αποκαΐδια. Πάντως πριν λίγες εβδομάδες ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα ήταν διαθέσιμα 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα CL-215/415. Στον Κάλαμο επιχείρησαν τα μισά. Κι ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου σε επίσκεψή του στη βάση της Αεροπορίας διαβεβαίωνε τους πυροσβέστες ότι εφέτος θα ήμαστε πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Φαίνεται ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης ήταν ο μόνος που τον πίστεψε γιατί, ενώ για τις φωτιές του 2012 κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ήταν απροετοίμαστη, στις «δικές τους» φωτιές απηύθυνε έκκληση να μη μετατρέπουμε τέτοια θέματα σε πολιτική αντιπαράθεση. Εξάλλου, σύμφωνα με σύμβουλο της περιφέρειας Αττικής, οι φωτιές είναι «φυσικό φαινόμενο» – υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε γι’ αυτές που ξεσπούν όταν κυβερνά η Αριστερά.

Ένα παράπλευρό ερώτημα που προκύπτει από την πολιτική-επικοινωνιακή διαχείριση της πρόσφατης κρίσης, που εξελίσσεται σε τραγωδία, είναι ποιους εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός να τον συμβουλεύουν. Η αντίδραση του Μαξίμου δεν ήταν μόνο βραδυφλεγής ήταν και φοβική. Κάποιοι πίστεψαν ότι οι φωτιές αλλάζουν την ατζέντα και «καίνε» τους διθυράμβους για την επιστροφή στις τρισκατάρατες αγορές και την έξοδο από τα μνημόνια. Ίσως υποτίμησαν τον κίνδυνο και συμβούλεψαν τον Τσίπρα να περιμένει, πριν εμφανιστεί σαν σωτήρας να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης – κατά το δημοσιογραφικό κλισέ. Κι όταν η κατάσταση ξέφυγε ήταν αργά για ηρωικές παραστάσεις. Προφανώς, αυτά συμβαίνουν όταν, καθ’ ομολογία του, ο Τσίπρας προτιμά να έχει δίπλα του «παιδιά του λαού» αντί για αποφοίτους του Χάρβαρντ. Βλέπετε τα παιδιά της καταδικασμένης από τους υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αριστείας ξέρουν ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ο λαός, εξ ενστίκτου, συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη του – όποιος κι αν είναι αυτός, όσο χαμηλά και αν βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις. Αποδείχθηκε με τη θεατρική εμφάνιση του Καραμανλή, ντυμένου με μπουφάν πιλότου ενώ καιγόταν η Πελοπόννησος. Κι ενώ στην πολιτική του διάσωση έπαιξαν σίγουρα ρόλο τα τριχίλιαρα που μοίραζε εν είδει βοηθήματος σε όποιον περνούσε απ’ έξω από τις νομαρχίες, υπάρχει το παράδειγμα του Τζωρτζ Μπους του νεότερου (και κατώτερου). Ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός και κατάφερε να επανεκλεγεί παρά την εθνική ταπείνωση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι καταστροφικές φωτιές του εφετινού Αυγούστου απέδειξαν ότι, αν οι σατανικοί εμπρηστές έχουν σχέδιο, η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός δεν έχουν. Το μοναδικό που διέθεταν το είχε ο Βαρουφάκης- και ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε.

 

 

Πρωθυπουργός εξ ουρανού!

Τελικά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε από αέρος επειδή δεν ήταν σίγουρος ότι θα συναντούσε χαμογελαστά πρόσωπα στο έδαφος. Μια βόλτα με το ελικόπτερο ήταν αρκετή για να διαπιστώσει ότι η καταστροφή ήταν «περιορισμένη», πολλώ μάλλον όταν τη συγκρίνει κανείς με «τα 150.000 στρέμματα που είχαν καεί το 2009». Ο λαός περιμένει με αγωνία να πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας με ελικόπτερο και πάνω από τα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο και την Ηλεία για να κάνει τις συγκρίσεις με παλαιότερες καταστροφές.

Προς διευκόλυνση των συμβούλων του υπενθυμίζουμε ότι η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην Αττική είχε γίνει το 1916 στο τότε βασιλικό δάσος του Τατοΐου. Οι φλόγες άφησαν πίσω τους 40 νεκρούς, πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα καμένα, ο βασιλιάς και οι πριγκίπισσες φυγαδεύτηκαν από χαράδρες και μερικοί στην απελπισία και τον πανικό τους ρίχτηκαν σε ξεροπήγαδα για να σωθούν χωρίς να τα καταφέρουν. 100 χρόνια μετά σε ένα ευρωπαϊκό κράτος με σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα μια κυβέρνηση πανηγυρίζει για «μόλις» 15.000 καμένα στρέμματα. Ενώ θα άξιζε να εκφράσει την ανακούφισή της που οι σατανικοί εμπρηστές με το οργανωμένο σχέδιο, που είχε στόχο την αποσταθεροποίηση, είχαν τελικά «περιορισμένη» επιτυχία στις ανόσιες επιδιώξεις τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.