Ειδησεογραφικό site

Ο Πουτζδεμόν στο γραφείο του εισαγγελέα – Οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου

71

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, η βελγική εισαγγελία θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του πρώην προέδρου της Καταλονίας

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν στην Ισπανία οι φωτογραφίες που δείχνουν τον πρώην ηγέτη της Καταλονίας στο γραφείο του εισαγγελέα στο Βέλγιο.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν μαζί με άλλους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης του παραδόθηκαν σήμερα το πρωί στις Βελγικές αρχές και όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, έως τις 9:17 το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να έχει κριθεί η τύχη τους, καθώς σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία ο εισαγγελέας πρέπει να αποφασίσει εντός 24 ωρών αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος τους.

Το χρονικό της παράδοσης 

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παραδόθηκε στις 9.17 το πρωί της Κυριακής στην βελγική αστυνομία. Μαζί του παραδόθηκαν στην αστυνομία και οι υπουργοί που τον είχαν συνοδεύσει στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας είπε ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι. Το πρωί της δευτέρας ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

«Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ.

«Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί».

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει ότι το κόμμα του αποπεμφθέμντα προέδρου της Καταλονίας, τον θέλει υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές της Ισπανίας.

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν ο οποίος είχε δραπετεύσει στο Βέλγιο. Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε δραπετεύσει στις Βρυξέλλες, αφ’ ότου ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Χτες, ο Καταλανός, έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα.
Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι την Τρίτη.

‘Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία», έγραψε ο Πουτζδεμόν στο Twitter με hashtag «llistaunitaria.cat», μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.