Ειδησεογραφικό site

O Πλούταρχος τραγουδάει Καζαντζίδη!

101

Του Κώστα Μπαλαχούτη

O Γιάννης Πλούταρχος τραγουδάει Στέλιο Καζαντζίδη στη γιορτή του απόδημου ελληνισμού στις 10 Αυγούστου, στο ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη στα Μακρίσια Ηλείας, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Ένα μεγάλο αφιέρωμα σε τραγούδια που σφράγισε με τη θεία ερμηνεία του ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο τραγουδιστής «όλων των Ελλήνων του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο ίδιος ο ερμηνευτής.

Ο ίδιος ο Γιάννης Πλούταρχος μου εμπιστεύτηκε τις μνήμες και την «αλήθεια» του:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου να συμμετέχω στη γιορτή του απόδημου ελληνισμού και να ερμηνεύω τα αθάνατα τραγούδια του μεγάλου, με όλη τη σημασία της λέξης, Στέλιου Καζαντζίδη. Από εκείνον έμαθα να τραγουδώ. Προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια. Τα τραγούδια αυτά τα τραγουδούσαμε όταν δουλεύαμε στα χωράφια, για να ξεγελάσουμε τον κάματο των βαριών γεωργικών εργασιών. Έχω δηλαδή τις μνήμες, ξέρω την αλήθεια τους. Νιώθω απέραντο σεβασμό και λατρεία, τόσο για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο όσο και για τον ερμηνευτή. Θεωρώ υποχρέωσή μου να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Και προς Θεού, δεν επιθυμώ καν να μπω σε οποιαδήποτε διαδικασία σύγκρισης με τον αδιαμφισβήτητα ασύγκριτο Καζαντζίδη. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μικρός μπροστά του. Πάντως στη συναυλία δεν θα πω μόνο τα αναμενόμενα και συνηθισμένα. Θα σταθώ και σε σπάνιες, για τους νεότερους ακροατές, στιγμές του Στέλιου μέσα από την πλούσια δισκογραφία του. Όπως αυτά που αγάπησα και τραγουδούσα από παιδί. Το λατρεμένο “Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι” κι ένα άλλο ιδιαίτερο ζεϊμπέκικο με μια καταπληκτική εισαγωγή, το “Βαρέθηκα τα ξένα”. Κυριολεκτικά αγωνιώ και για τη βραδιά και για το τελικό αποτέλεσμα».

Εμπνευστής του «εγχειρήματος» ο στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Τζουανόπουλος, ο οποίος εξηγεί το πώς αλλά και το γιατί ο Πλούταρχος θα τραγουδήσει σε μια συναυλία αποκλειστικά και μόνο τραγούδια που σφράγισε με την ερμηνεία του ο Στέλιος Καζαντζίδης. «Εδώ και 25 χρόνια έχω τη διεύθυνση και την επιμέλεια του φεστιβάλ που διοργανώνεται στα Μακρίσια της Ηλείας στο πλαίσιο της γιορτής του απόδημου ελληνισμού “Όταν γιορτάζουν οι Θεοί”. Είναι η κατάληξη της ραδιοφωνικής μου εκπομπής “Έλληνες του κόσμου”, που μεταδίδεται από τη Φωνή της Ελλάδας και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Πρόκειται για τη μακροβιότερη πλέον εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο. Από τα Μακρίσια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε έχει παρελάσει όλο το καλό ελληνικό τραγούδι. Κορυφαίοι δημιουργοί και ερμηνευτές και άξιοι συνοδοιπόροι τους. Φέτος θέλησα να κάνω μια παράσταση-αφιέρωμα στον μεγάλο Στέλιο, που όμως να μην έχει τη συνηθισμένη και αναμενόμενη οπτική. Και παράλληλα να συνδυάσω την καλλιτεχνική με την εμπορική επιτυχία. Εννοώ την απήχηση και τον απόηχο της εκδήλωσης, μιας και η είσοδος στα Μακρίσια είναι ελεύθερη».

Όσον αφορά την επιλογή του Πλούταρχου, ο Τζουανόπουλος επισημαίνει πως ήταν «μονόδρομος»: «Ο Γιάννης είναι ένας προικισμένος ερμηνευτής με βιώματα και γνώση του λαϊκού μας τραγουδιού. Και ταυτόχρονα έχει έναν βαθύ σεβασμό για τους ανθρώπους που το δημιούργησαν και το υπηρέτησαν με ήθος, προσωπικό χάρισμα και αξιοπρέπεια. Αποδέχτηκε την πρότασή μου μ’ ένα απλόχερο και ολόκαρδο “ναι”… Τον γνώριζα από τα πρώτα του βήματα και διαπίστωσα πως η επιτυχία δεν έχει αλλοιώσει στο ελάχιστο τις αρχές και τον καλό του χαρακτήρα. Μάλιστα, όταν συναντηθήκαμε για να βρούμε το ρεπερτόριο, είχα μαζί μου μια λίστα με τα τραγούδια του Στέλιου. Λοιπόν ο Γιάννης τα ήξερε όλα… Όχι μόνο τις επιτυχίες αλλά και τα σπάνια και δύσκολα. Κι όταν λέω τα γνώριζε, εννοώ πως τα τραγουδούσε… Του διάβαζα έναν τίτλο κι αυτός άρχισε να ερμηνεύει όλο το κομμάτι. Είναι σε θέση δηλαδή να κερδίσει το στοίχημα».

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως ο Πλούταρχος είναι ικανός ερμηνευτής και είναι απόλυτα ειλικρινής όταν δηλώνει πως έχει μεγαλώσει με τα τραγούδια του Στέλιου και των συνοδοιπόρων του. Διαθέτει και βιώματα και λαϊκή φλέβα. Όμως αυτό δεν φτάνει. Κατά τη γνώμη μου, αν δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο, σκύψει πάνω του και ματώσει με την ουσία του, είναι σε θέση να μας ξαφνιάσει ευχάριστα. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και ποια τραγούδια τελικά από τα περίπου χίλια που ερμήνευσε ο Καζαντζίδης θα διαλέξει για να αποδώσει.

Όλα δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει με αξιώσεις το στοίχημα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.