Ειδησεογραφικό site

Νίκος Ανδρουλάκης: Οταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την κλιματική αλλαγή, μάς λοιδωρούσαν οι λαϊκιστές

101

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

O Ν. Ανδρουλάκης για τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος το φθινόπωρο, διοργάνωσε το απόγευμα τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: Περιβάλον και Κλιματική Κρίση: Από τις διακηρύξεις στην πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το επόμενο Σάββατο 5 Ιουνίου.

Στη συζήτηση, μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη συμμετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, καθηγητής Οικονομίας του Περιβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και οι :

Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ και γραμματέας του τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής,
Ελεάννα Δημητρακούδη, σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Πολιτικής για την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Ανδρουλάκης στη παρέμβασή του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη παράταξη, έχει κάνει σημαία εδώ και 20 χρόνια τις πολιτικές για το περιβάλλον και πολλές φορές λοιδωρήθηκε από λαϊκιστές που τώρα δήθεν αναδεικνύουν την ίδια ανανγκαιότητα. «Μίλαγαν για πράσινα άλογα» σημείωσε και τόνισε πως «αν σήμερα δεν πάρουμε πρωτοβουλίες για τη Κλιματική Αλλαγή, με κόστος και συγκρούσεις με τα συμφέροντα που αντιδρούν, θα το πληρώσουν μετά από 10-20 χρόνια οι επόμενες γενιές». Επίσης ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση στις φυσικές καταστροφές και επέκρινε όσους υποστήριξαν στο παρελθόν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο Χρηματιστήριο Ρύπων .

Ο Αντρίκος Παπανδρέου, καθηγητής Οικονομικών Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων τους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα από την κλιματική αλλαγή, καθώς μεγάλες εταιρείες πιθανόν να αντιμετωπίσουν απότομες κρίσεις και ταυτόχρονα να σημειωθεί κατάρρευση των μετοχών τους. Εξήρε την σοβαρή δουλειά που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε ακόμη ότι το κράτος, που ο ρόλος του αναβαθμίστηκε με τη οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία, πρέπει να αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο για τη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα χρειάζεται να αξιοποιηθεί και το κοινωνικό κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε στη παρέμβασή του την ουσιαστική πρόταση που έχει διαμορφώσει το Κίνημα Αλλαγής για νέο κλιματικό νόμο. Την πρόταση αυτή έθεσε, ως γνωστόν, στους πολιτικούς αρχηγούς, η Φώφη Γεννηματά και έγινε δεκτή από τον κ. Μητσοτάκη. Όπως είπε ο κ. Δούκας, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Δράση και φιλόδοξοι στόχοι, τώρα κι όχι σε 10 χρόνια – και η νέα Πράσινη Συμφωνία να βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών.

Η παρουσία του Αντρίκου Παπανδρέου, γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και αδελφού του Γιώργου, πρώην πρωθυπουργού, στην πρώτη εκδήλωση του ευρωβουλευτή, εν όψει εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, προκαλεί αίσθηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτήθηκαν αν η παρουσία του στην εκδήλωση σχετίζεται με το ακαδημαϊκό του αντικείμενο, το περιβάλλον, ή με τις συμμαχίες που χτίζονται στο Κίνημα Αλλαγής, εν όψει της κρίσιμης μάχης για την ηγεσία του κόμματος
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/nikos-androylakis-periballon-antriko-papandreoy

Τα σχόλια είναι κλειστά.