Ειδησεογραφικό site

Ο Πούτιν υποχωρεί στις πιέσεις για τα όρια συνταξιοδότησης

127

Η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι τα 60 χρόνια, αντί τα 63 που είχε προτείνει νωρίτερα η κυβέρνηση, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο  πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποχωρώντας εν μέρει στις έντονες αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Για τους άνδρες θα εφαρμοστεί η απόφαση για σύνταξη στα 65.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε λάθος τις προτάσεις που είχε κάνει η νωρίτερα η κυβέρνηση, να συνταξιοτούνται δηλαδή οι γυναίκες στα 63 χρόνια από τα 55 που ισχύει σήμερα. Τόνισε όμως ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα προκειμένου να είναι βιώσιμο.

Υποστήριξε επίσης οτι το προσδόκιμο ζωής των Ρώσων είναι υψηλό -κάτι που δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ το προσδόκιμο για τους άνδρες είναι μόνο 66 χρόνια, εν μέρει λόγω της γενικευμένης κατάχρησης αλκοόλ, και 77 για τις γυναίκες.

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη απόφαση, παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε με κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικα ο Πούτιν και πρόσθεσε οτι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι «συνταξιοδοτικές παροχές» για όσους δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να μειωθεί η συντάξιμη ηλικία κατά τρία χρόνια, δίνοντας το δικαίωμα για τις γυναίκες μέχρι τα 37 εργάσιμα χρόνια και για τους άνδρες έως τα 42. Το δικαίωμα αυτό έχουν οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι ανθρακωρύχοι, αυτοί που εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες, θύματα του Τσερνόμπιλ καθώς και αυτοί που ανήκουν σε μικρούς αυτόχθονες πληθυσμούς του Βορρά. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης για όσους απολύουν πολίτες που βρίσκονται σε ηλικία προ-συνταξιοδότησης. Εξήγγειλε επίσης και ένα μέτρο για όσους προετοιμάζονται τώρα να συνταξιοδοτηθούν. Αυτοί θα μπορούν να βγουν έξι μήνες νωρίτερα.

Ο Πούτιν είπε οτι δεν του αρέσει καμία από τις προτεινόμενες επιλογές για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ότι οι Ρώσοι «δεν βλέπουν τίποτα καλό» καθώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όπως το σχεδίαζαν. Πρόσθεσε όμως, οτι με τη βοήθεια των προτεινόμενων αλλαγών η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αυξήσει τις συντάξεις κατά χιλιάδες ρούβλια κάθε χρόνο. Προειδοποιησε οτι θα έρθει μία εποχή που το κράτος θα χάσει χρήματα εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές.

«Εχουμε πολλά να κάνουμε … είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής των Ρώσων είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Οι προτάσεις του προέδρου θα επισημοποιηθούν ως τροπολογίες και θα υποβληθούν στην Κρατική Δούμα στο εγγύς μέλλον. Οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019.

Τα σχόλια είναι κλειστά.