Ειδησεογραφικό site

Ο Κυριάκος αλλάζει τροπάριο με τις πρόωρες εκλογές

Main pre electoral speech of Kyriakos MItsotakis for the leadership of the New Democracy Party, in Athens , on Nov. 20, 2015 / ???????? ??????????? ?????? ??? ???????? ????????? ??? ??? ???????? ??? ???? ???????????, ???? ?????, ???? 20 ?????????, 2015
70

 

mitsotakis-omilia-2

Το κέντρο βάρους των πολιτικών εξελίξεων στον Αλέξη Τσίπρα «μεταθέτει» πλήρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησής του αρνούνται ακόμη και ενώπιον του διαφαινόμενου ναυαγίου της διαπραγμάτευσης να πουν «έστω και μισή αλήθεια» για το μέγεθος του δημοσιονομικού αδιεξόδου. «Ας ψηφίσουν τα μέτρα ή ας πάνε σε εκλογές. Το δίλημμα είναι δικό τους, δεν είναι δικό μας» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κοινοβουλευτική του ομάδα την Πέμπτη.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν αποφασίσει να θέσουν «ανυπέρβλητα όρια» στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ όντας πεπεισμένοι ότι ο κ. Τσίπρας είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και πολύ σύντομα η χώρα θα βρεθεί στο κενό. «Όταν ζήτησα εκλογές τον περασμένο Απρίλιο είχα πει ότι το κόστος της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από αυτό της παραμονής του. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η τακτική της ΝΔ υπαγορεύεται πλέον από τις καταιγιστικές εξελίξεις ένεκα της κυβερνητικής αδυναμίας να ελέγξει οποιαδήποτε λειτουργία του κράτους. Χαρακτηριστικά τα τελευταία παραδείγματα αποστολής τρομοδεμάτων σε κορυφαίους αξιωματούχους στη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονότα που αναδεικνύουν «το πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα».
ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης αποδομεί την τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου «ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, συμφωνία δεν έχουμε και δεν ξέρουμε πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Δεν έχουμε τίποτε για το χρέος ή για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν έχουμε τίποτα γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κανιβαλίζει τον χρόνο, κανιβαλίζει τη χώρα. Τι έχουμε; Έχουμε νέα μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και αύξηση των φόρων, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του εισοδήματος των οικογενειών. Είναι ανίκανοι και ιδεοληπτικοί όταν δεν είναι ψεύτες. Οι εταίροι ζητούν μέτρα που δεν ήταν στο τραπέζι πριν από μερικούς μήνες». Χαρακτηρίζει δε, λάθος μια συμφωνία με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια τονίζοντας ότι θα πνίξουν την οικονομία. «Το ζητήσαμε ως αντιπολίτευση. Ως κυβέρνηση θα το διεκδικήσουμε και πιστεύω ότι μια αξιόπιστη κυβέρνηση θα το είχε ήδη πετύχει», συμπληρώνει.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επανειλημμένως έχει ζητήσει να ακολουθηθεί η γραμμή της εθνικής συνεννόησης όπως αντιστοίχως είχε πράξει το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν κλήθηκε να διαχειριστεί μια χαώδη κατάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει μεν ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει μέτρα όμως τι θα συμβεί εάν η ΝΔ όπως και το καλοκαίρι του 2015 βρεθεί ενώπιον κινδύνου Grexit; Θα ψηφίσει ή όχι μια ακόμη δανειακή σύμβαση, ήτοι ένα 4ο Μνημόνιο; Επιλογή και αφετηρία των αποφάσεών του είναι η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη: «Η Ευρώπη όμως αντιμετωπίζει κινδύνους και προκλήσεις. Ο ευρωσκεπτικισμός δυνάμωσε και ο λαϊκισμός παραπλάνησε, τα άκρα δυνάμωσαν. Η Ευρώπη θα κληθεί σύντομα να πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον. Στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από όλο και πιο ισχυρή Ευρώπη. Είμαστε απέναντι στην Ευρώπη του κατακερματισμού και των λαϊκισμών. Η όλο και πιο ενωμένη Ευρώπη είναι η πυξίδα και ο στόχος μας. Η περιθωριοποίηση είναι το σημείο όπου μας φέρνει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας που δεν μπορεί να συμμετέχει στον σκληρό πυρήνα. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων είναι πραγματικότητα εδώ και πολύ καιρό. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Ανάμεσα σε αυτές τις φράσεις «εντοπίζονται» οι τελικές προθέσεις του, οι οποίες και απηχούν το δημόσιο αίσθημα και δεν αποκλίνουν από τον βασικό πυρήνα της νεοδημοκρατικής σκέψης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.