Ειδησεογραφικό site

Ο «χρυσούς αιώνας» του… Ριχαρδέους

493

Ελάχιστοι, μάλλον, θα «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν θα έμαθαν τα καθέκαστα περί του περιβόητου Ριχάρδου, τον… χρυσούν αιώνα του οποίου παρακολουθούσαμε αυτό- διαφημιζόμενο, σχεδόν σε… εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο (πλην δημοσίων διαύλων, είναι η αλήθεια) καταιγιστικώς και επί καθημερινής βάσεως. Ποιος δεν υποψιαζόταν πως αυτό το παιδί θα αποδεικνυόταν (αργά ή γρήγορα)… μάλαμα.
Άρα, μόνο ως… κεραυνός εν αιθρία δεν μας φάνηκε όταν ακούσαμε τα χαμπέρια του την περασμένη Τρίτη. Αντιγράφω την είδηση όπως την πρωτοδιάβασα: «Αμύθητος θησαυρός κατασχέθηκε από τις δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας χρυσού, τις οποίες εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της ΕΚΑΜ, της ΔΕΕ και με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και περιφερειακών υπηρεσιών, συνελήφθησαν 63 μέλη των οργανώσεων. Αρχηγικό στέλεχος του ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν φέρεται να είναι ο 51χρονος Ριχάρδος, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε μαζί με συνεργάτες του μεγάλες ποσότητες χρυσού, τόσο από τα καταστήματά του όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Μετά από έρευνες σε οικίες, καταστήματα και πρόσωπα, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, πολύτιμοι λίθοι, χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα…».
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και άλλα τόσα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα: Εγκληματική οργάνωση. Λαθρεμπορία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τοκογλυφία. Τα πλημμελήματα: Παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Παράβαση του νόμου περί όπλων. Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο περί ου ο λόγος, λοιπόν, είχε στήσει το στρατηγείο του στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας του επί της οδού Πατησίων -που χρησιμοποιούσε και ως χυτήριο μέσα στο οποίο καθημερινά οι συνεργάτες του έλιωναν δεκάδες κιλά χρυσού-, απέναντι από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί, ενώ διέθετε κάθε πρωί 100.000 ευρώ για να διαφημίζεται η επιχείρησή του και να λειτουργεί όλος ο μηχανισμός που είχε στήσει. Σχεδίαζε δε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο Λας Βέγκας ενώ διατηρούσε γνωριμίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ο οποίος του ζητούσε διευκολύνσεις. Αυτές είναι μερικές από τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες από τη δράση του κυκλώματος που διηύθυνε ο «βασιλιάς του χρυσού» Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς μαζί με έναν Τούρκο και περιγράφονται στη δικογραφία, κομμάτια της οποίας παρουσιάζω παρακάτω:
Ο 51χρονος τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, που είχε το κωδικοποιημένο όνομα «ο χοντρός», ζούσε μια πολυτελή ζωή και δεν δίσταζε να δαπανήσει 360.000 ευρώ το τελευταίο διάστημα για να επισκευάσει την πολυτελή θαλαμηγό του. Μάλιστα, ετοίμαζε να μπει δυναμικά και στον χώρο της εμπορίας επώνυμων ρολογιών συμμετέχοντας με 20% σε μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργούσε εντός του νέου Αστέρα Βουλιαγμένης με βασικό μέτοχο πασίγνωστο Αθηναίο κοσμηματοπώλη και κεφάλαιο 500.000 ευρώ. «Κατά το διάστημα από Ιούνιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας, βάσει της επισύνδεσης, 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας, βάσει του συνολικού συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, 5.419.000 ευρώ με απώλειες για το κράτος στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη 1.300.560 ευρώ» αναφέρεται στο διαβιβαστικό για τη συγκεκριμένη ομάδα δείχνοντας το μέγεθος των οικονομικών της συναλλαγών. Μάλιστα, στο κεντρικό κατάστημα της εταιρείας όπου γίνονταν τα «μίτινγκ» επί της οδού Πατησίων στην Αθήνα «ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 13,695 κιλών, εκτιμώμενης αξίας 297.786 ευρώ, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία με τις απώλειες του κράτους να υπολογίζονται σε 71.468 ευρώ». Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη οργάνωση για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο «εξήγαγε παράνομο χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας, βάσει της επισύνδεσης, 2.488.965 ευρώ με απώλειες για το κράτος 597.351 ευρώ» αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς είχε συναλλαγές με πολύ κόσμο από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως για παράδειγμα με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ο Ριχάρδος θεωρούνταν αυθεντία στο αντικείμενο του χρυσού και διατηρούσε διεθνείς επαφές. Μάλιστα απευθύνονταν σε αυτόν μέσω τρίτων προσώπων για διάφορες εξυπηρετήσεις ακόμα και άτομα με υψηλές θέσεις στη χώρα τους όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που λόγω της πτώσης της λίρας στην Τουρκία τού στέλνει χρηματικό ποσό 130.000 χωρίς να προκύπτει η περαιτέρω διαχείριση αυτών των χρημάτων»

Τα σχόλια είναι κλειστά.