Ειδησεογραφικό site

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να βγει τώρα μπροστά η γενιά της κρίσης…»

114

Να στηρίξουν την υποψηφιότητά του για να αλλάξει η γενιά και να προκληθεί ένα δημιουργικό σοκ στον προοδευτικό χώρο ζητά από τους πολίτες ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Νίκος Ανδρουλάκης και τους καλεί να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου.

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς αναφέρει ότι εφόσον εκλεγεί θα προτείνει την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας παράταξης, ώστε να επιλυθούν άμεσα και οριστικά τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και σήμερα. Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στο ντιμπέιτ για τα περί συμφωνίας Γεννηματά – Θεοδωράκη, για τη μη ενοποίηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων, ξεκαθαρίζει ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από όλους τους ψηφοφόρους της παράταξης και όχι από τους υποψηφίους.

Πείτε μας τρεις λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι, που θα προσέλθουν στις κάλπες της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να σας ψηφίσουν.

Ανεξάρτητα από την τελική επιλογή τους στο πρόσωπο του νέου επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης, θέλω να καλέσω τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου. Η συμμετοχή είναι εκείνη που θα καθορίσει τη δυναμική του εγχειρήματος. Ζητώ από τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα μου για να αλλάξει η γενιά, να αφήσουμε πίσω τις λογικές του παρελθόντος και να προκαλέσουμε ένα δημιουργικό σοκ στον προοδευτικό χώρο. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από τη μιζέρια και την πολυδιάσπαση των τελευταίων ετών. Μόνο με τη συμμετοχή της κοινωνίας μπορούν να ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί, να ανατραπεί η επετηρίδα και να βγει μπροστά η γενιά της κρίσης.

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Έχετε πει ότι δίνεται μάχη για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Αν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις-πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

Θα προτείνω την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας παράταξης ώστε να επιλυθούν άμεσα και οριστικά τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και σήμερα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ο ενθουσιασμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες, θα πρέπει αμέσως να οργανώσουμε το νέο σπίτι μας και να ξεκινήσουμε τη μάχη στην κοινωνία για να ακουστούν οι ιδέες μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Γι’ αυτό και οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν πρέπει να γίνουν συνιδρυτές της παράταξης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγράφει ποσοστά που κινούνται πέριξ του 7%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Γιατί δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τους πολίτες ότι τα παθήματα του παρελθόντος μας έχουν γίνει μαθήματα. Δεν έχει σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης στους πολίτες, δεν έχει καταστεί σαφές ότι αφήνουμε πίσω πρακτικές και πρόσωπα που πλήγωσαν τον τόπο και την παράταξη. Γι’ αυτό ζητώ τη στήριξη των πολιτών. Για να πετύχουμε την αλλαγή γενιάς, για να βγουν μπροστά φρέσκα πρόσωπα που μπορούν να κοιτάξουν την κοινωνία στα μάτια. Δεν πρέπει το νέο να ιδρυθεί απλώς ως λέμβος διάσωσης του παλιού, οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Αρκετά απολογηθήκαμε για σφάλματα άλλων, ώρα να προχωρήσουμε μπροστά με αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι κι όχι απλώς να γίνουν κάτι.

Έχετε ζητήσει να υπάρξει ενοποιημένο ιστορικό αφήγημα για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πώς αξιολογείτε την πορεία του και ποια τα αρνητικά σημεία για τα οποία, μάλιστα, δηλώνετε έτοιμος να συγκρουστείτε;

Δίχως αμφιβολία, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κόμμα που σημάδεψε όσο κανένα άλλο την ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως σήμερα. Από την εθνική συμφιλίωση μέχρι τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους και από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες της χώρας φέρουν την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, δεν πρέπει και να εθελοτυφλούμε. Παρά τις σπουδαίες παρεμβάσεις όπως ήταν το σύστημα ΑΣΕΠ, δεν καταφέραμε να συγκρουστούμε αποτελεσματικά με το πελατειακό κράτος, δεν καταφέραμε να θωρακίσουμε τη χώρα με ισχυρούς θεσμούς που εξασφαλίζουν την αξιοκρατία και την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, γι’ αυτό και κάθε λογής συμφέροντα εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα. Η σύγκρουση μ’ αυτά τα συμφέροντα αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους μας.

ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στο ντιμπέιτ περί συμφωνίας Γεννηματά – Θεοδωράκη για τη διατήρηση των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων ΔΗΣΥ – Ποταμιού. Πώς σχολιάζετε τη συγκεκριμένη εξέλιξη; Πιστεύετε ότι θα προκαλέσει προβλήματα την επόμενη μέρα;

Δυστυχώς, μετά από σχετική ερώτησή μου στο πρόσφατο debate στην ΕΡΤ προέκυψε ότι υπάρχει μια συμφωνία της κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη για τη μη ενοποίηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα της συζήτησης στο νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς όπου φάνηκε και η αδυναμία αυτής της επιλογής. Η άποψή μου είναι ότι τέτοιες αποφάσεις δεν τις λαμβάνει κανείς από τους υποψήφιους. Είναι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από όλους τους ψηφοφόρους της παράταξης. Διότι στο ιδρυτικό συνέδριο δεν θα έρθουν ως απλοί χειροκροτητές αλλά ως συνιδρυτές του νέου φορέα. Άλλωστε, η εποχή των αρχηγικών κομμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αν εκλεγείτε επικεφαλής του νέου φορέα, δεδομένου ότι δεν θα μπορείτε να είστε στα έδρανα της Βουλής, ποιος θα σας εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο μέχρι τις εκλογές;

Εδώ υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Μέχρι τώρα μου ετίθετο το ζήτημα της εκπροσώπησης της παράταξης στη Βουλή, μιας και δεν είμαι βουλευτής. Τώρα, όμως, προκύπτει ότι είχε προαποφασιστεί να παραμείνουν ως έχουν οι δύο Κ.Ο. Επομένως, ο νέος ηγέτης της παράταξης δεν χρειάζεται να είναι και βουλευτής, καθώς δεν εκλέγουμε νέο πρόεδρο μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας. Ως εκ τούτου, αυτό το θέμα είχε προκύψει τους δύο τελευταίους μήνες εκ του πονηρού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.