Ειδησεογραφικό site

Η επίσημη ανακοίνωση του «Αγ. Σοφία»: Το νεογέννητο δεν έχει προσβληθεί από δονάκιο χολέρας

39

Νέο περιστατικό χολέρας διερευνήθηκε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών μπήκε το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς εντοπίστηκε εντεροπαθογόνο δονάκιο σε νεογνό 13 ημερών που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Το «Αγ. Σοφία», ωστόσο, εξέτασε τα δείγματα και ανακοίνωσε ότι το νεογέννητο δεν έχει προσβληθεί από δονάκιο χολέρας, διαγνώστηκε ωστόσο με σηψαιμία και μηνιγγίτιδα.

Όπως πληροφορήθηκε το protothema.gr, δείγμα κοπράνων του νεογνού δόθηκε για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Παραλλήλως αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου το βρέφος γεννήθηκε πριν από 13 ημέρες.
Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στο protothema.gr εκτιμούν πως πρόκειται για εντεροπαθογόνο δονάκιο μη τοξικογόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση του περιστατικού με το βακτήριο της χολέρας λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του δονακίου στο υπόγειο του «Έλενα Βενιζέλου» ευλόγως γεννά προβληματισμό.

Η ανακοίνωση του «Αγ. Σοφία»

«Δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, το δονάκιο που ανιχνεύτηκε σε νεογνό, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας» αναφέρει η Διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με αφορμή δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρεται, «το νεογνό Μ. θήλυ τελειόμηνο προσήλθε στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στην εφημερία της 19ης/10/17 σε επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω εμπυρέτου από 8ώρου, συνοδευόμενο από εμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου. Εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

Από την κλινική εξέταση εισόδου διαπιστώθηκε επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα, απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Άμεσα μετά την εισαγωγή του άρχισε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Δείγμα αίματος και Εγκεφαλονωτιαίου υγρού εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) όπου από προφορική ενημέρωση πρόκειται για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων, αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

Τι είναι η χολέρα

H χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου τοξινογόνοι ή μη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.