Ειδησεογραφικό site

Ο Κουτεντάκης είναι τελικά… εξυπνάκης – Με άλματα έφτασε στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

144

Η λειτουργία του Γραφείου Προϋπολογισμού τους Κράτους στη Βουλή, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, ήταν αυτό που γνώριζαν όλοι. Μια ανεξάρτητη αρχή, που ασκεί κριτική στο κυβερνητικό έργο ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Θυμίζουμε μάλιστα ότι η δημιουργία του Γραφείου ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση και μάλιστα βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τους δανειστές.

Της Στέλλας Νοβάκη

Η συγκυβέρνηση όμως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε και εδώ την ανατροπή και έκανε τα πράγματα κατά πώς τη βολεύουν. Με τον διορισμό του κ. Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου δημιούργησε μια ακόμη υπηρεσία του Μαξίμου.

Ο απερχόμενος συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, όχι μόνο δεν ήταν αρεστός της κυβέρνησης και εκλεκτός της αλλά έκανε και ένα σημαντικό λάθος. Λειτουργούσε και ασκούσε κριτική ως ανεξάρτητη αρχή. Αυτά με τους «πρώτη φορά Αριστερούς» στην κυβέρνηση δεν περνάνε.

Αν και «πρωτάκια», τελικά στην εξουσία οι αριστεροί φρόντισαν να την καταλάβουν, παρά τα όσα ισχυρίστηκε η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει την εξουσία. Μάλλον, είχε μείνει μερικά κεφάλαια πίσω και ενδεχομένως στις 5 Ιουλίου που τηρεί το έθιμο της κλαίουσας πρώτης κυρίας, αυτή τη φορά να είναι δάκρυα περηφάνιας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά ολοκληρώνει το πολιτικό του σχέδιο.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ

Ήταν σχεδόν γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η θητεία του κ. Λιαργκόβα θα είχε ημερομηνία λήξης λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Η φωτογραφία άλλωστε του κ. Λιαργκόβα παρέα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιάννη Στουρνάρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του λίγο πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον, ήταν μια εικόνα που όχι μόνο δεν άρεσε στην κυβέρνηση αλλά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα για να δρομολογήσει τις εξελίξεις που θα οριστικοποιούσαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του κ. Λιαργκόβα.

Η κόντρα του Παναγιώτη Λιαργκόβα με τον Νίκο Βούτση δεν έμεινε μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους ή πίσω από διαρροές και ανακοινώσεις με βάση τους αριθμούς των εσόδων και των εξόδων. Πέρασε και στον δημόσιο λόγο και μάλιστα με απόλυτα ξεκάθαρες επιθέσεις και επικρίσεις και από τις δύο πλευρές. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Βούτσης αναδείχθηκε νικητής.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστό πανεπιστήμιο Warwick της Μ. Βρετανίας ενώ το 2006 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Οικονομικών της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει εργαστεί στο παρελθόν και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Την αριστερή του θητεία την ξεκίνησε ως κομματικό στέλεχος και ακολουθώντας την πορεία πολλών κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, γρήγορα άλλαξε level και έγινε κυβερνητικό στέλεχος. Από το 2012 και έπειτα συνεργάστηκε με τις ομάδες που διαμόρφωσαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και ήταν ο άνθρωπος του Δραγασάκη. Σ’ αυτόν τουλάχιστον τον χρεώνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Κουτεντάκης, αν και αθόρυβος μέχρι στιγμής, ωστόσο έχει καταφέρει αλματώδη αναρρίχηση στην επετηρίδα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό του έχει δώσει και τον… αέρα που απαιτείται ώστε να δικαιολογούν τις φήμες που τον ήθελαν να είναι στα μαχαίρια με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η κομματική και κυβερνητική θητεία του αποτελεί για τον κ. Κουτεντάκη και το ιδανικό εισιτήριο που στις επόμενες εκλογές δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί και στις κάλπες ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η νέα του θέση του επιτρέπει και να πολιτευτεί χωρίς να παραιτηθεί από τη θέση του.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Ακόμη και παρά το γεγονός ότι υπήρξε στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση, μετά από πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Δεν διεκδίκησε τότε σταυρό και φυσικά δεν υπηρέτησε σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απλώς ως ακαδημαϊκός αποδέχθηκε την πρόταση του τότε πρόεδρου του κόμματος. Ο κ. Βούτσης με την τοποθέτηση του κ. Κουτεντάκη στο Γραφείο Προϋπολογισμού πήρε και το ρίσκο να αλλάξει και τη μορφή λειτουργίας της συγκεκριμένης μνημονιακής υποχρέωσης αφού τοποθέτησε ένα πρόσωπο εκ των βασικών υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής και της γραμμής Μαξίμου.

Το βόλεμα ημετέρων και κυρίως η τοποθέτησή τους σε κυβερνητικά πόστα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα, όχι όμως και για τα δεδομένα της Αριστεράς που θολώνει ολοένα και περισσότερο το «αριστερό της άλλοθι».Ήταν δίκαιο και… έγινε πράξη, που θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, και οι σύντροφοι θα χειροκροτούσαν ενθουσιασμένοι

Τα σχόλια είναι κλειστά.