Ειδησεογραφικό site

Νέος γύρος στη Βουλή για την «ύποπτη» υπουργική τροπολογία για ΚΕΕΛΠΝΟ

20

Αναμένεται παρέμβαση Τσίπρα για στήριξη σε Πολάκη

Οι σοβαρές καταγγελίες της ΝΔ για «ύποπτη» υπουργική τροπολογία που επιχειρεί την αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών του ΚΕΕΛΠΝΟ προς ιδιώτες αλλά και η σφοδρή κριτική του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης για πρόχειρη αντιμεταρρύθμιση αναμένεται να κυριαρχήσουν και στην σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πιθανός νέος γύρος στην σύγκρουση Κυριάκου – Τσίπρα
Σύμφωνα, με πληροφορίες, παρέμβαση στην συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι στηρίζει απόλυτα τις ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου και του κ. Παύλου Πολάκη. Εκτός αυτού, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το νομοσχέδιο γι αποτελεί μια από τις ελάχιστες πλέον ευκαιρίες για την επικοινωνιακή αντεπίθεση. Επίσης, πιθανή είναι και η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα επεκταθεί και στην αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιλέγονται οι σημαιοφόροι των δημοτικών σχολείων με κλήρωση αντί επιδόσεων, ενέργεια που όπως θα επισημάνει αποδεικνύει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εξίσωση προς τα κάτω» σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής. Τέλος, πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι μέρος στην συζήτηση θα λάβει και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η ΝΔ δια των κ.κ. Ιάσωνα Φωτήλα και Γιώργο Γεωργαντά  κατήγγειλε πως επιχειρείται η εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠNΟ για τις οποίες έχει ξεκινήσει έλεγχος από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Όπως τόνισε ο κ. Φωτήλας «έρχονται και χαρίζουν όλα τα χρέη που υπάρχουν … Εμείς υποστηρίζουμε πως αυτή η τροπολογία είναι φωτογραφική κι αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία ενώπιον εισαγγελέα διαφθοράς και διενεργείται έλεγχος. Κι ενώ εξελίσσεται δικαστική διαδικασία εσείς τελειώνετε το θέμα. Επειδή ΄/όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη σας παρουσιάζουμε την Έκθεση λογιστηρίου Κράτους. Αντί να είναι μια ανεξάρτητη έκθεση αυτή έχει ένδειξη …ΚΕΕΛΠΝΟ» τόνισε ο κ. Φωτήλας εγκαλώντας το υπουργείο Υγείας πως υποκατέστησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφήνοντας το ΚΕΕΛΠΝΟ να υπαγορεύσει την έκθεση. Αντίστοιχα και ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε:

«Υπάρχει ηθικό ζήτημα με την καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ…θα έλθουμε να ψηφίσουμε ενώ υπάρχει δικογραφία για μη σύννομες δαπάνες; Θα ψηφίσουμε ενώ υπάρχει έλεγχος σε εξέλιξη; Δεν μπορεί να αποφανθεί η Βουλή ενώ βρίσκεται δικογραφία στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς…». Και συνέχισε: «Δεν μπορούσαν να γίνονται δαπάνες με απευθείας αναθέσεις ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στο δημόσιο λογισμικό από το 2015! Η διάταξη είναι φωτογραφική ενώ υπάρχει ανοικτή δικαστική διαδικασία. Να αφήσουμε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη…και μετά να ψηφίσουμε. Είναι ζήτημα τιμής για το Κοινοβούλιο να αποσυρθεί η σχετική διάταξη».

Παύλος Πολάκης: «Δεν αποσύρω τίποτα»

Με τη σειρά του ο Παύλος Πολάκης αντεπιτέθηκε κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως είναι όργανο ιδιωτικών συμφερόντων. Χωρίς να απαντήσει τίποτα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις καταγγελίες για υπέρογκες δαπάνες, μίλησε για «αγώνα κατά των ιδιωτών της φύλαξης και της καθαριότητας» που υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμό για τους εργολάβους ξανά. Δίνουμε παράταση ένα, δυο τρεις μήνες. Μας εξωθούν εμμέσως να προκηρύξουμε διαγωνισμούς υπέρ των εργολάβων. Δεν θέλουμε να κάνουμε όμως διαγωνισμούς…Δεν αποσύρω τίποτα. Δεν είναι τίποτα αντισυνταγματικό. Η τροπολογία μειώνει τις δαπάνες…». Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός δεν απαντά κάτι για το γεγονός πως επί δυόμιση χρόνια δεν μείωσε τις δαπάνες αυτές και τώρα με τροπολογία τις καλύπτει.

Αδ. Γεωργιάδης: Δώστε στοιχεία αλλιώς αποσύρετε την τροπολογία

Εξηγήσεις από τον  Παύλο Πολάκη για την «ύποπτη» τροπολογία του ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε και ο κ.  Αδωνις Γεωργιάδης καλώντας τον να αποκαλύψει ποιες συμβάσεις αφορά η αναδρομική νομιμοποίηση δαπανών που προβλέπει η υπουργική διάταξη.

«Να καταθέσετε μέχρι την λήξη της συνεδρίασης ένα χαρτί που να λέει ποια ποσά αφορά η τροπολογία σας και ποιες συμβάσεις για να ξέρουν οι συνάδελφοι που θα ψηφίσουν τι αφορά η εξουσιοδότηση. Ποιες είναι οι δαπάνες που μας ζητάτε να νομιμοποιήσουμε; Καταθέστε χαρτί που να λέει ότι νομιμοποιούνται αυτές οι δαπάνες. Πείτε ότι είναι μια, δύο, τρεις υποθέσεις και τόσα τα εκατομμύρια και πως είστε ο καθαρός Πολάκης που δεν φοβάται τίποτα» είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει «Αν δεν το κάνετε τότε να μην ψηφιστεί η τροπολογία. Γιατί αν αποκαλυφθεί ότι κάτι έκρυβε ο Πολάκης τότε οι συνάδελφοι που θα ψηφίσουν θα είναι συνεργοί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.