Ειδησεογραφικό site

Ο δύσκολος γρίφος των εκλογών στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών

49

Κάθε πρόβλεψη για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είναι παρακινδυνευμένη αυτή τη στιγμή. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη αφήνει βαριά τη σκιά της στην ελληνική κοινωνία. Η λήξη του τριήμερου πένθους μπορεί να απελευθερώνει από σήμερα τις πολιτικές δυνάμεις να συγκρουστούν για τα αίτια της τραγωδίας, ωστόσο όποιος περάσει τα όρια του σεβασμού προς τους αδικοχαμένους επιβάτες του τρένου και τις οικογένειές τους είναι σίγουρο πως δεν θα επιδοκιμαστεί την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Η προσοχή της κυβέρνησης και την επόμενη εβδομάδα θα είναι στα Τέμπη. Η συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας θα ανοίξει, όμως ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος. Η χώρα βρίσκεται έστω και άτυπα εδώ και καιρό σε προεκλογικούς ρυθμούς. Το πολιτικό θερμόμετρο εξαιτίας της εθνικής τραγωδίας θα ανέβει, με το Μαξίμου και την αντιπολίτευση να ετοιμάζουν τα επιχειρήματά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την Τρίτη θα προσδιοριστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε αναβληθεί με βασικό θέμα τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για τις προθέσεις του. Ήταν προσεκτικός σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα και πλέον έχει έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο να ζυγίζει παραπάνω όλα τα δεδομένα πριν πάρει τις αποφάσεις του. Τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί – ακόμα και για αναβολή των φερόμενων αρχικών πλάνων για την 9η Απριλίου – θα τις επεξεργαστεί την εβδομάδα που έρχεται.  Η δεύτερη Κυριακή του επόμενου μήνα δεν έχει φύγει από το τραπέζι όσον αφορά την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, όμως να επιλέξει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο του δίνει το Σύνταγμα. Δηλαδή να  προκηρύξει τις εκλογές στις 16 Μαρτίου και η διάλυση της Βουλής να πραγματοποιηθεί στις 17 του μήνα. 21 ημέρες ακριβώς πριν εκπνεύσει η διορία που έχει στη διάθεσή του.

Τι θα κερδίσει με αυτή την κίνηση; Ο πόνος θα έχει εν μέρει καταλαγιάσει, οι πρώτες συγκρούσεις με την αντιπολίτευση θα έχουν πραγματοποιηθεί και συνεπώς θα έχει σχηματίσει μια πλήρη εικόνα του νέου περιβάλλοντος στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα. Οι πρώτες έρευνες που θα αποτυπώσουν την επίδραση του τραγικού δυστυχήματος στην κοινή γνώμη είναι γεγονός πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα τις πάρουν υπόψιν τους για τα περαιτέρω βήματα τους. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρήσει πως οι εισηγήσεις για μετάθεση των εκλογών μέσα στον Μάιο είναι ένα σενάριο που μπορεί να λειτουργήσει η 14η ή η 21η Μαΐου είναι δυο νέες ημερομηνίες προς συζήτηση. Είναι προφανές πως αν επιλεγεί κάτι τέτοιο οι δεύτερες πιθανές κάλπες θα στηθούν οδεύοντας προς την «καρδιά» του καλοκαιριού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.