Ειδησεογραφικό site

Ο Σαρκοζί στο εδώλιο για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας

2.972

Για την υπόθεση Bygmalion – Ο Σαρκοζί κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012

O Σαρκοζί βρέθηκε για πρώτη φορά υπόλογος στο γαλλικό λαό τον Φεβρουάριου του 2016, παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση μετά την ανακοίνωση της οικονομικής εισαγγελίας του Παρισιού ότι τελεί υπό δικαστική έρευνα για «πιθανή παράνομη χρηματοδότηση μιας προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίου, οι δαπάνες της οποίας υπερέβησαν το νόμιμο όριο που προβλέπεται».

Η υπόθεση «Bygmalion» αφορά στο ταμείο του κόμματος της γαλλικής Δεξιάς. Ο Σαρκοζί κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή του Σαρκοζί «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα».

Η έρευνα είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών,που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων «Bygmalion» φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει στην προεκλογική του εκστρατεία, αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν. Στελέχη της «Bygmalion» έχουν παραδεχτεί τις παρατυπίες, όμως το ερώτημα είναι εάν ο Νικολά Σαρκοζί είχε γνώση της υπόθεσης ή, ακόμα χειρότερα, εάν ήταν αυτός που έδινε τις «εντολές».

Ο ίδιος πάντως έχει, επανειλημμένως αρνηθεί ότι είχε γνώση της αδήλωτης δαπάνης.Μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας παραπέμφθηκαν ακόμη 13 ύποπτοι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.