Ειδησεογραφικό site

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε τα μούτρα του προσπαθώντας να ξηλώσει το Obamacare

26

Η ψηφορορία της Γερουσίας που θα καταργούσε το Obamacare και θα το αντικαθιστούσε με ένα νέο σύστημα αναβλήθηκε γιατί υπήρξαν διαφωνίες στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επαίρεται για την ικανότητά του να κλείνει « deals », απέτυχε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, να πείσει τις διαφορετικές πτέρυγες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να υποστηρίξουν το νέο ασφαλιστικό με το οποίο σχεδίαζε να αντικαταστήσει τον νόμο του προκατόχου του, το περιβόητο Obamacare.
Ο Τραμπ δεν βρήκε πλειοψηφία για να περάσει τον νέο νόμο στην Γερουσία και ο πρόεδρός της Paul Ryan προτίμησε τελικά να αναβάλλει την ψηφοφορία.
Η αναβολή συνέπεσε την ίδια ημέρα που πριν από επτά χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμισή του στο σύστημα υγείας. Οι Ρεπουμπλικανοί, και ειδικά τα μέλη του « Grand Old Party » (GOP) είχαν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να το καταργήσουν και ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν τελικά την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, αλλά μάταια.
Λίγες ώρες πριν την αναβολή της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Sean Spicer, είχε αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα περάσει, τέλος», είχε δηλώσει και απέρριψε την πιθανότητα ενός Σχεδίου Β. Είχε μάλιστα προσθέσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με κάποιους αντιρρησίες γερουσιαστές για να τους μεταπείσει.
Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία αποκαλείται « Freedom Caucus », εκτιμά ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Obamacare δεν είναι αρκετές. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι πρέπει να ξηλωθεί ολοκληρωτικά ο νόμος του Ομπάμα.
Αλλά ο Τραμπ δεν έχει δυνατότητα ελιγμών: αν υποκύψει στις πιέσεις των «σκληρών» Ρεπουμπλικανών κινδυνεύει να βρει εναντίον του τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς την ώρα που η Γερουσία θέλει να ψηφίσει ένα κείμενο που δεν έχει καμία σχέση με τις ακρότητες του Freedom Caucus.

24-26 εκατομμύρια επιπλέον Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς ασφάλιση
Στις 20 Ιανουαρίου, μόλις έφτασε στον Λευκό Οικό, η πρώτη πολιτική πράξη του Ντόναλντ Τραμπ ήταν να υπογράψει συμβολικά την κατάργηση του Obamacare.
Ενα μήνα αργότερα, ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε ομολογήσει ότι πρόκειται για «έναν νόμο εξαιρετικά σύνθετο». «Κανείς δεν ήξερε ότι το σύστημα υγείας μπορούσε να είναι τόσο πολύπλοκο», είχε δηλώσει απλοϊκά.
Τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία, άλλοτε απειλώντας και άλλοτε καλοπιάνοντας τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Την Τρίτη, για παράδειγμα, σε μια επίσκεψη που έκανε στο Καπιτώλιο, είχε δηλώσει ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα χάσει πολλές έδρες στις εκλογές του 2018, αν δεν κατορθώσει να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για κατάργηση του Obamacare.
Ωστόσο, το κείμενο που προτείνει, προκαλεί αρκετές αντιδράσεις. Το γραφείο εκτιμήσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι αν περάσει το σχέδιο νόμου Τραμπ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών -περίπου κατά 24-26 εκατομμύρια. Μια δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac (Κονέκτικατ), η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 23 Μαρτίου, δείχνει ότι ελάχιστοι αμερικανοί υποστηρίζουν το ασφαλιστικό των Ρεπουμπλικανών (17%) ενώ το 56% αντιτίθενται.
Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών είναι πιο θετικοί στο ξήλωμα της μεταρρύθμισης Ομπάμα, αλλά όχι μαζικά: μόνο το 41% υποστηρίζει το ξήλωμα, το 24% είναι εναντίον του ξηλώματος και το 35% δεν εκφράζουν άποψη. Σε γενικό πληθυσμό η μεταρρύθμιση Τραμπ απορρίπτεται μαζικά, σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών, σπουδών και εισοδήματος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.