Ειδησεογραφικό site

Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν βρήκαν το… κουμπί τους: Η συνάντηση του αιώνα

127
Της Μαλένας Παππά

Η συνάντηση του αιώνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση αποτέλεσμα μιας απροσδόκητης όσο και εντυπωσιακής ανατροπής που μέχρι πρόσφατα θα ήταν αδιανόητη, δεδομένου του πολεμικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών.

Η ανακοίνωση της συνάντησης

Την αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλέιας της Νότιας Κορέας, Τσανκ Λι Ουνκγ. Συγκεκριμένα ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Τραμπ το συντομότερο δυνατό και δεσμεύτηκε να διακόψει προσωρινά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, όρους που έθεσε και ως προϋπόθεση της συνάντησης ο Τραμπ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δέχτηκε να συζητήσει και το ενδεχόμενο αποπυρηνικοποίησης της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν το καθεστώτος του.

Σε αυτή την ανατροπή στις σχέσεις και προθέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουνοδήγησαν σειρά σημαντικών εξελίξεων στην περιοχή, που περιλαμβάνουν τη συνάντηση κορυφής του Κιμ Γιουνκ Ουν με τον Μουν Τζε-Ιν που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου, στο χωριό Πανμουτζόμ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη μεταξύ των δύο Κορέων. Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει την τρίτη ανάμεσα σε ηγέτες της Νότιας και Βόρειας Κορέας από το τέλος του πολέμου το 1953. Οι προηγούμενες είχαν λάβει μέρος το 2000 και το 2007.

Ο «αποκεφαλισμός» του Τίλερσον
Στο γενικότερο κλίμα των “καυτών” εξελίξεων και με το γνωστό αιφνιδιαστικό του στυλ, ο Τραμπ “αποκεφάλισε” τον υπουργό εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, αντικαθιστώντας τον με τον Διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο με τον οποίο έχει “χημεία” από την πρώτη στιγμή. Ο Τίλερσον που βρισκόταν σε ταξίδι στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, έμαθε για την απόλυσή του μέσω Twitter, ενώ δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Τραμπ μέσα από το Air Force One, ώρες αργότερα και χωρίς να μάθει τους λόγους αποπομπής του, κατά τις δηλώσεις του.

Πως βλέπουν τη συνάντηση στις ΗΠΑ
Στον απόηχο της ανακοίνωσης αυτής της ιστορικής συνάντησης κορυφής, έγινε σειρά δηλώσεων για το θέμα.

Την επόμενη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, απέδωσε αυτή την ανατροπή, στην στρατηγική απομόνωσης της Βόρειας Κορέας που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω των οικονομικών κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν, μέχρις ότου η Βόρεια Κορέα λάβει συγκεκριμένα, μόνιμα και επαληθεύσιμα μέτρα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

Ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πριν ακόμα εγκαταλείψει τη θέση του ως διευθυντής της CIA, δήλωσε ότι η συνάντηση Τραμπ – Ουν, δεν θα γίνει για τις εντυπώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι “Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα το κάνει αυτό για θέατρο. Θα λύσει το πρόβλημα.”

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης υπήρξε ενθουσιασμός, με τον πρώην σταρ του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, να συγχαίρει τον Τραμπ και τον Κιμ για αυτό το βήμα.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, δεν το συμμερίζονται και οι Δημοκρατικοί, με τη Χίλαρι Κλίντον να κρούει καμπάνες κινδύνου με δηλώσεις της σε Ολλανδική εφημερίδα. “Η κυβέρνηση Τραμπ δεν βλέπει τον κίνδυνο στις συζητήσεις που ετοιμάζεται να αρχίσει με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Αν θες να συζητήσεις με τον Κιμ ΓιονγκΟυν για τα πυρηνικά του όπλα, χρειάζεσαι έμπειρους διπλωμάτες, που σήμερα δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ. Απαιτούνται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τους φακέλους και ξέρουν πώς να αποκρυπτογραφήσουν τους Βορειοκορεάτες και τη φρασεολογία τους”.

Πως βλέπουν τη συνάντηση εκτός ΗΠΑ

Κίνα
Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας μετέδωσαν ότι ο Πρόεδρος Σι δήλωσε στον Τραμπ την εκτίμησή του για τη βούλησή του να επιλύσει με πολιτικά μέσα το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Στη μεταξύ τους συνομιλία δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση της πίεσης έως ότου γίνουν βήματα για την πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Μια εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, θα οδηγούσε σε μία σταδιακή μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως νίκη της Κίνας.

Ρωσία
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτησε αμφότερες τις συμφωνίες για συνάντηση κορυφής της Βόρειας Κορέας με τη Νότια και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι “είναι αναγκαία η εξομάλυνση της κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο.”

Ιαπωνία
Την ικανοποίησή του για τη στροφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, υπενθυμίζοντας ότι “αυτή η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για την διαρκή ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα”.

Πως βλέπει τη συνάντηση ο Τραμπ

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσεχείς συνομιλίες του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν παρέλειψε όμως να δώσει έμφαση και στους όρους τους οποίους έχει δεσμευτεί να τηρήσει η Πιογνκγιανγκ.
“Πιστεύω ότι όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, πιστεύω ότι θα έχουμε πελώρια επιτυχία, ότι θα είναι κάτι πολύ καρποφόρο. Έχουμε τεράστια υποστήριξη.” δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους.

Το ιστορικό της σχέσης τους

Πολλαπλά ήταν τα σοκ που δέχτηκε η διεθνής κοινότητα από τη θυελλώδη σχέση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν την τελευταία διετία με φραστικά επεισόδια, εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, δοκιμές τρόμου και απειλές πυρηνικού πολέμου. Από τα πλέον αξέχαστα περιστατικά, ήταν αυτό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου ο πλανητάρχης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κιμ, αποκαλώντας τον “πυραυλάνθρωπο” και απειλώντας να ισοπεδώσει τη χώρα του, γεγονός που πυροδότησε το μεταξύ τους κλίμα με σωρεία βολών εκατέρωθεν. Η κόντρα τους κορυφώθηκε στα τέλη του 2017, με νέο “θερμό” επεισόδιο, όπου ο Κιμ περηφανεύτηκε για το κουμπί των πυρηνικών που έχει στο γραφείο του, προκαλώντας την απαράμιλλη παιδομοφρική απάντηση Τραμπ, “Το δικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και δουλεύει”.

Η στροφή του Κιμ
Νέα δεδομένα και σειρά παραγόντων προκάλεσαν τη θεαματική στροφή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρώτον, ο Κιμ αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θα εκθέσουν τη Νότια Κορέα στις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου χωρίς τη στήριξη του Μουν, γεγονός που αφήνει περιθώριο για συνομιλίες.

Δεύτερον, η πυρηνική δύναμη της Βόρειας Κορέας πλέον υφίσταται, οπότε και ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση του Κιμ, προσφέροντάς του και το περιθώριο να επιδιώξει μόνιμη διευθέτηση των ζητημάτων του.

Τρίτον, ο Κιμ βλέπει ότι το “μοντέλο” της Κίνας λειτουργεί. Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης του οικονομικού φιλελευθερισμού με την πολιτική δικτατορία.

Τέταρτον, ανοίγεται μπροστά στα μάτια του Κιμ μια νέα προοπτική. Δεδομένου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Νότιας Κορέας, τροφοδοτώντας την με φυσικό αέριο, ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα διέρχεται από τη Βόρεια Κορέα. Παρά του ότι ο Πυτιών αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του λόγω των πυρηνικών δοκιμών του Κιμ και των κυρώσεων που του επέβαλε η Δύση, σε περίπτωση που ευοδώσουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ο ρώσος πρόεδρος θα επανέλθει. Ο Κιμ λοιπόν προβλέπει ότι ο αγωγός αυτός θα λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας του καθεστώτος του απέναντι στις εξωτερικές απειλές.

Πέμπτον, από τη στιγμή που ο Κιμ δεν έχει αυτοσκοπό να καταστρέψει τον πλανήτη με τα πυρηνικά του όπλα, γνωρίζει ότι οι περαιτέρω προκλήσεις δεν έχουν νόημα, καθώς δεν πρόκειται να του αποφέρουν κάποιο επιπλέον κέρδος.

Όλα αυτά καθιστούν μια λύση στην κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, πιθανή. Επιπλέον, η αποκλιμάκωση της κρίσης ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, θα οδηγήσει τους Αμερικανούς στην απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από τον Νότο, κίνηση που θα χαροποιούσε τόσο τον Κιμ, όσο και την Κίνα και την Ρωσία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.