Ειδησεογραφικό site

Ο «μποναμάς» του Τσίπρα στριμώχνει τον Κυριάκο, αντιμέτωπος με τη λαϊκή παραταξιακή βάση της ΝΔ

92

Ήπια στροφή προς το κοινωνικό κέντρο με σαφείς θέσεις για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων και των συνταξιούχων πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι το πρόταγμα των τεχνοκρατικών μεταρρυθμίσεων στερείται αναφοράς στο καταπονημένο εκλογικό σώμα και τη λαϊκή παραταξιακή βάση.

Του Δ. Γιαννακόπουλου  

Ωστόσο, πολύ σύντομα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί ενώπιον ενός δύσκολου εμποδίου, της ψήφισης ή μη του νομοσχεδίου για την παροχή του «μποναμά» των 800-1.000 ευρώ στην τρίτη ηλικία και τους οικονομικά ασθενέστερους. Πέρυσι καταψήφισε αναδεικνύοντας την παρελκυστική τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των πολιτών.

Η επιχειρηματολογία του, ωστόσο, δεν μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την ισχνή τόνωση ρευστότητας που δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά Χριστουγεννιάτικα. Ήταν η πρώτη φορά που η κεντροδεξιά παράταξη αρνήθηκε τη χορήγηση ενός τέτοιου βοηθήματος. Ακόμη και το φθινόπωρο του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να τινάξει τα ταμεία στον αέρα χορηγώντας ασμένως και αδιακρίτως επίδομα αλληλεγγύης, ο ηττηθείς Κώστας Καραμανλής ζήτησε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να το υπερψηφίσει προεξοφλώντας τα μετέπειτα μνημονιακά δεινά.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέτος καλείται α) είτε να επιμείνει στην περυσινή του θέση, οπότε θα δεχθεί σφοδρά κυβερνητικά πυρά ενώ παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να προαναγγείλει και τη χορήγηση 13ης σύνταξης, β) είτε να στηρίξει την «παροχολογία των Τσίπρα – Καμμένου».   

Η όποια απόφαση ενέχει πολλούς κινδύνους, όπως αναφέρουν παλαιοί κοινοβουλευτικοί. Αν πει και φέτος «Όχι», δεν είναι βέβαιο πως οι βουλευτές θα στηρίξουν την επιλογή του. Αν πει «Ναι», θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα τον κατηγορήσει για πολιτικό αριβισμό. Επιπλέον, ο πυκνός χρόνος δεν επιτρέπει άλλα λάθη, καθώς από το καλοκαίρι και μετά μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές αφού το Μαξίμου που κρατά την ατζέντα των εξελίξεων έχει αρχίσει να σκέφτεται εκ νέου τον χρόνο συντόμευσής τους λόγω της «μη καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφορολόγητο είναι 1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο, για όλες τις οικογένειες. «Είμαστε ξεκάθαροι» ανέφερε από τα Γιάννενα. Στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιτρέπει να δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είτε στις ουρές των νοσοκομείων είτε στις ουρές του μετρό» και ότι «πλήττει τους πιο αδύναμους και κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους». «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους» πρόσθεσε.

Αναλύοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεσμευόμαστε να γενικεύσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αξιοποιώντας πόρους και από το ΕΣΠΑ».

ΥΓΕΙΑ

Στον τομέα της Υγείας, η γαλάζια παράταξη:

 

-Υλοποιεί τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα επιλέγει ο κάθε πολίτης και θα είναι σε θέση να κάνει πρόληψη, να διαγνώσει εγκαίρως, να θεραπεύσει και να παραπέμπει εκείνος, όταν χρειάζεται, τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

 

-Καθιερώνει την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και όλους τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από βαριές χρόνιες ασθένειες, καταργώντας την «ντροπιαστική ταλαιπωρία» στην οποία τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

 

-Αξιοποιεί τις υπηρεσίες Υγείας του ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους τομείς.

 

-Καθιερώνει ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίοι θα εξετάζονται με προτεραιότητα.

 

-Προχωρά στην επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες για να μειωθεί η «αναίτια», όπως επεσήμανε, ταλαιπωρία που τους έχει υποχρεώσει η κυβέρνηση.

 

-Προχωρά σε προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, αλλά και ιατρών, που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις ώστε να έρθουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί.

Αναφερόμενος στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, η Νέα Δημοκρατία:

 -Θα μειώσει τις εισφορές για να διευκολυνθεί η οικονομία να πάρει μπρος και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος «υψηλές εισφορές – ύφεση – μικρότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία» και για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.

-Θα θεσπίσει ενιαίους κανόνες για τους μισθωτούς εξαιρώντας από αυτούς μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-Θα διορθώσει άμεσα όλες τις αδικίες που καταγράφονται σήμερα στις συντάξεις χηρείας.

-Θα καθιερώσει για όλους τους ασφαλισμένους την πλήρη βασική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Ανταποδοτική σύνταξη ανάλογη με τις καταβαλλόμενες εισφορές και τα χρόνια εργασίας.

-Θα χορηγήσει φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού. Αυτά θα αφορούν 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.