Ειδησεογραφικό site

Ο Πούτιν κατηγορεί τον Ποροσένκο για ναυτική πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα

161

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι ενορχήστρωσε ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της φθίνουσας δημοτικότητάς του – «Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει»

Για σκόπιμη ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων και τη σύλληψη των πληρωμάτων τους από ρωσικές δυνάμεις.

Αν και το επεισόδιο έχει προκαλέσει φόβους στη Δύση, που ανησυχεί για μια ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι ο Ποροσένκο ενορχήστρωσε την «πρόκληση» για να ενισχύσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του που καταρρέουν ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο.

Η Μόσχα μιλά για παράνομη είσοδο Ουκρανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού σε ρωσικά χωρικά ύδατα, γεγονός που το Κίεβο αρνείται. Ο Ποροσένκο έχει θέσει σε ισχύ στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες περιοχές της χώρας και εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

«Υπάρχει πιθανότητα να μην περάσει στον δεύτερο γύρο»

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τα ουκρανικά πλοία βρίσκονται εν αδίκω, ενώ το περιστατικό ήταν μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση» υπογράμμισε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Οργανώθηκε από τον πρόεδρο ενώπιον των εκλογών. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστά δημοτικότητας κι επομένως έπρεπε κάτι να κάνει. Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα προκειμένου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο».

«Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκπλήρωσαν «το στρατιωτικό καθήκον τους»

Ο Πούτιν μάλιστα σχολίασε ότι η ρωσική ακτοφυλακή εκπλήρωσε και μάλιστα με ακρίβεια, «το στρατιωτικό καθήκον της» καταλαμβάνοντας τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στα ανοικτά της Κριμαίας.

«Τι συνέβη; Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν απάντησαν στα αιτήματα των συνοριοφυλάκων μας. Και εισήλθαν στα χωρικά ύδατά μας» εξήγησε ο Πούτιν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.