Ειδησεογραφικό site

Ο Κοτζιάς στην Άγκυρα: Στόχος η αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

49

Στην αναθέρμανση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις, στοχεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Έλληνας υπουργός δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειωτέον ότι διμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχει γίνει από τον Αύγουστο του 2016, ένα σχεδόν μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, οπότε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί τη χώρα μας, έπειτα από πρόσκληση του κ. Κοτζιά από τον οποίο φιλοξενήθηκε στην Κρήτη.
Από τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αιτηθεί αρκετές φορές διμερή συνάντηση, ωστόσο οι απαντήσεις από πλευράς Άγκυρας φαίνεται να ήταν αρνητικές.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ανταπόκριση της Άγκυρας, στο ελληνικό αίτημα χαρακτηρίζεται θετική, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων από την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο που οξύνει τις εντάσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν σχεδόν σε κάθε επίπεδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς.

Αναφέρεται ακόμη ότι δεν έχει συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) από το 2016 (σσ. μέχρι τώρα έχει συνεδριάσει το 2010 και το 2014 στην Αθήνα, το 2013 στην Κωνσταντινούπολη και το 2016 στη Σμύρνη).

Παράλληλα, έχουν σταματήσει οι διερευνητικές επαφές εδώ και πάνω από ενάμισι χρόνο, ενώ έχουν «παγώσει» και οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο. Συνεπώς, εκτιμούν οι πηγές, καθίσταται εμφανές ότι, εάν δεν γίνει «επανεκκίνηση», ο κίνδυνος ακόμα και ενός «ατυχήματος» πολλαπλασιάζεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.