Ειδησεογραφικό site

Ο δρόμος της φωτιάς για Τσίπρα, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

242

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται… Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν και τα «μεγάλα κεφάλια» σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου και προσωπικά ο «ανήλικος πρωθυπουργός» Αλέξης Τσίπρας, που -όταν ξεκινούσε το φετινό καλοκαίρι- γι’ αλλού νομίζανε πως θα κινούσανε (π.χ. φιέστες για το τέλος των μνημονίων, κλπ.) κι αλλού βλέπουν τώρα πως η ζωή και η τραγική πραγματικότητα τούς πάει…

Του Μιχαήλ Αντωνίου

Και όχι μόνο επειδή -όπως λέει η παροιμία- όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει (έτσι κι αλλιώς, ως δηλωμένοι άθεοι αυτοί, δεν πιστεύουν σε κάτι τέτοια) αλλά γιατί -όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν- «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Η πολιτική απάτη έχει και τα (τουλάχιστον χρονικά) όριά της… Όχι όμως και η δική τους «διπλή ηθική», ο πολιτικός «στρουθοκαμηλισμός» τους, η αλαζονεία, ο οπορτουνισμός και οι «αυταπάτες» τους… Γι’ αυτό και δεν (;) συνειδητοποιούν πως έχουν πάρει ήδη τον δρόμο της μεγάλης φυγής. Έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα, έχασαν την κοινωνία, η λειτουργία της όποιας κρατικής μηχανής τούς έχει «ξεφύγει», έχασαν τον έλεγχο, θα χάσουν και τις εκλογές – όποτε και αν αποφασίσουν να τις κάνουν…
ΤΟ «ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ»
Η πορεία προς το πολιτικά μοιραίο είναι γι’ αυτούς μη αναστρέψιμη και δεν μπορεί να την αποτρέψει ούτε η χαρμόσυνη (για όλους μας) είδηση της απελευθέρωσης από τον Ερντογάν των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παραμονή της Παναγιάς… Την είδαν, βέβαια, ως ένα «θείο δώρο» (οι δηλωμένοι άθεοι, επαναλαμβάνω), ως την πολυπόθητη επικοινωνιακή ανάσα που στη… γη τη γύρευαν και από τον… ουρανό τους ήρθε για να πάψουν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο… Γι’ αυτό και προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να την εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο γίνεται, να την «τραβήξουν (κι αυτή) απ’ τα μαλλιά». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε, αμέσως, να επικοινωνήσει με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, έδωσε εντολή να τους μεταφέρει ειδικό αεροπλάνο πίσω στην πατρίδα ενώ αμέσως μετά οργανώθηκε με τη μέγιστη δυνατή προβολή και επισημότητα η υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Προτού δε κλείσει εικοσιτετράωρο από τον επαναπατρισμό των δύο, το μέγαρο Μαξίμου ετοίμασε ένα «νον πέιπερ», το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, αποδίδει την ευτυχή κατάληξη στις δεξιοτεχνικές κινήσεις της κυβέρνησης. Αναφέρεται στη σημασία που είχε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στη στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στην κυβέρνηση του Σουλτάνου κατά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 αλλά και στην αποχή της Ελλάδας από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία. Εν κατακλείδι, επιχειρεί με έναν εκτενή κατάλογο δράσεων -εν είδη μανιφέστου- να κεφαλαιοποιήσει σε μέγιστο βαθμό το γεγονός. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ξορκίσει το ενδεχόμενο πρόωρων, δηλώνοντας «όχι σε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια» ενώ κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος (από την εποχή του Συνασπισμού) μιλώντας σε ιστοσελίδα εξέφρασε την πεποίθηση πως «πάμε για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019» και το δικαιολόγησε -με κυνισμό και αυταρέσκεια- λέγοντας: «Είμαστε καλύτεροι απ’ όλους και όσο ο λαός και το Σύνταγμα το επιτρέπουν θα είμαστε στην εξουσία… Στην αντιπολίτευση δεν ασχολούνται με το να κάνουν 10 προτάσεις αλλά δίνουν τη μάχη… της ξαπλώστρας και νομίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει».
Η ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ
Αυτό που ευελπιστούν στην κυβέρνηση είναι να κυλήσει ομαλά ο χρόνος (οι ελάχιστες μέρες που απομένουν δηλαδή) μέχρι το ορόσημο της 21ης Αυγούστου και γενικώς έως τη ΔΕΘ, μετά την τραγωδία στο Μάτι που ανέτρεψε όλο τον στρατηγικό σχεδιασμό και το κλίμα ευεξίας που επικρατούσε στο Μαξίμου εν όψει του τερματισμού του τρίτου προγράμματος. Πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα μνημόνια με φιέστες δεν πρόκειται -προφανώς- να υπάρξουν, καθώς ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η περιρρέουσα είναι εξόχως βαριά και νέες προκλήσεις στο θυμικό της κοινής γνώμης, θα λειτουργήσουν έτι περαιτέρω επιβαρυντικά για την κυβέρνηση. Όπερ σημαίνει ότι θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι -τουλάχιστον όχι διθυραμβικοί- την επόμενη εβδομάδα, οπότε λήγει και επισήμως το τρίτο μνημόνιο. Αυτό, πάντως, καθόλου δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση (η οποία κάθε άλλο παρά ιδιαιτέρως δεκτική στην κριτική είναι) θα καθίσει με… σταυρωμένα χέρια να τρώει τα αντιπολιτευτικά ραπίσματα για τις φονικές πυρκαγιές και την εκατόμβη νεκρών που άφησαν πίσω.
Για να ξεπεράσουν την τραγωδία στο Μάτι, την πιο δύσκολη στιγμή στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τα κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν μια σειρά από παροχές που θέλουν να ανακοινώσουν στη ΔΕΘ.
«Το πρόβλημα είναι η οικονομία», είπε ανωνύμως κορυφαίος υπουργός προσθέτοντας: «Τα πληβειακά στρώματα έχουν εργαλειακή ψήφο, κοιτάνε τι θα τους δώσεις». Σύμφωνα με τη λογική του υπουργού που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του πρωθυπουργού, «αν δεν κόψουμε τις συντάξεις και καταφέρουμε να δώσουμε μερίσματα, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλιστούν σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για φορο-ελαφρύνσεις από το αναμενόμενο υπερ-πλεόνασμα, ανακοίνωση που σχεδιάζεται να γίνει από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Αν καταφέρουμε να δώσουμε σάρκα και οστά στην έξοδο από το μνημόνιο και αυτό συνδυαστεί με πολιτικές που θα βάλουν στην τσέπη των πολιτών 10 ευρώ, εκεί θα κριθούν τα πράγματα», σημείωσε ο κορυφαίος υπουργός.
Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει πως είναι ο καλύτερος μαθητής της χειρότερης εκδοχής ενός αμαρτωλού πολιτικού συστήματος που το ακολουθεί, σε λάθος μέρος και σε λάθος εποχή. Οι πιθανότητες όμως να πείσει τους ψηφοφόρους του με λαϊκίστικες παροχές και προγράμματα, όπως το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του 2014 και το «παράλληλο πρόγραμμα» του 2015, είναι ελάχιστες. Μπορεί να τους συνεπάρει ποτίζοντάς τους με μίσος και πόλωση. Όχι όμως με τις εγγυήσεις του κράτους που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα. Το κράτος το έχασε μαζί με τη φασματική αξιοπιστία του «ηθικού πλεονεκτήματος». Όλα πλέον έχουν αλλάξει… Όταν «βγαίνεις από τα μνημόνια» τι ακριβώς μπορείς να μοιράσεις, κυνικά και ξεδιάντροπα, στην κοινωνία; Ποιανού χρήματα θεωρείς ότι διαθέτεις για να τα δώσεις σε «ανήμπορους» ως «Ρομπέν των δασών»; Το μόνο που μπορείς να πετύχεις είναι να κλέψεις από τους μεν για να δώσεις τα κλοπιμαία στους δε. Να εξοντώσεις τους μισούς Έλληνες για να πουλήσεις προστασία στους άλλους μισούς. Κάτι που νομίζεις ότι ήδη κατάφερες με το υπερ-πλεόνασμα.
ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΜΠΛΟΚΟ
Υπάρχει και η άλλη (η βασικότατη) παράμετρος (ή καλύτερα προϋπόθεση) για να προχωρήσει το παραπάνω «επικοινωνιακό» σχέδιο. Θα του επιτρέψουν όμως οι δανειστές να στήσει πάρτι παροχών στη ΔΕΘ; Θα του δώσουν το δικαίωμα στην προεκλογική «ανάσα» ώστε να μεταθέσει (έστω και για ένα 6μηνο) την ψηφισμένη και συμφωνημένη περικοπή των συντάξεων; Θα του επιτρέψουν (ή θα μπορέσει) να μοιράσει το πλεόνασμα εκτροχιάζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία που εξασφάλισε με τη φορολογική αφαίμαξη;
Μάλλον όχι… Είναι βέβαιο πως Βερολίνο, ΔΝΤ και αγορές έχουν στήσει τριπλό μπλόκο στην όποια διάθεση παροχολογίας εν όψει της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ή της κατάθεσης του νέου Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, των Μαυρογιαλούρων του Τσίπρα. Και δεν είναι μόνο οι (σε όλους τους τόνους και με κάθε αφορμή) δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι τα «συμφωνηθέντα θα τηρηθούν στο ακέραιο» και μετά την 21η Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οικονομικό επιτελείο ήδη ετοιμάζονται να προσγειώσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις που περιέλαβαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το υπερ-πλεόνασμα ώς το 2022, βάσει του οποίου μιλούσε ο πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες για παροχές και μόνιμες φορο-ελαφρύνσεις 700 εκατ. ευρώ και άνω. Επιπλέον:
– Τον Οκτώβριο στη Βαυαρία θα έχουν εκλογές και το γερμανικό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να τορπιλίσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εάν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ (ή από τον νέο Προϋπολογισμό) φανεί ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ θα παραταθεί και το 2019.
-Το ΔΝΤ, επίσης, με την έκθεσή του έχει προαναγγείλει ότι θα «πυροβολήσει» άμεσα εάν η Αθήνα κάνει πίσω σε μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, όπως η μείωση στις συντάξεις το 2019.
– Οι αγορές έκλεισαν ξανά για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν σε απαγορευτικά επίπεδα λόγω και της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ αλλά κυρίως λόγω των αναταράξεων που προκαλούν τα προβλήματα της Ιταλίας και της Τουρκίας. Όλα δείχνουν σήμερα ότι ο Σεπτέμβριος δεν θα είναι «η ευκαιρία για έκδοση νέου ομολόγου», όπως βιάστηκε να προαναγγείλει πρόσφατα αξιωματούχος της κυβέρνησης στο διεθνές δίκτυο Bloomberg.
Η… ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
Στο οικονομικό επιτελείο συνιστούν «ψυχραιμία και όχι μεγαλοστομίες» σχετικά με τις εξαγγελίες των επόμενων ημερών από τον πρωθυπουργό. Αλλά και η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής -με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης- προειδοποιεί για τον κίνδυνο παροχολογίας και εκτροχιασμού. Την κυβέρνηση σώζει -προσωρινά τουλάχιστον- η ανάγκη για αποφυγή κάθε είδους πανηγυρισμών, καθώς είναι έντονες ακόμα στη μνήμη οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι οποίες θα απαιτήσουν και μεγάλες δαπάνες αποκατάστασης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ΥΠΟΙΚ συναισθάνονται και ότι οποιαδήποτε κίνηση εκληφθεί ως λάθος ή στροφή πολιτικής της κυβέρνησης θα πυροδοτήσει εξελίξεις που θα καταστήσουν ολοφάνερο και στην Ελλάδα -ενώ στο εξωτερικό είναι κοινό μυστικό- ότι έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει χαλάρωση αλλά πιο σκληρή επιτήρηση από θεσμούς και αγορές μαζί πλέον. Το μήνυμα έστειλε την περασμένη εβδομάδα ξανά ο Καλίν Άνεβ Γιάνσε. Ο γενικός γραμματέας του ESM (στον οποίο η Ελλάδα χρωστά κάτι παραπάνω από 200 δισ. ευρώ) θύμισε ότι η εποπτεία θα είναι αυστηρή και μέχρι το 2060 ακόμα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει τα δάνεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σε έναν μήνα από σήμερα, στα μέσα Σεπτέμβρη, η Κομισιόν θα έχει πάρει στα χέρια της και το προσχέδιο για τον νέο Προϋπολογισμό του 2019, προτού η κυβέρνηση το καταθέσει στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Εκεί θα αποτυπώνονται και οι αποφάσεις της για περικοπή ή μη των συντάξεων και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά από 1/1/2019.
Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά τον πολυδιαφημισμένο ανασχηματισμό, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, «το εύρος και τον χρόνο του, ούτε ο Τσίπρας τα έχει αποφασίσει», βεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες.
Άλλωστε και αυτό ένα παλαιοκομματικού τύπου προεκλογικό τρικ είναι, που δεν πιάνει πια. Δεν ξέρω και αν υπήρξε ποτέ ικανό να αναστρέψει μια προδιαγεγραμμένη πορεία στην ήττα και τη συντριβή. Όλοι οι παλιότεροι πρωθυπουργοί, λίγο πριν ηττηθούν, τα ίδια έκαναν πιστεύοντας ότι έτσι θα ξαναδώσουν ζωή και προοπτική στις ημιθανείς και πολιτικά διασωληνωμένες κυβερνήσεις τους. Ούτε έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην τελική επιλογή του εκλογικού σώματος, το εάν είναι «περιορισμένος», «διορθωτικός» ή «σαρωτικός». Λες και αν ο Τσίπρας αντικαταστήσει είκοσι υπουργούς αντί για πέντε, ο κόσμος θα τους δώσει άλλη μια τετραετία για να… δοκιμάσει αν οι νεοφώτιστοι μπορούν να γίνουν εξίσου καταστροφικοί με τους παλιότερους ή χειρότεροι.
Δεν καταλαβαίνουν πως όταν ένα σύστημα εξουσίας πάρει την κάτω βόλτα, ό,τι κι αν κάνει καταλήγει εις βάρος του; Αν αλλάξει δυο-τρία άτομα θα του πουν «ώδινεν όρος κι έτεκε μυν» κι αν τους σφάξει όλους θα πουν ότι αναγνωρίζει πως επί τρία χρόνια είχε ένα άχρηστο υπουργικό συμβούλιο. Αν μετακινήσει σε υπουργεία τους πρωτοκλασάτους θα πουν «άλλαξε ο Μανολιός…» κι αν καρατομήσει τους μεγάλους για να βάλει τα τσικό θα αναρωτηθούν γελώντας «μ’ αυτούς πάει να πάρει εκλογές;». Γενικώς, δεν έχει πλοίο για τον Αλέξη, δεν έχει οδό.
ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟ
Κατά τα λοιπά και αφού άλλο τι στην κυβέρνηση σε σχέση με το Μάτι δεν έχουν να πράξουν (πέραν των μέτρων στήριξης, αποκατάστασης και πρόληψης που ενεργοποιήθηκαν), μόνο να περιμένουν τον χρόνο να κυλήσει και να τελειώσει το «διαβολοκαλόκαιρο» που τίναξε στον αέρα όλα τα κυβερνητικά πλάνα, οδηγώντας τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο καναβάτσο. Αυτό, πάντως, καθόλου δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση (η οποία κάθε άλλο παρά ιδιαιτέρως δεκτική στην κριτική είναι) θα καθίσει με… σταυρωμένα χέρια να τρώει τα αντιπολιτευτικά ραπίσματα. Αυτό ήταν άλλωστε και το νόημα του χθεσινού διαβήματος του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Θανάση Καρτερού προς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Με αφορμή δημοσίευμα του κυριακάτικου «Ελεύθερου Τύπου» για «οδηγίες» μέσω SMS που λάμβαναν στελέχη της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα απαντούν στην κριτική που δέχονται σχετικά με το συμβάν στο Μάτι, ο Θ. Καρτερός προσέφυγε με επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ ζητώντας: «Να διερευνηθούν από την Ένωσή σας και τα πειθαρχικά της όργανα οι ευθύνες τυχόν μελών της, τα οποία εμπλέκονται στην απαράδεκτη και κακοήθη αυτή ενέργεια».
ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΜΗΝΥΜΑ
Στο μήνυμα που φέρεται να διακινήθηκε την 1η Αυγούστου, οι συντάκτες του προσφέρουν στα στελέχη έτοιμες απαντήσεις σε κάθε πιθανολογούμενη κριτική, με τοποθετήσεις που δεν μένουν όμως στο θέμα της καταστροφής αλλά αγγίζουν σχεδόν ολόκληρη την πολιτική ατζέντα των ημερών. Αυτό που τους βλέπουμε να κάνουν κάθε μέρα στην πράξη δηλαδή, με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, όπου όλοι «απαγγέλουν» τα ίδια… «ποιήματα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εν λόγω μήνυμα, η γραμμή θα έπρεπε να είναι η εξής: 1.Σε αντίθεση με την κατάσταση που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, η κατάσταση στο Μάτι εξομαλύνεται και το γενικότερο κλίμα βελτιώνεται. 2.Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και στήριξης των πληγέντων ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήματα. 3.Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα. Γι’ αυτό και η «επιχείρηση μπουλντόζα» πρέπει να στηριχθεί από όλους. 4. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη. 5. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, να λέτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει αποκλείσει και ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται παραιτήσεις αρμοδίων. 6. Όλοι είναι απέναντί μας. Η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ένωση Κεντρώων. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει. 7.Οι εκλογές δεν έχουν χαθεί και μπορούν να κερδηθούν. Στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι. 8.Το Μακεδονικό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση και τη λειτουργία της. 9. Αν σας λένε αυτά που λέει ο Αδωνις, να λέτε ότι ο Αδωνις θα κάτσει στο σκαμνί. 10.Θα πάρουμε την αναβολή της μείωσης στις συντάξεις.
Εν κατακλείδι, στο κυβερνητικό επιτελείο προσβλέπουν στην αλλαγή της ατζέντας που δεν μπορούν πλέον οι ίδιοι να ορίσουν μεν αλλά θα επιφέρει ούτως ή άλλως ο χρόνος, με την (μοιραία) επιστροφή στη φθινοπωρινή πραγματικότητα. Το κλίμα για τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (8-9) Σεπτεμβρίου θα είναι βαρύ και ασφαλώς όχι μόνο λόγω των γεγονότων στο Μάτι. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη καταστήσει την κυβέρνηση «κόκκινο πανί» σε μεγάλη μερίδα Βορειοελλαδιτών που βρίσκουν εξαιρετικά δύσπεπτη τη συναλλαγή Τσίπρα – Ζάεφ. Η σώρευση οργής αποτελεί πονοκέφαλο για το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο θα αρχίσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να «μοντάρει» τις εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα του Βελλιδείου. Έως τότε, στην Ηρώδου Αττικού «προσεύχονται» να μη σκάσουν άλλα… ασύμμετρα γεγονότα και ακονίζουν μαχαίρια για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.