Ειδησεογραφικό site

Ο Αλέξης εκπαιδεύεται στη Σοσιαλδημοκρατία

277

 

Από το κάστρο, Chateau de La Celle Saint – Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού- που ανήκει στο  γαλλικό υπουργείου Εξωτερικών από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει ακόμη ένα βήμα προς το σοσιαλισμό και ένα βήμα πίσω από τον χώρο της … Αριστεράς…

Της Κατερίνας Καραδήμα

Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να δώσει το παρών στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.  Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στόχος είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Είναι γεγονός πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει με ακόμα μεγαλύτερη «ένταση» την οικοδόμηση συμμαχιών, με δεδομένη και την «κινητικότητα» που υπάρχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Ενδεικτικού αυτού είναι και οι άτυπες συζητήσεις  για το πόσο σημαντικό θεωρούν στο Μαξίμου και τις  κατ΄ ιδίαν επαφές που θα έχει  ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της συνόδου.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως αυτής της συνάντησης θα ακολουθήσει το ραντεβού των ηγετών του Νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου εκεί θα βρεθούν, εκτός απρόοπτου, επικεφαλής κρατών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (Ραχόι, Αναστασιάδης, Ρέντσι, Ολάντ, Κόστα, Μούσκατ). Ζητούμενο και σε αυτή τη συνάντηση είναι να υπάρξει μια κοινή διακήρυξη των ηγετών που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη συμπόρευση σε μια σειρά από θέματα.

Η ατζέντα της συνάντησης στο Ζάππειο καθορίζεται μέχρι αυτή την ώρα και εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει το προσφυγικό, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και το Βrexit.

Είναι κοινό μυστικό, πως η ελληνική πλευρά βλέπει πως μια κοινή στάση των μεσογειακών χωρών στο προσφυγικό μπορεί να σημάνει την έναρξη συμμαχιών και σε άλλα πεδία που ενδιαφέρουν άμεσα την χώρα μας.

Η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τον κ. Τσίπρα να θέτει και το ζήτημα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Οργασμός συσκέψεων και συναντήσεων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς και των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού.

Με δεδομένο ότι η κάθε τόσο εξαγγελθείσα οικονομική ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμη, το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως βρίσκεται μπροστά σε ένα θερμό φθινόπωρο.

Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα αύξηση της φορολογίας και μείωση των συντάξεων, ενώ στις αρχές του Σεπτέμβριου ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση νέων δόσεων.

Βασική προϋπόθεση όμως γι αυτό είναι να εφαρμοστούν τα  πολυάριθμα προαπαιτούμενα, όπως η αντιδημοφιλής μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας η οποία συναντά τις αντιστάσεις της Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έχει θέσει δύο στόχους προκειμένου να ικανοποιήσει – όσο γίνεται- τόσο την Κουμουνδούρου όσο και την κοινωνία (βλέπε δημοσκοπήσεις), τη χαλάρωση του προγράμματος περικοπών και μια ελάφρυνση του χρέους. Ζητήματα που έτσι και αλλιώς έχει θέσει από την ημέρα που ανέλαβε στις αρχές του 2015, την πρωθυπουργία της χώρας.

Παράλληλα φωτιά έχουν πάρει όλα τα αρμόδια υπουργεία, όπου κάθε υπουργός θα προχωρήσει στον απολογισμό του έργου του,  προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εικόνα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αναδείξει την συνέπεια της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική που έχει ασκήσει κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και παράλληλα να περιγράψει το όραμα για την Ελλάδα του 2021.

 

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα περιέχει, κατά κύριο λόγο, την αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου της συγκυβέρνησης, με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Αναφορικά με τις…Συμπληγάδες της αξιολόγησης της Αθήνας από τους επικεφαλής των θεσμών, στην Ηρώδου Αττικού στοχεύουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αν και εδώ παραμένουν τα…αγκάθια των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης που ζητούν άμεσα λύση.

Όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να στείλουν μηνύματα εφησυχασμού (στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη σε σύγκριση με τον καυτό και μακρύ κύκλο του 2015 και του 2016) ,η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι  πληροφορίες αναφέρουν τη σύσταση επιτροπής, η οποία και θα αναλάβει να παρακολουθεί την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές.

Ενδεικτικού αυτού είναι η προχθεσινή σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα  στο Μέγαρο Μαξίμου, για τον «συντονισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου», ενόψει και της ΔΕΘ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάθε υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως γνωρίζουν ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης τους επόμενους τρεις μήνες, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει ως το τελευταίο εμπόδιο πριν πάρει η χώρα τον δρόμο της ανάκαμψης, στους τομείς της παιδείας, της υγείας, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των ρυθμίσεων στους αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, ενώ τα εργασιακά θα αποτελέσουν το κύριο κεφάλαιο στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

 

 

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και να δώσει ικανοποιητικές λύσεις  στα προβλήματα των πολιτών τα οποία είναι μεταξύ άλλων:

Παιδεία: η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση θα έχει ως θέμα τα ζητήματα της παιδείας όπου ΝΔ και κυβέρνηση θα κοντραριστούν για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εκπαίδευση.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σημαντικά προβλήματα και μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς γνωρίζοντας ότι η ετοιμότητα των σχολείων τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και έμψυχο δυναμικό θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό τεστ για την κυβερνητική πολιτική.

Υγεία: η επικοινωνιακή κόντρα του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορούν να κρύψουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για ελλείψεις σε γάζες και βασικά είδη λειτουργίας των μονάδων υγείας που γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν μέσω εράνων και εκδηλώσεων για την συλλογή χρημάτων.

Ιδιωτικοποιήσεις: Η πώληση του 17% του ΑΔΜΗΕΕ αλλά και η ένταξη νέων ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα σημάνει την εκκίνηση για την πώληση και άλλων κρατικών επιχειρήσεων όπως προβλέπει το μνημόνιο, αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων κυρίως από τον χώρο των συνδικάτων, τα οποία ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τόσο για την πώληση σημαντικών ΔΕΚΟ .(Αυτό θα σημάνει την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις που θα αποτελέσουν το κύριο θέμα της 2ης αξιολόγησης).

Ειδικά μισθολόγια: Κρίσιμη θα είναι η απόφαση για τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων καθώς το μνημόνιο προβλέπει την περαιτέρω συρρίκνωση των αμοιβών σε ειδικές κατηγορίες περίπου 200.000 δημοσίων λειτουργών, μεταξύ των οποίων είναι οι ένστολοι και οι δικαστικοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.