Ειδησεογραφικό site

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ο Τσίπρας να αφήσει τις «κούφιες» δηλώσεις

38

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να… σέβεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προειδοποίησε τον Ελληνα πρωθυπουργό να μην κάνει «κούφιες» δηλώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να στηρίξει.

Τσελίκ: Ο Τσίπρας απειλεί την Τουρκία μέσω της ΕΕ
Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν (AKP), προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τις «κούφιες» δηλώσεις και υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να βάλουν χέρι στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ με πραγματικά πυρά.

«Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις σκληρές δηλώσεις. Είναι μια προσπάθεια να μας απειλήσει μέσω της ΕΕ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί απειλητικά επιχειρήματα που δεν μπορεί να υποστηρίξει», υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος και υπογράμμισε ότι η Τουρκία «είναι αποφασισμένη να αντιδράσει σε όποια απόπειρα επίθεσης στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, όπως και σε εκείνα της ΤΔΒΚ».

Ο Τσελίκ δεν σταμάτησε εκεί, αλλά- σύμφωνα με το Anadolu- διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «πρέπει να χρησιμοποιεί γλώσσα με σεβασμό απέναντι στον πρόεδρό μας»!

Η προειδοποίηση Τσίπρα στην Τουρκία και η απάντηση Ερντογάν
Τα σχόλια του Τσελίκ ήρθαν λίγες ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, από την Κύπρο, ότι θα υπάρξει τίμημα αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο μήνυμα Τσίπρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε την αντιπαράθεση και επέμεινε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με τις γεωτρήσεις, αλλά και ότι θα λάβει μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις της.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ο,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι έχει στο πλευρό του την ΕΕ. «Θέλω να απαντήσω σε αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, τη γλώσσα της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Και δεύτερον δεν μιλάει μόνος του αλλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο κ. Τσίπρας
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-tsipras-na-afisei-tis-koyfies-diloseis

Τα σχόλια είναι κλειστά.